Инвестиция в CFD индекси - моля за съвет

Какво е forex? Коя платформа? Кой брокер? Как се изчислява печалба и загуба? Задай въпросите си тук без да се притесняваш.
Lubo7745
Мнения: 3
Регистриран: 06 мар 2021, 11:48

Инвестиция в CFD индекси - моля за съвет

Мнение от Lubo7745 » 06 мар 2021, 12:12

Здравейте,
нов съм както във форума, така и в търговията с акции. От известно време се интересувам от темата, тъй като имам една сума, която спи по сметка в банката. Искам да инвестирам (не да търгувам). След доста четене разбрах, че имам мнооого да уча. Въпреки това мисля, че открих подходяща стратегия за мен. Искам да инвестирам дългосрочно (за години напред) петцифрина сума. Търся възможно най-малък риск и мисля, че CFD индексите са нещото, което ми трябва. Примерно S&P 500, защото в дългосрочен план е с доходност, която ме устройва - 13,6% за последните десет години. Моята цел е доходност не по-ниска от 10% с възможно най-малък риск. Другото, което ме привлича в CFD индексите и по специално в S&P 500 е, че по този начин ще разполагам с вече диверсифицирано портфолио.
Като начинаещ съм сигурен, че пропускам нещо, за това молбата ми към компетентните съфорумци е да ми отговорят ако е възможно на следните въпроси:

1. Пропускам ли нещо по отношение на CFD индексите и по специално на S&P 500?
2. Коя платформа/брокер бихте ми препоръчали?
3. Как стои въпроса с данъците? - къде се плащат в България или в държавата, в която са компаниите от съответния CFD, какъв процент се удържа?
4. Какво пропускам?

Благодаря предварително за отговорите и съветите ви и се надявам да минем без хейт :smile:

Потребителски аватар
gangosan
Мнения: 540
Регистриран: 14 яну 2018, 15:55
46 получени
129 дадени

Re: Инвестиция в CFD индекси - моля за съвет

Мнение от gangosan » 06 мар 2021, 14:48

За дългосрочна търговия не ви препоръчвам CFD (ДЗР) защото има всекидневна такса , която ви се начислява всеки ден.
За повече информация https://capital.com/bg/ov-rnajt-taksa-p ... predelenie

Lubo7745
Мнения: 3
Регистриран: 06 мар 2021, 11:48

Re: Инвестиция в CFD индекси - моля за съвет

Мнение от Lubo7745 » 06 мар 2021, 19:36

Благодаря за отговора.
как бихте ми препоръчали да инвестирам в S&P 500?
Интересувам се от дългосрочна инвестиция, така че при мен е задължително да държа позицците с години.

Потребителски аватар
gangosan
Мнения: 540
Регистриран: 14 яну 2018, 15:55
46 получени
129 дадени

Re: Инвестиция в CFD индекси - моля за съвет

Мнение от gangosan » 06 мар 2021, 23:50

Lubo7745 написа:
06 мар 2021, 19:36
Благодаря за отговора.
как бихте ми препоръчали да инвестирам в S&P 500?
Интересувам се от дългосрочна инвестиция, така че при мен е задължително да държа позицците с години.
Препоръчвам ви брокера xm ,защото разбирам , че ще купувате а те дават дивиденти седмично и в-у S&P 500 така , че аз лично ви препоръчвам тоя брокер. Ето нагледно за другата седмица да видите дивидентите в % които изплащат. Вашия индекс , който трябва да изберете е: US500Cash
За повече информаия разгледайте директно сайта : https://www.xm.com/equity-indices

Потребителски аватар
p_dim
Мнения: 525
Регистриран: 12 фев 2013, 17:43
107 получени
85 дадени

Re: Инвестиция в CFD индекси - моля за съвет

Мнение от p_dim » 07 мар 2021, 19:23

@gangosan
Човека иска да държи позицията 10+ години, а при тия XM всички Cash CFD-та са със отрицателен суап (лихва). Доста разходи ще са това за 10г. Има и фючърси при които няма суап, но пък те са с падеж (не пише едномесечни или тримесечни и т.н.), което значи че периодично трябва да инкасира печалба или загуба и да купува следващия контракт. Т.е. брокера ще печели от спреда при честите сделки, това пак са си разходи. И не плащат дивидент всяка седмица, ами всеки ден. Стига да има поне една компания от 500-те в индекса която плаща през този ден. Само, че трябва да си купил индекса преди ex-dividend day за да имаш право на дивидент, значи ще трябва първо да го подържиш 2-3 месеца в началото.
Ако ще инвестира като CFD, то по-добри са условията при нашите Deltastock: https://www.deltastock.com/bulgaria/ins ... d-etfs.asp
В секция ETF, за напълно платените Cash CFD (най-вдясно в таблицата) си пише, че няма лихва. Просто трябва да купи SPY (ETF US 500), чистото CFD върху индекса няма кеш вариант и си има суап. В такъв случай остава единствено проблема, че върху търговия с CFD-та винаги се дължи данък 10% върху печалбата, ще се плати в годината когато някога се затвори позицията. А иначе е неясно дали ще дължи данък върху дивидента всяка година. В закона няма такова понятие "дивидент от CFD", ще трябва да се пита Deltastock как се процедира.

