Теория на наклонените пазари

Какво е forex? Коя платформа? Кой брокер? Как се изчислява печалба и загуба? Задай въпросите си тук без да се притесняваш.
Потребителски аватар
aaangelll
Мнения: 1956
Регистриран: 19 мар 2016, 08:30
5 получени
13 дадени

Теория на наклонените пазари

Мнение от aaangelll » 02 ное 2017, 21:21

Редно е да се запитаме винаги ли пазара е прав?
Това разбира се не е така. Някой от пазарите имат наклон и при техническия анализ трябва да се съобразяваме с този наклон.
А при много други пазари, въпреки, че не са наклонени, пазара за движи по определена схема, често пъти с години.

Потребителски аватар
aaangelll
Мнения: 1956
Регистриран: 19 мар 2016, 08:30
5 получени
13 дадени

Re: Теория на наклонените пазари

Мнение от aaangelll » 04 ное 2017, 10:39

Редно е да се запитаме защо се получава този феномен.
Отговора е логичен. Стойностна на една стока се измерва в друга актив, например пари, но когато тези пари непрекъснато се обезценяват с времето логично е да говорим за наклон на пазара. Това е така защото стойността на този актив днес, няма да е равен на стойността му след година. Тука става въпрос за обективния наклон на пазара.
Но често пъти се наближава нелогичен или парадоксален наклон на пазара и това е чисто психологически феномен, за който няма никакви реални или обективни основания. Пример за такъв пазар са биткойна и етериума.

Потребителски аватар
p_dim
Мнения: 365
Регистриран: 12 фев 2013, 17:43
23 получени
33 дадени

Re: Теория на наклонените пазари

Мнение от p_dim » 14 ное 2017, 18:17

Пазара не е прав само за кривите трейдъри, във всички други случаи пазара винаги е прав. Дори нещо повече: Може да се каже, че никой не е по-голям от пазара. Примери бол, като например SNB дето не можа да удържи курса на франка към еврото, въпреки активите си за половин трилион франка.
А иначе всяка стока се измерва в килограми, литри, метрични тонове и т.н, но се оценява във пари, най-често във валутата на държавата производител, но има и изключения като петрола, който след Бретън_Уд-ското споразумение се котира (оценява) само в щ.долари. За твое още по-голямо неудобство, и стоките и финансовите активи имат не само пазарна, но и счетоводна стойност, като разликата между двете много често е драстична за дълги периоди от време.
За домашно да проучиш как се оценява един финансов актив (счетоводната стойност да речем, че не ни интересува) и пак да си помислиш дали е възможно пазара да не е прав. Жокерче например тук, като имаш предвид че модела на Black-Scholes-Merton не е единствения, но е най-широко възприетия. Но все пак Merton и Scholes са тези, които получават през 1997г Нобеловата награда за икономика за труда си и модела им е вграден дълбоко в прогнозните алгоритми на големи банки и хедж фондове.

Отговори

Върни се в “ВЪПРОСИ НА НАЧИНАЕЩИ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта