Forex търговия без помощта на индикатори?

Мястото за ежедневни дискусии. Текущи сделки и прогнози. Вижте как се прилагат техниките за анализ на forex пазара в реално време.
Hack0

Forex търговия без помощта на индикатори?

Post by Hack0 » 28 Jan 2010, 15:00

Някой от вас търгува ли без да използва индикатори?
В интернет попадам на графики, които ми се струват абсурдни. Ето тази например: Image
При толкова много черти имам чувството, че мога да намеря каквато си закономерност ми е изгодно и да оправдая всякакво движение на тренда. Форекса не е ли по скоро хазарт ?

Zhelev
162 получени
254 дадени

Re: Търговия без помощта на индикатори?

Post by Zhelev » 28 Jan 2010, 15:31

Тези графики GoDim започна да ги пуска във фрийзоната преди години и с времето стават все по-сложни. Лично аз не намирам никакъв смисъл в тях. А търговия без индикатори е възможна и практикувана от немалко хора.

Hack0

Re: Forex търговия без помощта на индикатори?

Post by Hack0 » 28 Jan 2010, 22:48

А, добре. :) Започнах да си мисля, че само аз гледам на валутния пазар по по-различен начин от другите хора.

П.П. Ако някой с индикаторите има инфо дали цената на среброто ще се вдигне да драсне едно съобщение, че държа едни кюлчета тука 3 дена вече и започна да ми писва. :D

ilko

Post by ilko » 28 Jan 2010, 23:26

Здравейте
абсолютен новак съм и графиката на Наск0 много ми заприлича на една такава моя от преди 2 дни. :) Само че моята нямаше толкова прави линии хехе :lol:
Успех на всички

шрек

Post by шрек » 29 Jan 2010, 05:42

Hack0 wrote:Някой от вас търгува ли без да използва индикатори?
В интернет попадам на графики, които ми се струват абсурдни. Ето тази например: Image
При толкова много черти имам чувството, че мога да намеря каквато си закономерност ми е изгодно и да оправдая всякакво движение на тренда. Форекса не е ли по скоро хазарт ?
-----------------

Друже ,
не си търси усложнение на живота - скъпа и трудоемка задача си си поставил !
Писал съм по-рано - за някои е хазарт за други е занаят !
Някога играех комар (зарове) и докато ми светна лампата , че за да печелиш винаги трябва антилогика - доста пари "инвестирах" в глупост (глупост е да не се досетиш , че има зарове шест-бешлии , демек само със шестици и петици :lol: ) - прави майсторът три врътки с тях , събира ти парите,след което пуска пак харабийските зарове,дава ти малко,за да ти вземе накрая всичко !
тук НЯМА шест-бешлии графики , но има индикатори , фибоначита и пр. дяволски инструменти които те правят луд и провокират най-съществения въпрос:на кое да вярвам - на графиката или на индикатора ?
ЖОКЕР: Единствените истински графики са ЕКГ , ЕЕГ и фин. маркетс.
първите две се четат от хора-учили по 8год медицина,похарчили по 25-30 000 Евра за обучение , но без да носят отговорност (лекар в затвора за неправилна диагноза няма)
Фин . графики се четат от хора,които носят ПЪЛНА отговорност за грешките си - изниква въпросът:
колко време,нерви и ПАРИ струва това четене на графиките !?
--------
ако тръгнеш от тази антилогика , ако имаш време,нерви и пари за инвестиция-ще видиш светлината на края ,ако много "бързаш" - ще видиш шест-бешлийските графики :mrgreen:
само в този смисъл форекса е хазарт: хора с тежки глави чакат хора с тежки портмонета за да ги "олекотят" откъм тегло и утежнят откъм емоции
бонус:за да успееш изхвърли всички индикатори и започни с най-бързата графика - 30 минутната.
Пазарът е като реката - никога водата няма приоритет-тя се "управлава" от коритото - трасирай точното корито , мести стоповете и жъни жътвата - иначе ще ти трябват по 10 пакета носни кърпички и валидол

Hack0

Post by Hack0 » 29 Jan 2010, 16:15

Като казвам, че е хазарт имам предвид, че в крайна сметка никой не може да каже със сигурност какво ще е движението на тренда. Има си голяма доза късмет. Самият факт, че анализът се дели на два типа: фундаментален и технически, които нямат нищо общо помежду си и нито един от тях не е отхвърлен, ми говори, че движението на пазара си остава неразбираемо. Според мен хората си създават някакви системи, за да имат едно измамно чувство за сигурност и логика в движението на пазара.

шрек

Post by шрек » 29 Jan 2010, 16:39

Hack0 wrote:Като казвам, че е хазарт имам предвид, че в крайна сметка никой не може да каже със сигурност какво ще е движението на тренда. Има си голяма доза късмет. Самият факт, че анализът се дели на два типа: фундаментален и технически, които нямат нищо общо помежду си и нито един от тях не е отхвърлен, ми говори, че движението на пазара си остава неразбираемо. Според мен хората си създават някакви системи, за да имат едно измамно чувство за сигурност и логика в движението на пазара.
-------------
относително прав си - хората действ. си създават някакви системи за по-голямо спокойствие но в същност това "спокойствие" се нарича осигуряване на ликвидност на пазара !
-----
както писах , при ЕКГ,ЕЕГ и Фин. пазари не можеш да си "произведеш" собствена система - има само една система-осигуряваща правилно "четене" на графиката и тя отдавна е открита , лошото е че .......... :mrgreen:
а за останалото си прав :lol:

GOTI1

Post by GOTI1 » 29 Jan 2010, 16:45

Аз като цяло играя от скоро, но в началото никакви графики никакви индикатори и се справях.
А сега графики индикатори разни системи и всичко така се омаца че не се разбира нищо вече. Относително е да се каже поне според мен де, кое е правилно с индикатори или без. И с индикотжри играят хората и без.
Но ако има някой който да каже кое е правилно ще се радвам....
Явор Станков

Hack0

Post by Hack0 » 29 Jan 2010, 16:51

Довърши си изречението, че ми стана интересно, а пък не мога сам да му измисля края :D
Иначе не отричам всичко, което е прието като масово мнение за форекса. Ето например след като половината ми сметка вече е под въпрос, смятам, че има смисъл от стоп поръчките, но го разбрах май доста късно.

шрек

Post by шрек » 30 Jan 2010, 06:42

Hack0 wrote:Довърши си изречението, че ми стана интересно, а пък не мога сам да му измисля края :D
Иначе не отричам всичко, което е прието като масово мнение за форекса. Ето например след като половината ми сметка вече е под въпрос, смятам, че има смисъл от стоп поръчките, но го разбрах май доста късно.

----------------
На Пазара има две железни правила :
правило № 1 :
пази се от масовите мнения като дявол от тамян !
масовите мнения произвеждат глупост (алчност и страх) - качества които са бич за трейдъра
масовите мнения произвеждат "инвеститори" по модел на Седмия термин от речника (този речник не съм го писал АЗ - писан е от хора със сълзи в очите) http://www.dnevnik.bg/pazari/lichni_fin ... ry/?type=2
----------
колкото до сметката ти или за това,което е останало от нея - това е Правилната пътека Нагоре !
каквото е трябвало да разбереш - разбрал си го !
когато е трябвало да го разбереш - тогава си го разбрал !
въпросът е да го запомниш и да не ти са налага да го разбираш втори,трети ........и N-ти път !
колкото повече влизаш в материята, толкова повече разбираш Конфуций:
ако на гладният му се яде риба - отива на Пазара с двете гишета !
на първото се продава риба! ;)

Hack0

Post by Hack0 » 30 Jan 2010, 12:07

Е, определено не смятам, че съм "овца". Падам си малко непукист и не ме интересува особено мнението на околните. :D
Личи си, че си човек от когото може много да се научи. Жалко, че малко опитни трейдъри пишат тук и форума като цяло е доста умрял.

шрек

Post by шрек » 31 Jan 2010, 07:13

Hack0 wrote:Е, определено не смятам, че съм "овца". Падам си малко непукист и не ме интересува особено мнението на околните. :D
Личи си, че си човек от когото може много да се научи. Жалко, че малко опитни трейдъри пишат тук и форума като цяло е доста умрял.
---------------
не те познавам,за да ти давам оценки , просто ти казах накъде води желанието за чужда помощ,желанието да мислиш като другите.
ако бях опитен трейдър-нямаше да водим този диалог ;)
най-важното е да разбереш,че финмаркета е най-жестокия но и най-справедливия и предсказуем пазар - каквото посееш / това и ще пожънеш !
дано съм ти помогнал , успех

alex1001111

Post by alex1001111 » 31 Jan 2010, 10:44

Имам едно подозрение не само без индикатори та дори и без графика трябва. Само последна цена се научава(не гледа) и се взима решение.

шрек

Post by шрек » 03 Feb 2010, 09:45

alex1001111 wrote:Имам едно подозрение не само без индикатори та дори и без графика трябва. Само последна цена се научава(не гледа) и се взима решение.
--------------
долавям ирония в изказаната ти теза , но си 100 % прав !
на практика 95 % от търгуващите стигат до подобен извод , оставяйки да ги водят емоциите !
зададе ли си трейдъра въпроса - на кое да вярвам (графиката или индикатора)- по-добре да не влиза на Пазара!
Дуализмът (по-точно дилемата) е еднакво пагубен за оптимистите както и за песимистите.
Хубавото на Пазара е , че има всякакви потвърждения за тезите или антитезите ни !
Лошото му е , че не винаги индикира това,което ни устройва а най-лошото му е,че всичките антагонистични сигнали,които излъчва са "платени ". (плащаш си за да те разплаче Пазара ;) )
Ако трябва да съм съвсем откровен - винаги съм опитвал да предпазя оптимистите от грешни ходове
(песимистите дори това не позволяват - защото депресията е по-силна от възторга) но винаги съм се връщал (принудително) на поговорката"нищо не се дава насила - насила само се взема"

САПИ

Post by САПИ » 03 Feb 2010, 13:48

шрек wrote:
alex1001111 wrote:Имам едно подозрение не само без индикатори та дори и без графика трябва. Само последна цена се научава(не гледа) и се взима решение.
--------------
долавям ирония в изказаната ти теза , но си 100 % прав !
на практика 95 % от търгуващите стигат до подобен извод , оставяйки да ги водят емоциите !
зададе ли си трейдъра въпроса - на кое да вярвам (графиката или индикатора)- по-добре да не влиза на Пазара!
Дуализмът (по-точно дилемата) е еднакво пагубен за оптимистите както и за песимистите.
Хубавото на Пазара е , че има всякакви потвърждения за тезите или антитезите ни !
Лошото му е , че не винаги индикира това,което ни устройва а най-лошото му е,че всичките антагонистични сигнали,които излъчва са "платени ". (плащаш си за да те разплаче Пазара ;) )
Ако трябва да съм съвсем откровен - винаги съм опитвал да предпазя оптимистите от грешни ходове
(песимистите дори това не позволяват - защото депресията е по-силна от възторга) но винаги съм се връщал (принудително) на поговорката"нищо не се дава насила - насила само се взема"
Всеки играч има, различни стилове и системи и си ги смета за верни/ако и парите говорят...значи са верни/, лично азе ,не знам и не ползвам индикатори, а таблиците ми са за красота, но това е мое мнение и не е меродавно ;) !!!

nikolov

Post by nikolov » 30 Mar 2010, 22:57

Ще се включа в дискусията,тъй като от известно време все повече търговци си задават този въпрос,като изразявам лично мнение.
Индикаторите съм ги махнал от графиките си от поне 2г. поради няколко причини. Първо що се отнася до краткосрочната търговия индикаторите те отдалечават от добрия вход и колкото повече ги имаш на графиката толкова по зле . Тъкмо всички индита ти се наредят в една посока(от най-бавното до най-бързото)и се хвърляш в пазара , а то се окзва че движението тъкмо свършва и участваш в движение срещу твоята позиция, и единственото на което можеш да се надяваш е корекцията да не е много дълбока и по някое време пазара да възобнови движението в твоята посока. За целта и стоповете стават неприемливи ,а в същото време едвам дочакваш мига да се видиш на нула или малко плюс , че да затвориш търговията.
За по дългосрочна търговия нещата може би не са чак толкова зле ,въпреки че горе написаното важи и за този тип сделки,ама нали така и така човек се е настроил да чака ,а и се търси по-дългосрочната тенденция все пак.
Идеята ми е че колкото по-бързо ИЗТРИЕТЕ всички индикатори , които ви загрозяват графиката,толкова по-бързо ще се научите да търгувате успешно. Има достатъчно добри техники за четене на графиката без никакви странични дразнители,които дават много сериозно предимство както относно входа ,така и при стопа.
Но всеки си решава сам. Мен ме интересува единствено моята сметка да е на плюс, а аз го постигам много по-добре без индикатори.

forexer

Post by forexer » 31 Mar 2010, 00:36

nikolov wrote:Има достатъчно добри техники за четене на графиката без никакви странични дразнители,които дават много сериозно предимство както относно входа ,така и при стопа.
Здравей, Николов!

Нещо подобно търгувам и аз - спрял съм се на кендълстик графики на 5 минути. Отигравам кендлъстик сигнали (някои от които са моя интерпретация) по посока на тренда + пробиви по посока на тренда. Ти какви chart reading техники ползваш?
Forex trading is momentum trading!

nikolov

Post by nikolov » 02 Apr 2010, 09:39

forexer wrote:Нещо подобно търгувам и аз - спрял съм се на кендълстик графики на 5 минути. Отигравам кендлъстик сигнали (някои от които са моя интерпретация) по посока на тренда + пробиви по посока на тренда. Ти какви chart reading техники ползваш?
Здравей forexer,
Аз също следя пазара на 5м. графики. Пробиви не играя ,тъй като правя входа още преди пробива,което ми дава предимство ако е фалшив да изляза сух и да вляза веднага на обратно.Най общо гледам къде са подкрепите и съпротивите. Тези нива дават дават много добри входове с малки стопове. Следя за дв. връх-дъно ,1-2-3 формации , фалшиви пробиви и т.н.т. Това е на кратко.

forexer

Post by forexer » 02 Apr 2010, 12:19

Николов, здравей.
Като се влезе преди пробива и пробие, наистина се получава много добре. Аз затова ползвам кендълстика. Проблемът става като съм влязал и не пробие :roll:
По тренда ли играеш или купуваш на пробиви/продаваш на съпротиви и търсиш ривърса?
Forex trading is momentum trading!

nikolov

Post by nikolov » 06 Apr 2010, 18:41

forexer wrote:Николов, здравей.
Като се влезе преди пробива и пробие, наистина се получава много добре. Аз затова ползвам кендълстика. Проблемът става като съм влязал и не пробие :roll:
По тренда ли играеш или купуваш на пробиви/продаваш на съпротиви и търсиш ривърса?
Ивинявай че ти отговарям след няклко дни , но покрай празниците само около масата се въртим.
Какво да ти кажа,като не пробие не е приятно наистина :) ,но минусите са малки, та дори и плюс остава понякога . Зависи как се движи пазара. Относно търговията по тренда ,не мога да кажа че ми е нещо кой знае колко определящо щото то трендове на различни времеви графики, най-различни. По скоро следя последното явно движение ,което след като приключи ,ако няма на върха обръщаща формация ,която да играя на обратно, чакам корекцията да върне до най-близкото пробито ниво и влизам директно от там по посока на първоначалното движение. Ако корекцията недостигне тази зона влизам 3 пипа над хай на най-ниската свещ(ако е за възходящо движение). Това е доста общо ,тъй като следя и други неща , но това е за сега.

Post Reply

Return to “FOREX - ТЪРГОВИЯ С ВАЛУТА”