За начинаещи в търговията с акции

Търговия с акции и CFD върху акции на европейски и американски публични компании
bmwww
5 получени

Re: За начинаещи в търговията с акции

Post by bmwww » 04 Nov 2018, 18:22

Май наистина се зарибих повече от необходимото :lol: просто има много термини които не знам , и ми се иска да ги науча за 1 ден ама няма да стане . Ще трябва и четене . На акциите би трябвало да няма ливърдж ?

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 05 Nov 2018, 10:55

Казаха ми ,че нямат минимум ,но ми препоръчват да започна с 1000 долара или еквивалент . Сега Forex или Trading акаунт трябва да отворя .

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 05 Nov 2018, 11:31

При Forex акаунта няма акции, само валути, индекси, злато и петрол в Метатрейдър платформата. За акции Trading Account ти трябва.Нямат ливъридж акциите. Все пак за тебе май е по-добре да почнеш при Елана, ще имаш съпорт на български и ще можеш да си възстановиш надвзетия данък върху дивидентите от европейските акции, както съм писал в една друга тема: viewtopic.php?f=76&t=2212, освен че няма данък. При Елана само ще подпишеш договор и си готов. При Swissquote откриването на сметка не е лесна работа, ще ти отнеме поне две седмици. Нотариално заверени и преведени документи се изпращат по пощата (хартиената :grin: ). Може да се наложи да доказваш произход на парите за депозиране и т.н, много неща се промениха последните години в регулациите. Като събереш опит в Елана, винаги можеш да се прехвърлиш после в Swissquote, те няма да избягат. Мене не ме гледай, на мене повечето акции не са ми европейски. Дивидента слабо ме вълнува, аз търся бързия растеж на перспективни (според мене) компании. Всеки си гледа от неговата си камбанария, не се води по чужд акъл :smile:

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 05 Nov 2018, 11:57

Само опипвам почвата . Не съм решил къде да се пробвам . Общо взето голям + е ,че нямат минимален депозит .

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 23 Nov 2018, 14:47

Все пак да попитам в този сайт Swissquote ако примерно съм купил някакви неща и са ми останали Buying power 86.10 CHF , а Performance ми е -85.96 CHF и стане повече има ли шанс да стана длъжник или горя само с депозираните пари ? Аз лично се насочих към облигациите и затова питам . Има едно нещо което така и не разбрах . Примерно купувам облигации на определена компания и според това как се представя компанията цената на номинала пада или се вдига . Затова ли ми показва Performance -85 CHF ? Интересува ли ме в крайна сметка този Performance след като съм решил да задържа облигацията до падежната дата ? Примерно съм купил облигация с YTM (Yield to maturity) 80% и падежната дата е 4 април 2019 . Та ако сега ми показва Performance -85 CHF това значи ,че ако сега продам облигацията ще съм назад с тази сума , но ако я задържа до 4 април 2019 ще спечеля 80% . Правилно ли съм разбрал ? Например купил съм облигация с номинал 1000 долара за 600 долара и ми показва Performance -85 CHF т.е. цената на номинала е паднала още след като съм я купил . Ако реша сега да я продам ще съм на загуба , но ако реша да я запазя до падежната дата би трябвало да спечеля от нея 400 долара защото съм купил номинал 1000 долара за 600 доалра . Прав ли съм или нещо бъркам ?

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 25 Nov 2018, 13:49

@bmwww
Аз чак сега видях, че имало демо, ще трябва да си отворя и аз едно и да ги разцъкам тия бондове. Едно време нямаше демо-та и такива глезотии. Ако гледаш тия Bonds OTC Market, за съжаление не им разбирам и никога не съм купувал че последните години се закрастих с крипто шитните. Може и да е така както казваш. Теоретично една облигация ако е твоя, без значение кога си я придобил, на падежа длъжника трябва да ти даде парите по номинал и облигацията престава да съществува. Това е заем, който си дал на някое правителство или институция и той трябва да се върне в пълен размер, а дотогава длъжника плаща лихви. Това е съвсем различно от акциите, където цената се определя само пазарно и ти си собственик на някаква част от компанията (активи+пасиви). При купените облигации не си собственик на нищо, те са просто разписка на длъжника, че си му дал пари назаем и тая разписка можеш да я продаваш на други хора по твое усмотрение на цена различна от номинала и който я купи, той почва да взима лихвите. Принципно нещата стоят така: Да кажем някое правителство иска да вземе заем от пазарите. Избира се банка посредник, която да проведе мероприятието и се свиква аукцион където се пласират облигациите на мераклиите (институции или частни кредитори) да дадат заем. Ако остане част от емисията непласирана, се дават на брокери да ги предлагат. Появява се OTC пазар за тия облигации, което по смисъл го разбирай като "нецентрализиран", "вторичен" или "неофициален". В смисъл, че това са частни договорки ако някой си продава/купува тези облигации на цена различна от номинала и издателя (длъжника) няма отношение към това. При облигациите с издател институция с висок кредитен рейтинг, разликата в цената спрямо номинала е много малка т.е. те са слабо волатилни в сравнение с акциите и се считат за изключително нискорисков актив, но и доходността от лихви е ниска, нормално 2-3% годишно. Компаниите много рядко емитират облигации, по принцип те си взимат заеми от банките.
За конкретния случай, знам че там дето пише coupon, това е лихвата на годишна база, която плаща длъжника, като може плащането да е разделено на няколко транша - това го пише в coupon frequency. Като кликнеш примерно на coupon има обяснения за повечето понятия, но другите неща не ги коментирам защото не ги знам и не искам да те подведа. Има много видове облигации и не е лесно да се изучат всичките. Има с фиксирана лихва, както има и с плаваща лихва която се определя пазарно или не знам как. Вероятно си струва да се изучат, наистина нямам опит с тях и не знам :-?

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 25 Nov 2018, 16:59

Аз доста четох за облигациите и всичко което казваш е така . Например ако една облигация е с номинал 1000 долара ,но се търгува на 800 долара и купона е 5% от номинала то при цена 800 долара ще взимаш 5% купон от номинала до датата на падежа след което би трябвало да ти върнат 1000 долара т.е. печелиш годишния купон + 200 долара . Такива облигации се наричат Дискоунт т.е. с отстъпка и е характерно за тях % на купона да е нисък защото в крайна сметка печелиш от разликата в цената на номинала и тази на която си купил облигацията когато дойде падежната дата , но ако цената на облигация с номинал 1000 долара е 1200 долара то такива облигации се наричат Премиум и там е характерно ,че лихвата на купона е по-голяма за да се привлечат повече инвеститори . Там реално за 1200 долара си купуваш 1000 долара т.е. си -200$ ,но пък % на купона може да стигне до 20% . Компании здраво стъпили на земята имат Премиум облигации , а фалиращи или във временни затруднения или очакващи сливане и нямащи пари да го финансират пускат Дискоунт облигации . Има един много важен термин YTM(Yield to Maturity) . Той се изразява в % и на по него се разбира една облигация Премиум или Дискоунт е . Този термин показва каква доходност би реализирал инвеститора ако закупи облигация днес и я задържи до падежната и дата без да я продава . Разбира се винаги може да се продаде ако например си купил Дискоунт облигация с номинал 1000 долара на цена 800 долара и компанията започне да се развива във времето и теоретично цената на облигацията стане 1100 долара то продадеш ли я печелиш 300$ , но мисля такива сценарии рядко стават . Затова най-важното което се гледа при облигация е YTM . Това е на теория . Конкретно питах дали няма някакви врътки които не съм разбрал например купувам аз облигация и цената почне да и пада ,а падежната и дата е след 6 месеца . Та падащата и цена ще прави акаунта ми все повече на минус . Та въпроса ми е може ли брокера да реши да ми затвори служебно позицията . Ако след 6 месеца чакам 200 долара примерно ,но Performance на акаунта ми върви само надолу и брокера ми затвори позицията то по този начин няма да спечеля от тази облигация ,а ще загубя едно 50% от инвестираните ми пари . Само това не разбрах .

