За начинаещи в търговията с акции

Търговия с акции и CFD върху акции на европейски и американски публични компании
emonik
30 получени
14 дадени

Re: За начинаещи в търговията с акции

Post by emonik » 11 Jun 2018, 12:42

emonik wrote:
11 Jun 2018, 07:16
saxsten wrote:
11 Jun 2018, 01:58
emonik wrote:
10 Jun 2018, 19:55
saxsten wrote:
10 Jun 2018, 14:35
Май в четвъртък "Градус" пилешкото щяло да се листва на БФБ
Много го хвалят ,ама е много съмнително.
Че кой ще си продава златната кокошка ако тя вече не се е разболяла
Другото съмнително е че листват акции за 100 млн лева при среден дневен оборот на БФБ 18 млн лева
Някой знае ли нещо по конкретно :(
https://www.youtube.com/watch?v=TUZ88QIxCoE
Емоник това се знае, заедно и с още други рекламки като как е хубавко е да си купиш акции от Градус
От теб , пък и от другите тук очаквах нещо като прогноза като как би се развила сесията в четвъртък или там когато ще е тя.
Например нещо такова:
1,Предлагането е голямо а купувачите са малко Ако е така първо ще се удовлетворят наличните пазарни поръчки по цена 2,30 лв за акция и след това цената ще слезе под 2,30 лв към цените от лимитираните поръчки и в резултат цената ще падне през тази сесия
Или пък втори вариант на прогнозата
2,Предлагането е голямо а купувачите са още повече от предлаганото количество акции
В резултат всичко върви по пазарни поръчки и цената не пада под 2,30 лв и дори ще се качи при условие че има пуснати лимитрани поръчки над 2,30 лв
Здравей, не купувам български компании, предупреден съм. Видях името на клипчето и помислих че може да получиш по пълна информация. Поздрави
Предубеден съм а не предупреден. Така се получава като пиша от телефона.

bvg
46 получени
10 дадени

Post by bvg » 11 Jun 2018, 22:31

По-добре си купи акции на енгри бърдс

saxsten
12 получени
6 дадени

Post by saxsten » 12 Jun 2018, 23:10

И на мен ми прилича на тотално зарибяване от всякъдеНадъхали ги горкичките средни бизнесмени че едва ли не мандрата небесна се отворила и всичките акции ще се изкупват по цена 2,30 лв за кг
/ то поне пилешко месо да беше иди дойде ами то хартийка и не се яде :grin: /
Човек ако се позамисли че БФБ има няма средно по 18 млн оборот на ден и то в най добрите и дни тогава от къде ще дойдат 100 млн лева за да покрият това голямо предлагане
Моят съвет е лимитирани акции по най ниската цена в продавания диапазон от ,230 до 1,80 лв и ако цената падне до тях ще си имаш акции ако не падне може да си спокоен че поне няма да загубиш :grin:
Защото при ограничено купуване - недостиг от платежноспособни купувачи- първо ще се продадат собствените акции на дружеството то по най високите цени които през деня постепенно ще спадат поради лимитираните поръчки от стакана
На другия ден пак ще има предлагане но не и купувачи
Точно тогава е момента собствените акции да се възстновят но по цени по ниски от продадените през първия ден и... дъмпинг :grin:
При това съвсем законен дъмпинг за собствениците на дружеството 8-)
Освен това дори и цената да не падне през първия ден до 1,80лв и да не можеш да си купиш акции то на другия ден с пазарни поръчки може да се купи .
Този сценарий няма да е верен ако цената не падне до долния диапазон в първия ден

А иначе това със швейк акциите ми се струва по добра инвестиция с която да си съхраниш паричките от гадната световна инфлация ,дори може би е по добре от това да си купиш биткоин
Форекса е оръжие за масово поразяване

NIQUE

Post by NIQUE » 04 Jul 2018, 13:32

Привет на всички,
Не съм сигурен дали точно тук е подходящото място за моето запитване, но никога не съм търгувал с акции. Знам някои основни неща и това е всичко. Въпроса ми е следния:
Как от България мога да се сдобия с акции на компанията Xiaomi, която ще листне IPO на 9-ти юли, на Хонг Конгската борса.

Благодаря
Когато хората не могат да направят нещо ти казват, че и ти не можеш да го направиш.

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 04 Jul 2018, 14:19

NIQUE wrote:
04 Jul 2018, 13:32
Как от България мога да се сдобия с акции на компанията Xiaomi, която ще листне IPO на 9-ти юли, на Хонг Конгската борса.
Не следя китайските корпорации, но ИПО-то им не мина ли вече? https://www.investor.bg/novini/261/a/xi ... si-263811/

Иначе прозвъни инвестиционните посредници предлагащи достъп до Хонг-Конг и попитай дали приемат поръчки за китайското ИПО което те интересува. Ако сделката ще ти е единична и не ти се занимава с платформи и сие, някои банки също предлагат тази услуга, но на по-висока цена - например при Райфайзен мисля, че таксата беше 0.9% от сделката, минимум 40 евро: https://www.rbb.bg/bg/individualni-klie ... iya-akcii/
Пощенска банка също предлагаха подобна услуга мисля. Ако смяташ да държиш дълго време позицията е твърде вероятно банката веднъж годишно да ти начислява и допълнителна такса за съхранение на придобитите акции.
Форексът е полезен като ХОБИ

NIQUE

Post by NIQUE » 04 Jul 2018, 16:50

Не следя китайските корпорации, но ИПО-то им не мина ли вече? https://www.investor.bg/novini/261/a/xi ... si-263811/
До колкото разбирам, това е че в момента приемат поръчки на определени компании, като тази на Сорос. Но официално е планувано за 9ти.
Иначе прозвъни инвестиционните посредници предлагащи достъп до Хонг-Конг и попитай дали приемат поръчки за китайското ИПО което те интересува. Ако сделката ще ти е единична и не ти се занимава с платформи и сие, някои банки също предлагат тази услуга, но на по-висока цена - например при Райфайзен мисля, че таксата беше 0.9% от сделката, минимум 40 евро: https://www.rbb.bg/bg/individualni-klie ... iya-akcii/
Пощенска банка също предлагаха подобна услуга мисля. Ако смяташ да държиш дълго време позицията е твърде вероятно банката веднъж годишно да ти начислява и допълнителна такса за съхранение на придобитите акции.
Звънях на Райфайзен и Уникредит, но няма да предлагат. Ще е обадя и на Пощенска. Иначе за момента само знам, че Елана трейдинг ще предлагат. https://globaltrader.elana.net/bg/tc/tr ... ns-stocks/
От този сайт разбирам, че търговията ще коства единствено 0.15% при сключването на сделката и допълнителни
За акции в Хонг Конг се дължи такса Stamp Duty и други в размер на 0.108% върху брутния обем на сделката при покупка и продажба.
Когато хората не могат да направят нещо ти казват, че и ти не можеш да го направиш.

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 01 Nov 2018, 13:55

Здравейте,нов съм във форума ,а и в търговията което си личи и от въпроса който имам към вас . Бихте ли ми обяснили ако вкарам примерно 200лв. да кажем в Трейдъра то доколкото разбрах с тези 200лв. мога да купя акции за 20 000лв. Въпроса ми е ако загубя примерно всичко колко реално губя - имам в предвид губя само моите 200лв. или съм длъжник 20 000лв ? Не съм запознат с материята ,но просто искам да пробвам нещо малко като за начало да видя дали ще ми се получи .

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 02 Nov 2018, 18:15

@bmwww
Можеш да изгориш само с това което си депозирал, в случая тези 200лв. Условията на всички брокери са такива, че ще те спрат много преди да загубиш всичките 200лв, с цел да не пропаднеш до отрицателен баланс. В смисъл ще ти затворят служебно позициите ако примерно нереализираната загуба достигне 60% от депозита.

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 02 Nov 2018, 19:58

ОК мерси това ме интересуваше . Не съм играч ,просто исках да експериментирам с едни 200лв. Да купя акции и след 1-2 години да влезна да видя какво става !

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 02 Nov 2018, 21:44

bmwww wrote:
02 Nov 2018, 19:58
ОК мерси това ме интересуваше . Не съм играч ,просто исках да експериментирам с едни 200лв. Да купя акции и след 1-2 години да влезна да видя какво става !
То всичко хубаво, само дето за това което искаш на направиш е подходящо да си купиш реални акции, а Trader.bg не предлагат такива. Там имаш само CFD-та (да ги наречем виртуални копия на акциите и имаш кредитен лост 1:20, за да можеш да накупиш повече и съответно да печелиш/губиш повече). Ако цените тръгнат надолу, ще ти затворят позициите много преди да са минали 1-2 години. Ако пък имаш късмет да тръгнат цените нагоре, краткотрайна ще е твойта радост, като видиш колко лихва (суап) си платил на брокера за 1-2 години и на практика ще ти изяде цялата печалба. Виж на линка в таблицата суапа и за дълга и за къса позиция е отрицателен. Това значи, че всеки ден ще плащаш на брокера лихва върху отворените позиции. Подходящо е за краткосрочни сделки, но не и за продължително държане на отворени позиции. Отивай при Elana.net, Benchmark.bg или някой друг който предлага реални акции и не се занимавай с глупости. Иначе по-добре тия 200лв. иди ги изяж и изпий с добра компания. При реалните акции няма лихва, те са си твои. Освен това ти носят дивидент (на тримесечие), ако съответната компания изплаща такъв. Не всички компании дават дивиденти. Дори да падне много цената, никой няма да ти затвори позициите, просто акциите ще струват по-малко. Ще мине време, пак ще тръгнат нагоре ако си е читава компанията. Разбира се винаги има форс-мажорен риск някоя компания да фалира, трябва да си наясно с това.

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 03 Nov 2018, 10:01

Екстра . Точно това ме интересуваше . Много добре обяснено . Искам да го направя от интерес , нещо като експеримент . Не ,че ме блазнят пари да печеля или нещо от тоя род . То с 200 лева най много след 1-2 години да имам 250 при добро развитие на нещата .

Ама в https://www.benchmark.bg намирам само CFD

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 03 Nov 2018, 16:51

Да, имаш право, Бенчмарк вече не предлагали реални акции, от години не бях им отварял сайта. Бяха един от най-силните брокери в БГ, а сега като видях на какво са се превърнали, ми мирише че сериозни "усилия" са положили да си изгонят клиентите. При Елана май няма да ти стигнат 200лв. да си отвориш сметка, виж какво предлагат и eurofinance.bg и deltastock.bg. Но май решението за тебе са Делтасток. Те имаха някакви реални акции-менте, в смисъл CFD-та, но без суап и с изплащане на дивидент. Само виж какъв е минимума на депозита за откриване на сметка, ако 200лв стигат, значи си готов :grin:

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 03 Nov 2018, 17:05

Добре,а къде мога да намеря голямо разнообразие от реални акции без значение депозита ?

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 03 Nov 2018, 19:14

За БГ брокери:
1. Elana.net, представляват (интродюсери са) на Saxobank.com, за директно откриване на сметка при Saxobank, минимум $10К депозит.

2. Karoll.bg и Bulbrokers.bg, интродюсъри са на InteractiveBrokers.com, при Карол минимум $5К за откриване на сметка, при Булброкърс не знам. Директно при InteractiveBrokers минимум $10К.

При така изброените брокита, макар да има огромен избор, все пак липсват някои силни пазари като например руския, турския и бразилския, все пазари с огромен потенциал. Аз затова си държа портфейла с реални акции при swissquote.com (швейцарска банка). Има пълен набор от акции от цял свят, включително БГ компании. Минимума за депозит май беше $1000, ама не съм сигурен, нямам спомен.Така всички закупени акции са ми в една сметка (портфейл). Например ще видиш, че при Елана, за БГ акциите от БФБ си трябва отделна сметка. Но нищо не те съветвам, ти си преценяваш.

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 04 Nov 2018, 11:31

А shares ли са реалните акции ? Сега го гледам твоя сайт ,но няма откъде да избера да ми покаже само акции .

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 04 Nov 2018, 13:22

Да, английската терминология не е еднаква. Англичаните им викат shares, американците казват stocks, все е акции. Може да срещнеш и securities, но това е по-общо понятие и смисъла му е повече като "актив" някакъв.
Attachments
Pic1.png
Pic1.png (111.65 KiB) Viewed 5596 times

bmwww
5 получени

Post by bmwww » 04 Nov 2018, 13:37

Така е като съм сляп . Значи общо взето доста ми помагаш . Само няколко последни въпроса имам . Ако купя акции след колко време мога да ги продам т.е. мога ли да купя и след 1-2 месеца ако сменя стратегията да ги продам ? Това на сайта са само реални акции нали ? Колко е минималния депозит за да се регистрирам в тоя сайт ? Доколкото разбрах като заначинаещ е по-добре да търгувам с европейски акции за да не плащам данък така ли е ? И забравих - volume e колко акции притежава компанията ли ?

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 04 Nov 2018, 16:07

Това са реални акции, които се търгуват директно на борсата, където са емитирани от съответната компания. Можеш да продадеш закупените акции няколко секунди след като си ги купил, като всяка борса си има различни правила и политика, но по принцип след една минута вече можеш да продаваш спокойно. Не знам кой обем гледаш, вероятно изтъргувания в последния работен ден, не се задълбочавай толкова, много от цифрите и аз не знам какво значат.

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 04 Nov 2018, 16:17

За минималния депозит ги питай утре в чата на сайта, нямам спомен, после сподели ако някой друг се интересува какво са казали.

Post Reply

Return to “ТЪРГОВИЯ С АКЦИИ”