За начинаещи в търговията с акции

Търговия с акции и CFD върху акции на европейски и американски публични компании
cryptotrader18
1 дадени

За начинаещи в търговията с акции

Post by cryptotrader18 » 18 Apr 2018, 20:42

Здравейте! Понеже аз също съм начинаещ, не само в акциите, но и в трейда, направих тази тема, защото този раздел не ми се вижда пълен. :) Избрал съм акциите, защото ми се стурват много по-интересни от форекса, НО не си мисля, че са по-лесни! В момента разцъквам само и единствено на демо сметка към Delta Stock, защото ми харесва набора им от акции, които поддържат, наистина е доста разнообразен. Като един начинаещ трейдър искам да попитам за съвет от къде да почна с моето обучение, някаква литература, ако може и... абе общо взето всичко, което ще ми е полезно :grin:
Благодаря Ви предварително! :smile:

vgc
44 получени
6 дадени

Re: За начинаещи в търговията с акции

Post by vgc » 19 Apr 2018, 15:41

cryptotrader18 wrote:
18 Apr 2018, 20:42
В момента разцъквам само и единствено на демо сметка към Delta Stock, защото ми харесва набора им от акции, които поддържат, наистина е доста разнообразен. Като един начинаещ трейдър искам да попитам за съвет от къде да почна с моето обучение, някаква литература, ако може и... абе общо взето всичко, което ще ми е полезно :grin:
Делта сток не предлагат търговия с акции, а само смотани договори за разлика в цената. То е като да тръгнеш да си купуваш автомобил, а вместо това дилъра да ти пробута диикаст модел на возилото.
За започване, тези 5+5 критерия мисля че са ефективни и лесни за прилагане: viewtopic.php?f=77&t=2051&start=100#p199138 - те са базирани основно на изложението в тази книжка: http://iztok-zapad.eu/books/book/745
Форексът е полезен като ХОБИ

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 19 Apr 2018, 16:36

vgc wrote:
19 Apr 2018, 15:41
cryptotrader18 wrote:
В момента разцъквам само и единствено на демо сметка към Delta Stock, защото ми харесва набора им от акции, които поддържат, наистина е доста разнообразен. Като един начинаещ трейдър искам да попитам за съвет от къде да почна с моето обучение, някаква литература, ако може и... абе общо взето всичко, което ще ми е полезно :grin:
Делта сток не предлагат търговия с акции, а само смотани договори за разлика в цената. То е като да тръгнеш да си купуваш автомобил, а вместо това дилъра да ти пробута диикаст модел на возилото.
За започване, тези 5+5 критерия мисля че са ефективни и лесни за прилагане: viewtopic.php?f=77&t=2051&start=100#p199138 - те са базирани основно на изложението в тази книжка: http://iztok-zapad.eu/books/book/745
Делта сток предлагат търговия с акции. Има и ДЗР разбира се.

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 19 Apr 2018, 22:27

bigi wrote:
19 Apr 2018, 16:36
Така ли и последната "акция" която ти си купи през платформата на делтасток през коя борса ти я изпълниха?
Нали правиш разлика между акция и дериват:
https://www.deltastock.com/bulgaria/acc ... itions.asp

И да дам пояснение за най-фрапиращите неточности в следният цитат от сайта им:
Към момента предлагаме инвестиционни CFD върху над 700 акции, 24 индексa, 45 ETFs, злато и сребро.
Тук ще намерите пълния списък с инструменти. Предлагат се като деривати без ливъридж и се заплаща пълната стойност на актива.
Първо такава дивотия като прилагателното инвестиционни към CFD-тата няма и няма как да има - нито закона нормативно ви пази при CFD-тата нито нищо - някой, някъде и някога обещал че CFD-то било със статут на акция - да ама не. Те Делтасток се отказаха да плащат мижавият лиценз да достъп до родното БФБ, пък вие си мислите че ще ви осигурят достъп до всички световните борси и то безплатно - я помислете пак.
Второ като чуя, че нещо дето ти носи основно разход, някой го нарича актив, то веднага се сещам че целенасочено ме водят за носа. При един нормален брокер, ако притежаваш реални акции, които наистина са вече актив, то тези акции може да ги използваш като обезпечение за заемни средства. Т.е. ако човек има акции на стойност 10К то без да ти се налага да ги продаваш брокера ще ти осигури възможност да си напазаруваш допълнително например CFD-та върху индекси на стойност още 20К. Обаче ако си имал неблагоразумието да думнеш 10К в дериватни инструменти то ти имаш едно голямо нищо като допълнителна опция защото деривата не е и няма как да бъде актив - т.е. нещо което да има реална стойност и финансовата институция да го приема за истински ликвидни пари. Този линк може би дава малко идея по темата що е то дериват и основен актив: https://www.investopedia.com/ask/answer ... vative.asp
Last edited by vgc on 19 Apr 2018, 22:58, edited 5 times in total.

cryptotrader18
1 дадени

Post by cryptotrader18 » 19 Apr 2018, 22:38

vgc wrote:
19 Apr 2018, 15:41
cryptotrader18 wrote:
Книжката има ли я някъде в pdf?

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 19 Apr 2018, 22:48

cryptotrader18 wrote:
19 Apr 2018, 22:38
Книжката има ли я някъде в pdf?
Мисля че някъде в темата за европейските акции бях пуснал линк към варианта и в PDF, но на английски.

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 20 Apr 2018, 08:55

vgc wrote:
19 Apr 2018, 22:27
bigi wrote:
19 Apr 2018, 16:36
Така ли и последната "акция" която ти си купи през платформата на делтасток през коя борса ти я изпълниха?
Нали правиш разлика между акция и дериват
Да го кажем така: една акция,ако струва точно 100 долара,а аз исках да купя 10 броя акции,заплатих 1000 долара. Сега всеки път,когато компанията изплаща дивидент,на мен ми го превеждат по сметката. Не знам през коя борса са ми го изпълнили и не ме интересува,дали изобщо са ми го изпълнили през борса или са маркетмейкъри. Няма маржин колове,няма суапове,няма никакви щуротии,задето си ги държа дълго тези акции. Те са си мои. Това е. Само дето ги нямам на хартия в запечатан буркан в къщи,а са ми някъде във виртуалното.

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 20 Apr 2018, 16:07

bigi wrote:
20 Apr 2018, 08:55
Да го кажем така: една акция,ако струва точно 100 долара,а аз исках да купя 10 броя акции,заплатих 1000 долара...
Само дето ги нямам на хартия в запечатан буркан в къщи,а са ми някъде във виртуалното.
Чудесно, само че не си си купил акции, а си си купил нещо друго и от това произтичат една камара нюанси. Всъщност защо си мислиш, че притежаваш нещо различно от честната дума на брокера в момента?

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 20 Apr 2018, 16:26

vgc wrote:
20 Apr 2018, 16:07
bigi wrote:
Да го кажем така: една акция,ако струва точно 100 долара,а аз исках да купя 10 броя акции,заплатих 1000 долара...
Само дето ги нямам на хартия в запечатан буркан в къщи,а са ми някъде във виртуалното.
Чудесно, само че не си си купил акции, а си си купил нещо друго и от това произтичат една камара нюанси. Всъщност защо си мислиш, че притежаваш нещо различно от честната дума на брокера в момента?
Имам виртуална собственост,която отговаря по всички характеристики на акция. Трупат ми се доларчета в сметката,което е основната цел. Смяташ ли,че ми пука,какво точно имам насреща? :grin:

cryptotrader18
1 дадени

Post by cryptotrader18 » 21 Apr 2018, 14:36

А кои брокери ще ми предложите щом DeltaStock не са подходящи? Ако може за американски и европейски акции

emonik
30 получени
14 дадени

Post by emonik » 21 Apr 2018, 19:47

cryptotrader18 wrote:
21 Apr 2018, 14:36
А кои брокери ще ми предложите щом DeltaStock не са подходящи? Ако може за американски и европейски акции
https://www.interactivebrokers.com/en/home.php

cryptotrader18
1 дадени

Post by cryptotrader18 » 24 Apr 2018, 23:43

Някаква литература бихте ли ми препоръчали?

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 26 Apr 2018, 10:14

cryptotrader18 wrote:
24 Apr 2018, 23:43
Някаква литература бихте ли ми препоръчали?
Мина ли вече книжката на Мери Бъфет или ти се стори трудна?

Иначе в този артикъл ще намериш и друга литератира: http://smartmoney.bg/10te-knigi-za-lich ... rochetete/
И въобще в този раздел от сайта на Стойне Василев ше намериш добри попадения: http://smartmoney.bg/10te-knigi-za-lich ... rochetete/

Boriana

Post by Boriana » 26 Apr 2018, 18:03

Ti kakvo tursish tochno bezplatno da se nauchish , s trader kak? Az lichno rabotq s trader , koito traidva ot 19 godini sushto taka e suzdal algoritim s koito mojesh da pravish garantiran profit or 5 do 10% na mesec. Ako te interesuva i iskash da stanesh uspeshen a ne kato povecheto dai mi email shte govorim.

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 26 Apr 2018, 21:45

Има ли такива дето се хващат на "гарантиран" при форекса? :o

Zhelev
162 получени
254 дадени

Post by Zhelev » 27 Apr 2018, 15:57

Boriana wrote:
26 Apr 2018, 18:03
Ti kakvo tursish tochno bezplatno da se nauchish , s trader kak? Az lichno rabotq s trader , koito traidva ot 19 godini sushto taka e suzdal algoritim s koito mojesh da pravish garantiran profit or 5 do 10% na mesec. Ako te interesuva i iskash da stanesh uspeshen a ne kato povecheto dai mi email shte govorim.
Пълни глупости. Ако правиш 10% на месец и започнеш с $1000, след 19 години ще имаш $2.7 трилиона.

Всеки да си прецени дали да дава мейл на човек, който дори не може да пише грамотно да собствения си език.

cryptotrader18
1 дадени

Post by cryptotrader18 » 28 Apr 2018, 00:45

Не очаквах и в моята тема да се появят тролове :grin:

gangosan
46 получени
129 дадени

Post by gangosan » 28 Apr 2018, 01:57

Boriana wrote:
26 Apr 2018, 18:03
Щом сте толкова известни дайте линк към ютуб с рекламата си да ви видим за 19 години в колко държави сте се наложили.

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 29 Apr 2018, 19:13

bigi wrote:
20 Apr 2018, 16:26
vgc wrote:
20 Apr 2018, 16:07
bigi wrote:
Имам виртуална собственост,която отговаря по всички характеристики на акция. Трупат ми се доларчета в сметката,което е основната цел. Смяташ ли,че ми пука,какво точно имам насреща? :grin:
Отговаря на ...дедовия! При търговията с CFD винаги дължиш данък 10% върху печалбата, както и върху дивидента. Това накратко означава, че ако ти е печеливша търговията, едни 10% върху реализираната печалба ги отписваш за данък само защото си избрал CFD, а не реални акции. Върху получените дивиденти също дължиш 10%, защото според закона това са някакви приходи тип "други". В закона няма понятие "дивидент от Договор За Разлика", вероятно защото когато е писан, никой не е давал дивиденти за държане на CFD-та. Така, че това се третира като някакъв "друг" приход, дето счетоводителя ти ще се омае как да го опише, но при всички положения дължиш 10% данък.
Ако търговията е с реални акции, на борси от Европейското Икономическо Пространство (ЕИК), не дължиш данък върху печалбите. Дължиш данък 5% само върху дивидентите, но ако вече са те обложили с по-висок данък при първоизточника (на самата борса), то нищо не дължиш. По принцип данъка с който те скубят в съответната държава където е борсата е винаги над 5%, така че нищо повече не дължиш в БГ.
Ако пък брокито фалира, от компенсационния фонд ще ти дадат 90% от кеша който си имал в акаунта, но макс 40'000 лв (€20К). За парите с които си купил CFD-та -> отиваш на чешмата с чаша в ръка. Ако акциите са реални -> прехвърлят ти ги при друго броки и толкоз, по регистрите на борсите навсякъде пише, че ти си собственика.
А изобщо смисъла да се купуват инвестиционно (дългосрочно) акции, е да дадеш пари на компанията която ти харесва за да и помогнеш да реализира проектите си. Това "даване" всъщност е пряко само при IPO-то, после става непряко, т.е. после с покупката на акции ти само съдействаш цената им да расте, но на тази база компанията взема кредити от финансовите институции за оборотен капитал и т.н. При CFD-то си "помогнал" само на брокито, но с нищо на харесваната компания.

Post Reply

Return to “ТЪРГОВИЯ С АКЦИИ”