Европейски публични компании

Търговия с акции и CFD върху акции на европейски и американски публични компании
vgc
44 получени
6 дадени

Re: Европейски публични компании

Post by vgc » 17 Aug 2018, 15:00

emonik wrote:
17 Aug 2018, 13:49
Защо трябва да се ограничават само с Европа , възможностите са навсякъде . Според мен в САЩ даже са повече .
В Европа за инвестиралите в европейски компании през лицензирана европейска борса, няма данък печалба върху разликата между цената на придобиване и цената на продажба на акцията. За щатите 30% от спечеленото са данъци, които на теория, ако брокера помогне за W-8BEN декларация човек би трябвало да може да ги намали до родните 10%. Доста скоро обаче ще увеличат и директните данъци у нас - например вече започнаха с индиректните - всяка година увеличават с по един процент задължителните осигуровки.

В табличката която показах за жълтият вариант 70% от портфолиото на финала са капиталов доход, а при зеленият цифрата е над 90% - лично аз не желая да подаря една трета от тази сума на което и да е правителство, само защото осигурителният ни закон е все още от времето на соца, където думата капитал беше табу. За щастие някои директиви на ЕС влизат със силата на закон директно и у нас, както е в случая с европейските борси.

п.п. Понеже малко се отклоних от темата, но все пак ето един много добър анализ за текущото състояние на системата: Как да се осигурява българинът за пенсия?

Ето и три цитата от статията:
Световният икономически форум преди две години излезе с изследване, според което, пенсионната „адска машина“ цъка неумолимо: през 2050 дефицитът на шест от най-големите икономики (САЩ, Китай, Индия, Холандия, Канада, Япония) щял да бъде 400 трилиона долара, т.е. четири пъти повече от цялата днешна световна икономика.
За баба ми и дядо ми все още беше очевидно, че трябва да инвестираш в децата си, които ще те гледат на старини. След това се появи всемогъщата държава – у нас комунистическа, в Европа - социална. Тя обещаваше ...
Българската средна класа, която няма достатъчно пари и умения, за да играе по борсите, е в ужас от това, че няма опора, за която да се хване. Купува жилища като най-сигурна инвестиция, но вече няколко пъти този пазар се срива ...
п.п.п. Преди две години когато се насочих сериозно към акциите, основната ми движеща мотивация беше задаващата се инфлация. Ако някой се чуди защо щатските и европейските индекси ударно растат то да попита ФЕД и ЕЦБ защо решиха, че искат да се пробват този път с модерно "печатене" на пари, вместо да разчистят полето от труповете на отдавна безжизнени вече компании, като просто затворят кранчето на търговските банки ...
Форексът е полезен като ХОБИ

emonik
30 получени
14 дадени

Post by emonik » 17 Aug 2018, 16:36

Данък дивидент в САЩ е тридесет процента и го взимат при изплащане на такъв . Данък печалба го плащам в България и той е десет процента .

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 17 Aug 2018, 17:08

emonik wrote:
17 Aug 2018, 16:36
Данък дивидент в САЩ е тридесет процента и го взимат при изплащане на такъв . Данък печалба го плащам в България и той е десет процента .
Супер за 10-те процента. В Европа данък дивидент си се удържа също при изплащане, но е различен за различните държави в които данъчно е регистрирана съответната компания: Испания 19%, Норвегия 25%, Германия 26%, Италия 26%, Дания 27%. Данък печалба за европейските граждани използващи европейски акции - няма.

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 24 Aug 2018, 13:58

vgc wrote:
07 Aug 2018, 11:33
Днес след подрязването на очакваните резултати, цената на Pandora A-S е с 20% надолу. Подробности ще има в отчета за полугодието излизащ в четвъртък: https://investor.pandoragroup.com/financial-calendar
Чисто спекулативно аз ще се опитам да взема тези 20% наобратно от запълването на гапа...
Тази сделка я приключих днес, защото не ми харесва темпа с който расте цената и защото като гледам какви бисери ги ръсят американците начело с Тръмп, то предпочитам да си поразтоваря сметката преди средата на септември:
Image

Акцията беше купена на кръглата цена от 350 DKK и продадена днес отново на кръгла стойност от 390 DKK. При двете транзакции беше платена минимално допустимата такса от два пъти по 29 крони, което обаче е изключително изгодно поради факта, че компанията е датска :smile: Тези дни пък беше платен и втори за годината дивидент от по 9 крони за притежавана акция, които според датското законодателство бяха обложени с 27% данък. Нетният резултат е малко над 12% - е не всичко се развива както му се иска на човек, но както споменах не веднъж, при акциите е лесно - спекулираш и като се издъниш ставаш инвеститор - просто за да не се задръсти спекуланта с "инвестиционни" сделки и да му свършат свободнияте авоари е добре да не набутва всичко в една или две "сигурни" според него сделки.

А за хората които нямат време за спекулации, ето три варианта за портфолио: https://www.npr.org/2015/10/17/43699364 ... 5109230810 - най ми харесва простичката формула на Джак Богъл - на колкото си години, то толкова процента държиш в държавни облигации, а останалото в акции :smile:

п.п. Относно американските бисери - ето един, където за тях социалистическа и социална държава означват едно и също нещо :grin:
Everyone in Denmark is working for the government: Trish Regan и отговора на датчаните :smile: Something is rotten at Fox News

Image

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 12 Oct 2018, 17:23

Мисля си че през следващата седмица ще разберем дали дълго проточилата се хоризонтална корекция през последната една година е приключила или не. Своевременно вчера Fear & Greed Index на CNN отчете най-ниската си стойност - т.е. много страх, малко алчност :wink:

Днес той изглежда така:
fgi.jpg
fgi.jpg (70.84 KiB) Viewed 9713 times

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 24 Oct 2018, 02:03

Европейския индекс EUSTOXX50 и респективно германския DAX загубиха всичко което бяха посъбрали като стойност последните две години и сега сме пак на нивата от ноември 2016г. А оттатък голямата вода, като гледам последния срив при S&P500 и си мисля дали пък не е началото на края... :mrgreen: Последните две седмици при мене гърмяха яко стопове, повечето плюсови ама неприятно все пак да гледаш как ти губят стойност накупените бумаги в сравнение къде бяха преди :x

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 07 Nov 2018, 11:36

p_dim wrote:
24 Oct 2018, 02:03
Европейския индекс EUSTOXX50 и респективно германския DAX загубиха всичко което бяха посъбрали като стойност последните две години и сега сме пак на нивата от ноември 2016г. А оттатък голямата вода, като гледам последния срив при S&P500 и си мисля дали пък не е началото на края... :mrgreen: Последните две седмици при мене гърмяха яко стопове, повечето плюсови ама неприятно все пак да гледаш как ти губят стойност накупените бумаги в сравнение къде бяха преди :x
Споко, при мен стопове не гърмят, но пък почти всичко е на червено. Иначе според мен от началото на годината сме във вихъра на криза, този път обаче тя е инфлационна. Индикация за това е и швабката капитализация към техният БВП - колкото пъти през това хилядолетие е скачала над 60% - толкоз пъти после скоростно е слизала под 40: https://www.theglobaleconomy.com/German ... alization/
В тази картинка обаче ми липсва високо второ стълбче и за текущата година преди изсипването - по тази причина си мисля че като за край на годината ще имаме хубаво зелено рали - пък после ще чакам и американското бум - вчера гледах как върви консумацията на зловредни сандвичи по света - екюитито например на Макдоналдс в момента е отрицателно - ужас не на квадрат, а направо на куб ...

п.п. А да ако вместо зелено рали вземе че се пукне предстрочно дълговият корпоративен балон, то после правилото е просто - времето за спад се умножава по три за да е ясно кога ще е точката на възстановяване.

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 14 Nov 2018, 21:48

Мчи то по тоя показател дето си дал линка (сток маркет кап-а като процент от брутния вътрешен продукт), Германия е на 60% ама САЩ са на (малко над) 150%, ако това не е балон то не знам кое е :grin: Хързулването си е неизбежно, ама не знаем кога ще е...
В Европа перспективите хич не са розови, във Франция рейтинга на Макрон се срина постепенно от 57 до 30%, а проучванията за евро_парламента показват небивало висок процент на подкрепа за кандидатите на крайно дясната Льо Пен.
Наскоро Брюксел отхвърли бюджета на Италия в безпрецедентен акт и не виждам как може да се стигне до някакво разбирателство по въпроса. Армстронг, собственик на сайта и автор на статията е управлявал фонд с $5 милиарда и знае какво приказва. Да припомня, че коалицията водена от Пет Звезди, обещаваше референдум за излизане от еврозоната. Впоследствие се отказаха и заявиха, че не е приоритет, ама то не пречи пак да я запеят тая песен. Всичко това се отразява на курса на еврото, както всички виждаме. А излезнат ли италианците от еврозоната, на Европейския Съюз ...Bye Bye!

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 02 Jan 2019, 11:35

Честита Нова Година и нека бъде спорна и честита :smile:

Изминалата 2018-та индикира началото на новата финансова криза. Немският водещ индекс DAX отбеляза 18-процентен спад за годината:
Image

За разлика от 2008-ма година обаче в момента имаме инжектиран (след 2014-та година) в повече 20% паричен ресурс, който според мен вече е реално преобразуван в чиста инфлация. Т.е. ако теглим чертата на формулата инфлация + борсов спад, то имаме вече хубав 40-тов спад в реалната стойност на търгуваните европейски акции.
Аз лично не успях да се възползвам от този превъзходен индикатор, който бяхме коментирали назад в темата:
https://www.theglobaleconomy.com/German ... alization/ и резултата ми не е от добър, но пък сумарно е по-добре от представянето на водещите европейски индекси и много по-добре от шумно рекламираните инвестиционни или борсово търгувани фондове :wink:
2018.png
2018.png (34.51 KiB) Viewed 8804 times
Би трябвало за приключилата 2018-та стойността на "Market capitalization of listed companies (% of GDP)" за Германия вече да е под 50% спрямо пика и от 2017-та в размер на 61.5%. Т.е. вече имаме нормализирани цени на акциите в Европа. Скоро ще го пуликуват официално или на горният линк или на този тук: https://tradingeconomics.com/germany/ma ... -data.html

п.п. Да вметна че инфлацията се състои от две части. Първата е парична и лесно се смята (какво количество от дадена стока може да се купи с една валутна единица). Втората обаче се изразява в спад на качеството на продаваната стока ...

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 03 Feb 2019, 10:17

Изминалият месец януари бе отличен за инвестиращите в европейски компании - те увеличиха средно стойността си с около 6%. Акциите намиращи се в моето портфолио пък на практика за този един месец покриха загубите от цялата минала година :smile:

Тези дни разгледах по внимателно един сайт във който ми харесва семплият и лесен за интерпретация начин по който показват сложните финансови показатели: https://simplywall.st
simplywall.st.png
simplywall.st.png (563.13 KiB) Viewed 8659 times

Това което ми хареса в сайта е че имат информация и за много европейски компании. Като илюстрацията ще разгледам една нова-стара компания, която отново включих в портфолиото си основно заради сектора в който оперира и заради дивидентната и политика. Става въпрос за New year, new name: Mowi ASA

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 03 Feb 2019, 10:32

От първият слайд се вижда, че това е компания в отлично финансово здраве, плащаща много добър дивидент и на този етап с безоблачно бъдеще. Двете червени лампички са, че в миналото компанията е имала затруднения и че цената и е справедлива в момента според анализаторите. До колкото цената на една ликвидна компания е винаги справедлива на свободният пазар, то това какво мислят за нея анализаторите, лично за мен е само индикатор за текущо настроение и нищо повече.
Mowi1.png
Mowi1.png (1 MiB) Viewed 8656 times

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 03 Feb 2019, 10:45

За изминалата година цената на компанията е поскъпнала с 33% което е в крак с норвежката хранителна индустрия, което пък е поредната индикация за настъпилата инфлационна криза и при норвежците. Компанията плаща много добри дивиденти и по тази причина за миналата година закупилите акции на тогавашната Marine Harwest ASA се се радвали на цели 41.6% доходност (33.4% от тях капиталова и 8.2% дивидентна):
Сайта дава визуализация и за трите преки конкурента SalMar, Leroy Seafood и P/F Bakkafrost като тези последните не ги бях виждал до момента.
Mowi2.png
Mowi2.png (381.46 KiB) Viewed 8655 times

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 03 Feb 2019, 10:55

Във финансовите среди любимото средство за определяне на текуща цена за дадена компания е чрез метода на дисконтираните бъдещи финансови потоци. Според мен няма особена полза от този метод, но тук поне е сметнат директно като стойност, а за любителите на точни цифри долу в ляво има едно Raw Data което показва как са получени въпросните 16% по ниска текущо цена (186 NOK) спрямо изчислените 221 NOK.
Mowi3.png
Mowi3.png (347.94 KiB) Viewed 8655 times

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 03 Feb 2019, 10:59

В този слайд не ми харесва P/B съотношението, но то май е нормално за норвежката хранителновкусова индустрия:
Mowi4.png
Mowi4.png (648.21 KiB) Viewed 8655 times

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 03 Feb 2019, 11:05

Доколкото реализираната печалба на акция от компанията е изключително важен параметър, то прогнозите на анализаторите за нея е добре да се погледнат, като се има все пак едно наум, че тяхното предсказание я се сбъдне я не. Интересното в тази графика е че са дадени и предсказанията в миналото, както и дали са познали или не икономистите:
Mowi5.png
Mowi5.png (658.4 KiB) Viewed 8655 times

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 03 Feb 2019, 11:14

Тук имаме информация как се представя компанията като финансов резултат през годините. Нейната печалба флуктуира съществено като това се определя основно от цената на сьомгата на световните пазари. За миналата година имаме спад в печалбата на Mowi:
Mowi6.png
Mowi6.png (229.92 KiB) Viewed 8654 times

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 03 Feb 2019, 11:19

Последната графика която ще поставя е за поетият дълг. Този показател ще става все по-съществен при стартиращият цикъл на повишение на лихвите в еврозоната. На този етап както са маркирали и колегите от Simply Wall Street всичко е в рамките на допустимото:
Mowi7.png
Mowi7.png (409.05 KiB) Viewed 8654 times
Има и допълнителна интересна информация за конкретната компания Mowi ASA като това че очакваният размер на дивидента за тази година е 6.78% спрямо текущата цена, възнаграждението на изпълнителният им директор, броят на служителите (10,553) в компанията и т.н.

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 03 Feb 2019, 11:39

Тези данни ги показах не защото се опитвам да хваля въпросните норвежци, а ги използвах като пример за харесаният от мен сайт, който си мисля че би свършил чудесна работа и на колегите които ме питаха на лични по какво си харесвам дадена компания. Те имат и добра търсачка, например за производителите на храна в Норвегия се получава следната картинка:
Mowi8.png
Mowi8.png (500.24 KiB) Viewed 10452 times
От нея тези които са "най-зелени" според модела прилаган от сайта са:
Grieg Seafood
Scottish Salmon (Тези даже май не са и норвежци)
SalMar
Като и трите компании са ми непознати, но пък по някое време през годината, ще разгледам отчетите им когато се сетя отново за норвежката сьомга :smile:

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 02 Mar 2019, 22:49

Ежегодна класация на Financial Times за най-бързо развиващите се компании в Европа. Имало и 7 БГ компании, аз лично не бях чувал за нито една от тях.

Post Reply

Return to “ТЪРГОВИЯ С АКЦИИ”