Месец по-късно след медицинската преориентация се получи това: Силно се надявам ралито да продължи и този месец, още повече че през него една камара компании изплащат и дивиденти, след което смятам отново да намаля експозицията си в акции.vgc wrote: ↑20 Mar 2018, 16:21След като вече видяхме една здравословна корекция на европейските пазари е време за пазаруване. Въпросната корекция може да прерасне и в доста по-сериозен спад като гледам какви са ги надробили американците и по тази причина е добре човек да се ориентира към медицината
Европейски публични компании
-
- 44 получени
6 дадени
Re: Европейски публични компании
Форексът е полезен като ХОБИ
-
- 44 получени
6 дадени
В една от другите теми за акции бях споменал за Bayer AG и идеята ми за средно-срочна инвестиция в тази компания.
Този месец компанията придоби една от най-мразените американски компании Монсанто: Злото 'Монсанто' изчезва?
Честно казано не ме вълнува особено самото придобиване, но за сметка на това Байер ми бяха в полезрението през последната една година и в момента компанията е на много добро според мен ценово ниво. Текущата цена на акцията е 99.82 евро.
Своевременно в края на май, компанията изплати дивидент от 2.80 евро на акция, който бе обложен с 26% данък и съответно нетният дивидент е в размер на около 2%. Приятната изненада бе придобиването на права за покупка на фиксирана цена от 81 евро за акция на нови 2 от всеки 23 притежавани текущо акции (т.е. имаме още едни около 1.5%-2% реална компенсация) : Bayer resolves capital increase with subscription rights to finance the acquisition of Monsanto
---------------------------------------------------------------
+16% нетно от дивиденти (след платени 26% данък)
+78% капиталова печалба (освободена от данъци)
С други думи, ако видя цена на акцията от 178 евро през следващите 5 години ще затворя позицията си. Ако преди това цената слезе до 75 евро за акция то ще удвоя броя на акциите които притежавам и ще започне ново пет годишно броене
Ето текуща графика за пазарната оценка на корпорацията:
Този месец компанията придоби една от най-мразените американски компании Монсанто: Злото 'Монсанто' изчезва?
Честно казано не ме вълнува особено самото придобиване, но за сметка на това Байер ми бяха в полезрението през последната една година и в момента компанията е на много добро според мен ценово ниво. Текущата цена на акцията е 99.82 евро.
Своевременно в края на май, компанията изплати дивидент от 2.80 евро на акция, който бе обложен с 26% данък и съответно нетният дивидент е в размер на около 2%. Приятната изненада бе придобиването на права за покупка на фиксирана цена от 81 евро за акция на нови 2 от всеки 23 притежавани текущо акции (т.е. имаме още едни около 1.5%-2% реална компенсация) : Bayer resolves capital increase with subscription rights to finance the acquisition of Monsanto
Разчетът ми за тази позиция за следващите 5 години е:The new shares are to be offered to Bayer stockholders at a price of 81.00 euros per new share by way of indirect subscription rights. Stockholders can acquire 2 new shares for every 23 Bayer shares they hold.
+16% нетно от дивиденти (след платени 26% данък)
+78% капиталова печалба (освободена от данъци)
С други думи, ако видя цена на акцията от 178 евро през следващите 5 години ще затворя позицията си. Ако преди това цената слезе до 75 евро за акция то ще удвоя броя на акциите които притежавам и ще започне ново пет годишно броене
Ето текуща графика за пазарната оценка на корпорацията:
-
- 44 получени
6 дадени
Днес благодарение на Стойне Василев от smartmoney.bg разбрах за едно ново движение при младежите, наречено FIRE („Financial Independence, Retire Early“). Подробности за него има например в тази публикация: The Secret FIRE Cult – And Why You’ll Want to Join It
И така няколко аспекта от идеологията стояща зад FIRE, които ме впечатлиха:
1. През разичните епохи, най-ценeната придобивка е различна - докато през 20-ти век това беше наличието на информация, то през новият милениум това е разполагането с достатъчно ЛИЧНО СВОБОДНО ВРЕМЕ. FIRE акцентира като приоритет номер 1, върху осигуряването му.
2. Пътят за получаването на достатъно свободно време може да е различен. FIRE предлага няколко идеи, но последователите имат пълната свобода при избора на начина за реализацията им.
3. До колкото насоката е към по-широка публика, евентуално скарана с финансите, то се използват изключително прости сметки, зад които обаче си стои здрава математика. Например ако е избран подхода за свити разходи и спестяване или използване на неочаквано наследство, то метода за определяне на целевата необходима сума е изключително семпъл - взима се необходимият месечен разход, умножава се по 12 и после по 25. По нашите ширини, ако се вярва на КНСБ въпросната сума възлиза на 300 * 575 лв. = 172,500 хиляди за човек.
Т.е. ако например човек наследи от "богат" роднина една двустайно "хапартаментче" в окръжен град и го продаде на момента докато още не се е случило отново "пук" на родният имотен пазар и след това в продължение на дълги години ако успее да се озапти и да не изхарчи за норматив получената сума, то има много добър шанс да си "свирка" до края на живота си. Вярно че има доста "ако"-та но пък главата не е само за носене на шапки/прически, а каква сума може да харчи месечно се смята лесно - например ако разполага със сумата от 90,000 евро, то просто я дели на 300 и получава разполагаеми 300 евро месечно. Какво стои зад това просто умножение (деление), може да прочетете тук: The 4% Rule: The Easy Answer to “How Much Do I Need for Retirement?”
п.п.п. Не ме разбирайте погрешно, не съм последовател на хипитата, които са едни от най-многобройните напълно финансово независими групи, а и малко отдавна съм прескочил възрастта на милениълите, обаче местните търговци на мечти се пробват ударно с реклами да ни превърнат в търкаща "късметлийски" фишчета или в звъняща, постоянно на "горещ" телефон за бързи кредити, малоумна нация и за съжаление май успяват (3 милиарда похарчени у нас за хазарт всяка година) България днес: цял един народ търка талончета
При тях лека-полека, но за щастие на все по-ранна възраст им става абсолютно ясно, че ако се осланят на идеята държавата да се погрижи за тях, то ще им се наложи здраво да работят до към осемдемдесет годишна възраст, в което разбира се няма нищо лошо стига това да им носи удовлетвореност. С други думи текущата младеж ми се издигна в очите с практичният си подход и въпреки, че ще скоро ще им се наложи да се приземят твърдо от мечтите в реалността, то самият факт че придобиват от рано финансови познания е безценен.How does early retirement work financially?
There are four concepts you must understand in order to fund an early retirement.
1. If you can save 70% of your income, you can retire in 8 years.
2. Yes, you have to live on that remaining 30% for the rest of your life in order for the math to work.
3. Alternatively, you can calculate your annual spending and multiply that by 25 to get your target number.
4. Or, you can achieve FI by building a stream of passive income.
Some people purchase rental properties with enough cash flow to cover their monthly spending, others build online businesses, or maintain successful blogs. There are many ways to get to the same end point.
И така няколко аспекта от идеологията стояща зад FIRE, които ме впечатлиха:
1. През разичните епохи, най-ценeната придобивка е различна - докато през 20-ти век това беше наличието на информация, то през новият милениум това е разполагането с достатъчно ЛИЧНО СВОБОДНО ВРЕМЕ. FIRE акцентира като приоритет номер 1, върху осигуряването му.
2. Пътят за получаването на достатъно свободно време може да е различен. FIRE предлага няколко идеи, но последователите имат пълната свобода при избора на начина за реализацията им.
3. До колкото насоката е към по-широка публика, евентуално скарана с финансите, то се използват изключително прости сметки, зад които обаче си стои здрава математика. Например ако е избран подхода за свити разходи и спестяване или използване на неочаквано наследство, то метода за определяне на целевата необходима сума е изключително семпъл - взима се необходимият месечен разход, умножава се по 12 и после по 25. По нашите ширини, ако се вярва на КНСБ въпросната сума възлиза на 300 * 575 лв. = 172,500 хиляди за човек.
Т.е. ако например човек наследи от "богат" роднина една двустайно "хапартаментче" в окръжен град и го продаде на момента докато още не се е случило отново "пук" на родният имотен пазар и след това в продължение на дълги години ако успее да се озапти и да не изхарчи за норматив получената сума, то има много добър шанс да си "свирка" до края на живота си. Вярно че има доста "ако"-та но пък главата не е само за носене на шапки/прически, а каква сума може да харчи месечно се смята лесно - например ако разполага със сумата от 90,000 евро, то просто я дели на 300 и получава разполагаеми 300 евро месечно. Какво стои зад това просто умножение (деление), може да прочетете тук: The 4% Rule: The Easy Answer to “How Much Do I Need for Retirement?”
п.п. Ето и някои от инициаторите стоящи зад движението: Best FIRE (Financial Independence, Early Retirement) Blogs You Shouldn’t MissFinancial Independence enthusiasts will have the closest-to-correct answer: take your annual spending, and multiply it by somewhere between 20 and 50. That’s your retirement number. If you use the number 25, you’re implicitly using a 4% Safe Withdrawal Rate, which is my own personal favorite number.
п.п.п. Не ме разбирайте погрешно, не съм последовател на хипитата, които са едни от най-многобройните напълно финансово независими групи, а и малко отдавна съм прескочил възрастта на милениълите, обаче местните търговци на мечти се пробват ударно с реклами да ни превърнат в търкаща "късметлийски" фишчета или в звъняща, постоянно на "горещ" телефон за бързи кредити, малоумна нация и за съжаление май успяват (3 милиарда похарчени у нас за хазарт всяка година) България днес: цял един народ търка талончета
-
- 44 получени
6 дадени
Открих в новата весия на платформата на Елана опция за сравнение процентното изменение на сметката спрямо избран бенчмарк. В моят случай това е немският основен индекс:
Общо взето двете графики си се движат в синхрон Извода за мен е, че спокойно може да се игради портфолио от десетина"Small Cap" компании които да са добре балансирана и представителна извадка за даден регион ...Форексът е полезен като ХОБИ
-
- 46 получени
10 дадени - Contact:
-
- 44 получени
6 дадени
Какво ще се случи като дойде пързалката със small-caps компаниите - според мен нищо неочаквано?
"Малките"/едномилиардни компании ще си се движат отново в синхрон с основните индекси.
За пример ако вземем резултатността на iSahres по време на спада от средата на 2007-ма до началото на 2009-та, то всичко си се движи в ритъм:
iShares Core DAX UCITS ETF от стойност 80 тупва под 40 (-50%): https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... &tab=chart
iShares STOXX Europe Mid 200 UCITS ETF от стойност 79 отива на 36(-55%): https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... &tab=chart
iShares STOXX Europe Small 200 UCITS ETF се пързаля пт 24 до 9.50(-60%): https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... &tab=chart
Разликата е в това, че един редови инвеститор, търгуващ реални акции и контролиращ добре разходите си за борсови такси ще е напред с поне 5% за всяка една година (без значение подем или спад) през която е стоял настрана от всевъзможните дериватни инструменти, като в тази група включвам и цялата камара инвестиционни и борсово търгувани фондове.
-
- 44 получени
6 дадени
Днес след подрязването на очакваните резултати, цената на Pandora A-S е с 20% надолу. Подробности ще има в отчета за полугодието излизащ в четвъртък: https://investor.pandoragroup.com/financial-calendar
Чисто спекулативно аз ще се опитам да взема тези 20% наобратно от запълването на гапа:
Ако ли пък не се запълни гапа, то ще се превърна в дългосрочен инвеститор при тази акция - за сега поне изплащат дивиденти: https://investor.pandoragroup.com/dividend-policy Например сега в края на месеца ще платят вторият за годината дивидент - като стойност представлява 2.5% от текущата цена на акцията. Иначе мениджмънта на Пандора май вече е за смяна. Особено след очертаващата се втора издънка в Китай (първата грешка бе със САЩ) ...
Чисто спекулативно аз ще се опитам да взема тези 20% наобратно от запълването на гапа:
Ако ли пък не се запълни гапа, то ще се превърна в дългосрочен инвеститор при тази акция - за сега поне изплащат дивиденти: https://investor.pandoragroup.com/dividend-policy Например сега в края на месеца ще платят вторият за годината дивидент - като стойност представлява 2.5% от текущата цена на акцията. Иначе мениджмънта на Пандора май вече е за смяна. Особено след очертаващата се втора издънка в Китай (първата грешка бе със САЩ) ...
-
- 44 получени
6 дадени
Датчаните реагираха бързо и вече си търсят нов изпълнителен директор: https://www.bloomberg.com/news/articles ... 8-forecast Това породи временен 10% отскок на цената. Иначе отчетът и за второто тримесечие показва застой и потенциално влошаване на бъдещите резултати:
За любителите на картинки ...
С по-подробни числа ...
Положителната новина е че имат достатъчно кеш и след ударното обратно изкупуване на акции им останаха пари и за изплащане на втори дивидент в края на този месец. А дали аз ще съм спекулант или инвеститор в тази акция мисля че ще го разбера още преди ex-divident датата 21.8.2018
-
- 44 получени
6 дадени
Днес след тази информация акциите на Байер са с едни 11 процента надолу: https://www.investor.bg/evropa/334/a/pr ... er-266387/
Това не мисля че е съществен проблем, но отново почнах да се питам защо швабите си харесаха за покупка, точно най-компроментираната компания в бранша. В поредицата от информация която прегледах, попаднах на една теория според която, придобивката на Монсанто е с идеята за осигуряване на доминантна роля в тепърва разрастващият се пазар на медицински продукти от канабис - т.е. Байер знаят как се правят хапчета, а Монсанто си имат генната технология за модификация на растения.
Въпросът ми е основно към Emonik като следящ от близо точно този сегмент - имат ли наистина Байер засилен интерес към изделията от коноп и производни?
Ако да, то нищо чудно до година да си купят и Нестле (последните не притежават чешката CARLA, чийто продукт е на снимката, но пък са майстори в шоколадовата индустрия)
Това не мисля че е съществен проблем, но отново почнах да се питам защо швабите си харесаха за покупка, точно най-компроментираната компания в бранша. В поредицата от информация която прегледах, попаднах на една теория според която, придобивката на Монсанто е с идеята за осигуряване на доминантна роля в тепърва разрастващият се пазар на медицински продукти от канабис - т.е. Байер знаят как се правят хапчета, а Монсанто си имат генната технология за модификация на растения.
Въпросът ми е основно към Emonik като следящ от близо точно този сегмент - имат ли наистина Байер засилен интерес към изделията от коноп и производни?
Ако да, то нищо чудно до година да си купят и Нестле (последните не притежават чешката CARLA, чийто продукт е на снимката, но пък са майстори в шоколадовата индустрия)
-
- 30 получени
14 дадени
В сайтовете които следя не съм срещал да се пише нещо за Байер или Монсанто . Голям вносител на марихуана за медицински цели в Германия е Aurora Cannabis . Моите ,а и не само моите очаквания са че големи фармацевтични , тютюневи и алкохолни компании ще инвестират в сектора . Сайтовете които следя : https://www.newcannabisventures.com/ , https://mjbizdaily.com/
-
- 30 получени
14 дадени
https://worldnewsdailyreport.com/monsan ... marijuana/ Явно Монсанто имат интерес в този сектор .
-
- 44 получени
6 дадени
Мерси за инфото. Своевременно ми попадна в полезрението ето тази финландска компания: https://www.ponsse.com/investors/releas ... -june-2018emonik wrote: ↑13 Aug 2018, 21:10https://worldnewsdailyreport.com/monsan ... marijuana/ Явно Монсанто имат интерес в този сектор .
Имат интересни продукти: https://www.ponsse.com/products, а в допълнение и https://www.ponsse.com/ponssemanager/en
Освен това последните пет години се развиват много добре: https://markets.businessinsider.com/sto ... financials
- saxsten
- 12 получени
6 дадени
Добре де VGC реални акции ли купуваш при съотношение - 1/1, или договори за разлика с маржин1/50 1/100
Ако са договори за разлика при тях плаща ли брокера дивиденти и как ги плаща
Ако са договори за разлика при тях плаща ли брокера дивиденти и как ги плаща
Форекса е оръжие за масово поразяване
-
- 44 получени
6 дадени
Купувам единствено и само ЕВРОПЕЙСКИ реални акции без използване на маржин. Или с други думи личният ми пенсионен фонд в момента е директно инвестиран в германски, холандски, белгийски, датски, норвежки и сие компании.
п.п. Няма нищо по-сметкоизточващо от това да се купуват и държат дългосрочно дериватни инструменти, включая договори за разлики, борсово търгувани фондове и други подобни дивотии ...
п.п.п. При CFD-тата се начислява нещо като дивидент, обаче със сигурност няма да ти осигурят например възможността за придобиване на нови акции с отстъпка в цената при увеличение капитала на компанията. Освен това ако си купиш CFD-та за например 1000 лева и ги държиш около година, то твоето броки съвсем кротко ще ти вземе още почти една хилядарка под формата на лихва през тази една година. Сигурен ли си че искаш да го направиш?
п.п.п.п. Забравих, че за щастие на спекулантите, след САЩ вече и в Европа, брокитата малко по-трудно ще си попълват приходите. Гледам че маржина за CFD-та от 1:30 е свален на 1:5 и условията при едни от моите "любимци" изглеждат така: CFD върху акции. Това означава че ако например в момента решиш да хвърлиш 1000 лева за CFD-та на Krones AG, който се търгува на цена от 106 евро в момента, то заделяйки 1000 лева брокера ще ти позволи да си купиш 24 акции на корпорацията. При което без да се отчита спреда, още на входа ще те таксуват допълнително едни 5 лева, а след една година като теглиш чертата ще си "само" с едни -250 лева назад от платени лихви и то при мижавият вече маржин от 1:5
Last edited by vgc on 16 Aug 2018, 11:37, edited 3 times in total.
- saxsten
- 12 получени
6 дадени
Благодаря за отговораvgc wrote: ↑16 Aug 2018, 11:02Купувам единствено и само ЕВРОПЕЙСКИ реални акции без използване на маржин. Или с други думи личният ми пенсионен фонд в момента е директно инвестиран в германски, холандски, белгийски, датски, норвежки и сие компании.
п.п. Няма нищо по-сметкоизточващо от това да се купуват и държат дългосрочно дериватни инструменти, включая договори за разлики, борсово търгувани фондове и други подобни дивотии ...
п.п.п. При CFD-тата се начислява нещо като дивидент, обаче със сигурност няма да ти осигурят например възможността за придобиване на нови акции с отстъпка в цената при увеличение капитала на компанията. Освен това ако си купиш CFD-та за например 1000 лева и ги държиш около година, то твоето броки съвсем кротко ще ти вземе още почти една хилядарка под формата на лихва през тази една година. Сигурен ли си че искаш да го направиш?
Преди май питах ама нека пак
Как човек живеещ в България може да се сдобие с физически реални акции?
За бг посредниците като Елана и др зная.Даже имаше някакъв американски брокер чрез който се купуваха акции но там искали минимиум 10000 долара а при Елана за същото 5000
Иначе за Европейските акции как стоят нещата?
-
- 44 получени
6 дадени
За по-малка сметка най-удобни са Еврофинанс и тяхната "дървена" EFOCS платформа. Единственото ограничение е, че сделки може да се сключват единствено с компании търгувани на швабската борса (там има много и не швабски компании): List of tradable shares
При тях таксите за поръчка са 0.35% от сумата, но не по-малко от 2 евро (При Елана са по-ниски 0.1% но изискват по-голям обем - не по-малко от 12 евро).
В горният пример с CFD-тата на Кронес за 1000 лева където ако акцията поскъпне с 5% за една година то твоята сметка ще е обаче на загуба, като резултат от здравото "бръснене" на брокитата при дериватите, то в случая с реални акции през EFOCS ще си с положителен резултат:
----------------------------------
-1037 лв. инвестиция за +5 акции на Кронес на цена от 106 евро.
-3.91 лв. такса за покупка през Xetra от нинимум 2 евро транзакцията (0.35% дава по-малкияте 3.63 лв)
След една година при 5% увеличение цената ще е към 111.3 и ако продадеш:
+1088 лв. от -5 акции
- 3.91 лв. такса транзакция
----------------------------------
Нето + 43 лева и още около +13 лева нетен дивидент базиран на очакваните 1.81 евро на акция които ще платят догодина: https://markets.businessinsider.com/sto ... financials
п.п. И понеже миналият месец вече си взех едни +10 процента от увеличение на цената точно от Кронес то ще се пробвам за още едни въпреки предизборното грачене на американците и китайците:
Last edited by vgc on 16 Aug 2018, 12:38, edited 2 times in total.
-
- 44 получени
6 дадени
Бях писал по-напред в темата, че търгуване с реални акции без маржин е изключително лесно. Трейдъра е средносрочен спекулант и се пробва за по едни 10-20% поскъпване при различни акции които му попадат в полезрението, както аз в момента съм на около +9% при Пандората за наполовина запълненият гап:
Bayer AG, спекуланта се превръща в дългосрочен инвеститор , където пък сметката за време е още по простичка - ако след като е заел позиция трейдъра акцията продължи срута си още една година, то после ще и трябват още три години за да се върне на BE нивoто. През този 4-5 годишен период би било супер ако компанията плаща все пак по някой и друг дивидент за разнообразие ...
Обаче в момента когато се издъни, както аз го направих с Форексът е полезен като ХОБИ
- saxsten
- 12 получени
6 дадени
Даа ,vgc ползва търговията с акции за да си спестява и пази паричките ча черни дни
То това цял свят го прави
Криптовалутите са най свежия пример.
Въпроса е дали примера на vgc е най подходящия
Склонен съм да вярвам че е така но при известни предварителни условия
На първо место трябва да знаеш какво правиш и къде е на сгодно да вложиш парата
На второ место трябва да имаш свободна пара която да спестяваш
Така като се погледна все още съм далече от това ниво
Много ми е тъжно ,но май ще ми се наложи да пропусна търговиятя с акции.
-
- 44 получени
6 дадени
Не се отказвай толкова лесно. Ако не тази година, то догодина или след пет ще трябва да си нарисуваш по твой вкус една табличка като тази която съм приложил и чинно да си я следваш. Ако не го направиш, то родният национален осигурителен институт се е приготвил да накара всички родени след 65-та година да се трудят "неуморно" до навършване на 75-годишна възраст някъде ...
Сега за табличката - в жълто е изключително лесният пет процентов вариант. В него всичко се базира на по 5%:
- Младият специалист си гони с натрупването на квалификация 5%-тово средногодишно увеличение на заплатата си, като периода 45-55 възраст е общо взето апогея (тавана на доходите от активна дейност).
- Ако младежа не е избрал да бъде наемник (служител), а например се пробва като предприемач то средните цифри ще са си отново същите, само дето отклоненията ще са по-големи (едната година ще му е със здрава печалба, но на следващата ще е на загуба).
- След 55-тата годишнина пък доходите от активна дейсност на човек ще намаляват отново с 5% на година.
- В този вариант се предполага че се отделят отново 5% от годишният доход за покупка на акции
- Според едната камара статистики, ако човек не се издъни с големи такси и сие то неговото портфолио ще расте средно с 5% НАД ИНФЛАЦИЯТА.
Зеленият вариант е същият но в него всичко е по 10% - дали може да се изпълни или не зависи веднъж от способностите на човек и втори път от късмета който го споходи през този дълъг период от време Жълтите колонки ги препоръчвам задължително за всеки един млад съгражданин иначе ще го принудят да работи докато все още може да шава. Натрупаната сума като се раздели на 300, се получава стойност която може да бъде теглена всеки месец и това няма да намали покупателната способност на портфолиото вовеки веков. Т.е. в жълтият вариант на 65 годишна възраст човек може да си самоотпусне еквивалента на сегашните 457 лева, които ако младежа сега е на 25 години след период от 40 години при 4% инфлация ще са около 2,200 тогавашни левчета.
п.п. И понеже на младежите вятър им вее покрай ушите на тема оттегляне от активна дейност, то ако се пресетят на 40-тата си годишнина за въпросният 5% инвестиционен план, то трябва да направят две неща за да го стартират:
- Да извадят 20,000 инфлационно претеглени валутни единици с които да купят ДИРЕКТНО НА БОРСАТА ЕВРОПЕЙСКИ АКЦИИ. Акциите могат да си ги избират измежду която и да е компания с капитализация от поне милиард дори и като играят на дартс с имената на корпорациите. При това обаче трябва да бягат като дявол от тамян от всичко що е дериват и от всичко което иска някаква регулярна такса било то явна или не.
- Ако в този момент те все още нямат 2,079 валутни единици месечен доход, то моментално се стягат и си го осигуряват или със здрава работа или с допълнителна квалификация или ...
- През следващите Х-години трябва да си се придържат по разчета в табличката
С две думи не е необходимо човек да е ударно супер дисциплиниран десетилетия подред. Може да стартира подобен план във всеки един момент, пък ако ще това да е и в момента в който/ако спечели джакпота на някое казино Ако обаче реши да се прави на Рокфелер нещата е ясно как ще завършат.
-
- 30 получени
14 дадени
Защо трябва да се ограничават само с Европа , възможностите са навсякъде . Според мен в САЩ даже са повече .vgc wrote: ↑17 Aug 2018, 11:34Не се отказвай толкова лесно. Ако не тази година, то догодина или след пет ще трябва да си нарисуваш по твой вкус една табличка като тази която съм приложил и чинно да си я следваш. Ако не го направиш, то родният национален осигурителен институт се е приготвил да накара всички родени след 65-та година да се трудят "неуморно" до навършване на 75-годишна възраст някъде ...
Сега за табличката - в жълто е изключително лесният пет процентов вариант. В него всичко се базира на по 5%:
- Младият специалист си гони с натрупването на квалификация 5%-тово средногодишно увеличение на заплатата си, като периода 45-55 възраст е общо взето апогея (тавана на доходите от активна дейност).
- Ако младежа не е избрал да бъде наемник (служител), а например се пробва като предприемач то средните цифри ще са си отново същите, само дето отклоненията ще са по-големи (едната година ще му е със здрава печалба, но на следващата ще е на загуба).
- След 55-тата годишнина пък доходите от активна дейсност на човек ще намаляват отново с 5% на година.
- В този вариант се предполага че се отделят отново 5% от годишният доход за покупка на акции
- Според едната камара статистики, ако човек не се издъни с големи такси и сие то неговото портфолио ще расте средно с 5% НАД ИНФЛАЦИЯТА.
Зеленият вариант е същият но в него всичко е по 10% - дали може да се изпълни или не зависи веднъж от способностите на човек и втори път от късмета който го споходи през този дълъг период от време
fp.png
Жълтите колонки ги препоръчвам задължително за всеки един млад съгражданин иначе ще го принудят да работи докато все още може да шава. Натрупаната сума като се раздели на 300, се получава стойност която може да бъде теглена всеки месец и това няма да намали покупателната способност на портфолиото вовеки веков. Т.е. в жълтият вариант на 65 годишна възраст човек може да си самоотпусне еквивалента на сегашните 457 лева, които ако младежа сега е на 25 години след период от 40 години при 4% инфлация ще са около 2,200 тогавашни левчета.
п.п. И понеже на младежите вятър им вее покрай ушите на тема оттегляне от активна дейност, то ако се пресетят на 40-тата си годишнина за въпросният 5% инвестиционен план, то трябва да направят две неща за да го стартират:
- Да извадят 20,000 инфлационно претеглени валутни единици с които да купят ДИРЕКТНО НА БОРСАТА ЕВРОПЕЙСКИ АКЦИИ. Акциите могат да си ги избират измежду която и да е компания с капитализация от поне милиард дори и като играят на дартс с имената на корпорациите. При това обаче трябва да бягат като дявол от тамян от всичко що е дериват и от всичко което иска някаква регулярна такса било то явна или не.
- Ако в този момент те все още нямат 2,079 валутни единици месечен доход, то моментално се стягат и си го осигуряват или със здрава работа или с допълнителна квалификация или ...
- През следващите Х-години трябва да си се придържат по разчета в табличката
С две думи не е необходимо човек да е ударно супер дисциплиниран десетилетия подред. Може да стартира подобен план във всеки един момент, пък ако ще това да е и в момента в който/ако спечели джакпота на някое казино Ако обаче реши да се прави на Рокфелер нещата е ясно как ще завършат.