В тази тема ще се опитам да пиша за неща които искам да не забравя във времето

Първо - защо европейски публични компании:
- Темпото с което ЕЦБ помпа инфлация ще доведе/вече води, до европейско рали подобно на щатското - т.е. знаем посоката
- Търгуването на реални европейски акции на регулиран европейски пазар/борса поне за сега е освободено от данъци (леко изключение са дивидентите) с което минимизираме разходите.
- Горе-долу покрай принадлежността ни към ЕС имаме индиректно и чисто субективно усещане за общността.
Второ - по какъв начин да получим достъп до европейските борси:
- През една доста сериозна платформа Global Trader
- Или чрез един силно семпъл швабско-български вариант EFOCS
(Лично на мен предложенията от останалите български ИП не ми харесаха по една или друга причина, така че тези двете са повече от достатъчни, като плюса на втората са доста ниските транзакционни разходи)
Трето - на кои акции, кога и как да обърнем внимание:
- За начало трябва да отстраним ненадеждните с прост поглед върху техните показатели (в момента е изключително лесно това да се направи)
- След това ще си намерим любимци
- През тази и следващата година стратегията е лесна - купуваме и продаваме на печалба чисто технически (по любима за нас техника за "рисуване")
- Има вероятност разбира се човек да се озове с някоя и друга позиция като дългосрочен инвеститор, вместо да бъде активен спекулант, но пък поне ще се е забавлявал

Четвърто - от къде да получим информация:
- Двата достоверни източника са официалният сайт на борсата където се търгува съответната акция, примерно във Франкфурт имаме възможност за избор измежду точно 237 броя швабски акции в момента: Börse Frankfurt и разделът за инвеститори в корпоративният сайт на съответната компания.
- Това е един сайт, който ще ни е от полза, а и информацията в него е достоверна: http://www.quotenet.com/ има го и на немски в оригинал: http://www.finanzen.net/
За пример една от компаниите които лично мен ме интересува в момента:
- Корпоративният и сайт ISRA VISION AG
- Борса за търгуване ISRA_VISION-Share
- Малко повече информация в www.quotenet.com
Последното срещу някой и друг лев месечно го има и по-подредено в първата посочена от мен платформа, но в тази тема по-нататък ще ползвам само общодостъпна информация: