В Европа за инвестиралите в европейски компании през лицензирана европейска борса, няма данък печалба върху разликата между цената на придобиване и цената на продажба на акцията. За щатите 30% от спечеленото са данъци, които на теория, ако брокера помогне за W-8BEN декларация човек би трябвало да може да ги намали до родните 10%. Доста скоро обаче ще увеличат и директните данъци у нас - например вече започнаха с индиректните - всяка година увеличават с по един процент задължителните осигуровки.
В табличката която показах за жълтият вариант 70% от портфолиото на финала са капиталов доход, а при зеленият цифрата е над 90% - лично аз не желая да подаря една трета от тази сума на което и да е правителство, само защото осигурителният ни закон е все още от времето на соца, където думата капитал беше табу. За щастие някои директиви на ЕС влизат със силата на закон директно и у нас, както е в случая с европейските борси.
п.п. Понеже малко се отклоних от темата, но все пак ето един много добър анализ за текущото състояние на системата: Как да се осигурява българинът за пенсия?
Ето и три цитата от статията:
Световният икономически форум преди две години излезе с изследване, според което, пенсионната „адска машина“ цъка неумолимо: през 2050 дефицитът на шест от най-големите икономики (САЩ, Китай, Индия, Холандия, Канада, Япония) щял да бъде 400 трилиона долара, т.е. четири пъти повече от цялата днешна световна икономика.
За баба ми и дядо ми все още беше очевидно, че трябва да инвестираш в децата си, които ще те гледат на старини. След това се появи всемогъщата държава – у нас комунистическа, в Европа - социална. Тя обещаваше ...
п.п.п. Преди две години когато се насочих сериозно към акциите, основната ми движеща мотивация беше задаващата се инфлация. Ако някой се чуди защо щатските и европейските индекси ударно растат то да попита ФЕД и ЕЦБ защо решиха, че искат да се пробват този път с модерно "печатене" на пари, вместо да разчистят полето от труповете на отдавна безжизнени вече компании, като просто затворят кранчето на търговските банки ...Българската средна класа, която няма достатъчно пари и умения, за да играе по борсите, е в ужас от това, че няма опора, за която да се хване. Купува жилища като най-сигурна инвестиция, но вече няколко пъти този пазар се срива ...