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 25 Nov 2018, 17:42

При облигациите не би трябвало да има stop_out ниво. Но не е невъзможно, въпреки че ги плащаш кеш, да са сложили някакви ограничения. Напълно си прав, че трябва да се изяснят всички детайли. Най-добре питай съпорта, аз дори не бих се замислил, за мене няма как да има stop_out.

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 25 Nov 2018, 17:59

Ами сега съм купил и скоро ще разбера как стоят нещата . Предполагам ,че Performance е просто ако сега продам дали ще съм напред или назад . Имам планове за по мащабна и сигурна инвестиция , но сега пробвам с нещо малко и супер високорисково за да видя ще издържи ли теста за доверие :grin: !

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 25 Nov 2018, 18:49

Ще те помоля да споделиш когато станат ясни нещата от пробата, например скубят ли те с някакви такси на падежа когато длъжника връща парите, виждаш ли някъде данък върху платените лихви и т.н, та да знам и аз. :so_happy:
По принцип само фючърсите са с ливъридж, който се дава от борсата където се търгуват, не от Swissquote, от 1:10 до 1:50 да кажем. Също ако погледнеш и тия Warrants, там също има някои деривати които са някакъв хибрид между опция и фючерс, също са с лостов ефект т.е. там можеш да очакваш нива на stop_out.

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 25 Nov 2018, 19:28

Ами аз не съм толко на дълбоко в материята особенно пък в данъчната сфера . Доколкото разбрах 30% е данъка за американските облигации . Иначе си ме скубят от към такси при покупката например 70 CHF и 32.86 някакъв accrual interest rate което така и не разбрах акво е !

Между другото ме замисли и реших да калкулирам как са нещата . Ами малко те прецакват реално защото ако купиш облигация и цената и пада до датата на падежа то и сумата в акаунта ти пада и реално ако си превел 1000 долара в акаунта и си купиш облигация за 800 със такси и всичко общо то би трябвало да имаш останали 200 в акаунта ,но ако цената на облигацията пада тези 200 се топят и реално на датата на падежа ще вземеш тези твои 1000 от номинала ,но в акаунта ти може да са останали 100 или 50 та реално накрая няма да имаш 1200 , а 1050 или 1100 което е малко съмнително защо така се получава след като ти си купил облигация с номинал 1000 за 800 долара и не би трябвало да те вълнува временната и цена т.е. не би трябвало да ти "стопява" останалите ти пари от акаунта хм....

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 01 Dec 2018, 12:38

Много интересно . Днес 01.12.2018 ми е матуритета на облигацията с която експериментирах . Отварям акаунта и гледам няма нищо . Сега се чудя в понеделник ли да очаквам пари т.е. автоматично ли ще дойдат ако идват изобщо или трябва да продам обратно облигацията на брокера ?

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 01 Dec 2018, 16:04

Здравей, през уикенда нищо не очаквай да се случи, може даже да не успееш да си влезеш в акаунта защото оправят нещо по сървърите. Възможно е и в понеделник нищо да не се промени, не знам как се процедира при тия бондове. В такъв случай ги питай във вторник по чата. Както казах, не съм купувал и нямам представа. Не вярвам да е нужно някакво действие от твоя страна, не е брокера тоя който ти е продал облигацията, той само ти дава достъп до някой пазар. Възможно е да трябват дори 1-2 седмици за да ти дойдат парите докато се осчетоводи всичко и облигацията престава да съществува. Сега, не ме питай какво става ако длъжника не върне парите. Принципно институциите като купуват бондове, купуват и застраховки към тях за тая работа, но на дребните трейдъри май никой не предлага застраховки, поне на мене не ми е известно. Пак ще те помоля да споделиш когато стане ясна процедурата. Аз вчера се сетих и регистрирах едно демо, но не ми даде да купя никакъв бонд, излизаше съобщение, че нямам договор за тоя пазар. Кифладжийска работа, за какво е тогава това демо? По-нататък може да купя нещо за проба, но няма да е нещо рисково, просто и аз да съм наясно какво се случва. Като гледах, на 20% от номинала можеше да се купят бондове на Венецуела и то с дебела лихва в плюс, ама как да вярваш че ще върнат парите, като рейтинга според Мудис е пълен боклук.
За Перформанса съм забравил да ти кажа, че е точно така, показва как ти се представя акаунта от самото начало.

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 01 Dec 2018, 16:17

В https://markets.businessinsider.com видях, че пишат и за бондовете, сигурно има и други сайтове с препоръки.

saxsten
12 получени
6 дадени

Post by saxsten » 01 Dec 2018, 20:24

Извинявам се за тъпия въпрос ама ако си купиш акция чрез някой брокер дори и да е Елана и току вземеш че умреш , след това наследниците ти как ще разберат че си имал купени акции щом приживе не си ги турил в буркан :grin: :grin: :grin:
Изобщо при покупка на реални акции чрез инв. посредник , :o дават ли ти някакъв документ че си собственик . :o
Форекса е оръжие за масово поразяване

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 02 Dec 2018, 01:25

Саксе, нищо не пречи да си ги сложиш и в буркан. Ако се бръкнеш да си платиш разходите, всеки брокер ще ти достави реалните акции на хартия със съответните номера и всички салтанати изографисани. Но не е нужно да се прави, достатъчно е наследниците ти да знаят при кой брокер си купувал и като представят съответните документи ще им бъдат прехвърлени на тяхно име без никакъв проблем. За БГ акциите си има единен регистър и дори не е нужно да се знае при кой брокер са купени, по ЕГН веднага се вижда на какви акции си собственик. Ако имаш бонова книжка от масовата приватизация, даже да си я загубил, в регистъра си пише какви акции са ти дали. Мисля, че Елана вадят акции от регистъра и ти ги слагат на сметка при тях за да ги продадеш през платформата на БФБ (например ги слагаш като чакаща SELL поръчка да отлежават на приемлива за тебе цена). Същото важи за починали роднини ако имаш, пак можеш да им извадиш от регистъра акциите от масовата приватизация ако никога не са ги търсили, но само инвестиционен посредник (с лиценз) има право да го прави. Аз имам в боновата книжка акции на Никотиана АД от масовата приватизация, но хич не ми се занимава. Преди година някъде си спомням, че погледнах и не струваха и 10 лв.

saxsten
12 получени
6 дадени

Post by saxsten » 02 Dec 2018, 23:01

p_dim wrote:
02 Dec 2018, 01:25
Саксе, нищо не пречи да си ги сложиш и в буркан. Ако се бръкнеш да си платиш разходите, всеки брокер ще ти достави реалните акции на хартия със съответните номера и всички салтанати изографисани. Но не е нужно да се прави, достатъчно е наследниците ти да знаят при кой брокер си купувал и като представят съответните документи ще им бъдат прехвърлени на тяхно име без никакъв проблем. За БГ акциите си има единен регистър и дори не е нужно да се знае при кой брокер са купени, по ЕГН веднага се вижда на какви акции си собственик. Ако имаш бонова книжка от масовата приватизация, даже да си я загубил, в регистъра си пише какви акции са ти дали. Мисля, че Елана вадят акции от регистъра и ти ги слагат на сметка при тях за да ги продадеш през платформата на БФБ (например ги слагаш като чакаща SELL поръчка да отлежават на приемлива за тебе цена). Същото важи за починали роднини ако имаш, пак можеш да им извадиш от регистъра акциите от масовата приватизация ако никога не са ги търсили, но само инвестиционен посредник (с лиценз) има право да го прави. Аз имам в боновата книжка акции на Никотиана АД от масовата приватизация, но хич не ми се занимава. Преди година някъде си спомням, че погледнах и не струваха и 10 лв.
Ух! Много благодарско за отговора .
Случайно да знаеш на кой линк можеш да провериш чрез ЕГН
Аз като един отговорен пенсионер имам време да се занимавам ,още повече че вече не си спомням какво си купих с боновата книжка :P
Форекса е оръжие за масово поразяване

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 02 Dec 2018, 23:45

Регистъра се поддържа от Централния Депозитар, но нямам представа дали може директно на сайта да си проверяваш по ЕГН на какви ценни книжа си собственик. Има телефони, звъниш и питаш, наистина не знам. Възможно е да не може, ако е само за брокери тая услуга. Тогава просто ще трябва чрез брокер да се рови в регистъра :smile: .
Ето и занимателно четиво, запазил съм си линка с цел да понауча нещо повече, ама...тъй си и остана. Само не мисли, че знам какъв е тоя "регистър А" и прочее... :-? 8-)

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 05 Dec 2018, 13:38

Така . Сега какво стана . Купих облигации на Венецуела и получих днес съобщение ,че не могат да ги платят , ако искам мога да ги продам на брокера на сегашната им цена 21% . В тоя случай нищо не губя ,но и нищо не печеля . Чудя се дали да не изчакам още малко или да им ги продам хм... ето го съобщението :

We kindly inform you that the state of Venezuela is currently not able to repay this bond. Alternatively you can sell the bond by phone (indicative price 21%, without interest).

Някъде четох вчера ,че имало 30 дневен срок за плащане след което ти свалят кредит рейтинга . Той сегашният на Венецуела е Д така ,че не знам какво по-лошо може да се случи . Освен инвеститорите да спрат да им купуват облигациите ...... Между другото цената на въпросните облигации се вдига последните 3 дена . от 21% в понеделник стана на 22.5% днес .

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 05 Dec 2018, 16:26

Благодарности за споделянето колега! Без да знам съм нацелил с предишния пост, че си налетял на венецуелските бондове :grin: Ми то като сортираш резултатите от търсачката, веднага бият на очи защото са яко под номинала. Ти си прецени как да процедираш, само това остана и акъл да давам за твойте си пари. Аз също видях, както вече писах, че рейтинга на Венецуела е на дъното и няма от какво да се притеснят ако просто не върнат парите, та хич не ми хареса цялостната постановка. Все пак да обърна внимание на колегите, че единици са брокерите по света от които можеш да купиш например такива бондове, това им е предимството на Swissquote (Но интензивна търговия с малки обеми не е изгодна, защото комисионните са дебели. В смисъл има да кажем минимум такса от 15 CHF (и малък % от цената) и дали ще се купи 1 акция или 10 акции, началната таксата си е все 15 CHF). Срещу Венецуела има яки санкциии и естествено при InteractiveBrokers няма и следа от тях. При SaxoBank (Elana.net) има само някакви CFD-та върху върху немски, френски и италиански правителствени облигации, което значи че се играе само на разлика в цената и позициите се затварят преди падежа. В смисъл, реален бонд не може да се купи. Аз си поиграх да търся застраховки за бондове, но не намерих или пък не знам как да ги търся. Всички застраховки са в секция Warrants и са на база опции (CALL или PUT), но намерих само за акции и ETF-и. Ако някой има идея как се застрахова бонд, да казва :-? По принцип застраховките ги емитират само най-дебелите банки, като ДойчеБанк, КомерцБанк, BNP Paribas и т.н, на по-малките не са им по силите такива занимания. На застраховките също може да се играе, както се прави с опции, но имат няколко други параметъра каквито нормалните опции нямат. Не съм ги разучавал обаче и нищо не мога повече да кажа.

Post Reply

Return to “ТЪРГОВИЯ С АКЦИИ”