@Lubo7745
Ако искаш да избягаш от 10% данък, ще трябва да правиш следните примерни маймунджълъци:
1. Отваряш сметка в InteractiveBrokers, през Карол Защо през Карол? Таксата за поддръжка на акаунта е $1/месец, а директно при Интерактив е $10/месец. Но комисионните при сделките при Карол са по-дебели, при активна търговия е по-изгодно директно при Интерактив да се отвори акаунт.
2. Няма начин да се купи ETF върху индекса (например SPY или IVV), защото има европейска директива която забранява на европейци да се правят на хитри и да инвестират в щатските индекси, щото раята не ще да купува европейските. За щатските акции не можаха да го забранят, но за индексите намериха начин. Та трябва да намериш аналогичен ETF върху S&P500, листнат на европейска борса и деноминиран (преизчислен) в евро. Трябва да пише UCITS в името му, това значи че отговаря на EU правилата и ще можеш да го купиш. Доста такива ETF-и има, никой не мога да препоръчам, защото не съм купувал никога. Гледай графиката да си личи че е ликвиден и с удължено работно време, само това мога да кажа. ETF-ите може да са дистрибутиращи или акумулиращи, първите плащат дивидента в кеш и ти влиза в акаунта, вторите автоматично го ре-инвестират и не го виждаш пряко. За печалби от борсите на ЕИП (Европейско Икономическо Пространство = EU + Швейцария + Норвегия) няма данъци върху печалбите. Върху дивидента също няма, защото се взима при първоизточника и е винаги по-висок от дължимия в БГ 5%.
В БГ данъка върху печалбите от търговията се определя в зависимост на коя борса са извършени сделките, а не къде е регистриран (domiciled) съответния ETF. В някои други държави в Европа не е така, ами се гледа регистрацията. За борсите извън ЕИП (като Щатските) дължиш 10% данък ако има печалба.
Дано съм бил полезен, като държа да вмъкна моето съображение, че продължилия 10+ години бичи пазар едва ли ще продължи още 10+ години. Още от догодина като спрат стимулите на ФЕД, очаквам да почне да затъва пазара. Ако не можеш да гледаш акаунта си потънал 50+ % за месеци или години, то най-добре зарежи тая работа.

Lubo7745
Мнения: 3
Регистриран: 06 мар 2021, 11:48

Re: Инвестиция в CFD индекси - моля за съвет

Мнение от Lubo7745 » 09 мар 2021, 20:24

Благодаря за изчерпателният отговор.

Информацията е интересна и явно ще трябва да преосмисля стратегията си.
Вече започвам да се замислям за помощта на финансов консултант.
Някой има ли мнение по въпроса - заслужава ли си, препоръки и или насоки.

Благодаря предварително.

bvg
Мнения: 786
Регистриран: 06 май 2014, 21:33
46 получени
10 дадени
Контакти:

Re: Инвестиция в CFD индекси - моля за съвет

Мнение от bvg » 16 мар 2021, 23:20

Бих ти препоръчал да си организираш среща с консултанти от NN имат точно такъв продук който търсиш, замаскиран е като застрахователна полица, но ти определяш в какви индекси да ти е портфейла. Ще ти обяснят какви са им всички такси, предимста и недостатъци на всякакви видове инвестиции. Дори да не се възползваш от продукта им ще ти е много полезна информацията която ще ти дадът като цяло за инвестиции. Мойто мнение че, че най-добрите им консултанти са Олег и Георги Георгиев.

seeme
Мнения: 8
Регистриран: 16 юни 2021, 01:02
1 получени

Re: Инвестиция в CFD индекси - моля за съвет

Мнение от seeme » 27 яну 2023, 13:51

1. CFD са предимно за краткосрочни и средносрочни сделки, тъй като трябва да плащате овърнайт такси по позициите си. Така че, ако искате нещо безопасно, тогава трябва да избягвате продуктите на ливъридж или да използвате възможно най-малко.
2. Когато става въпрос за брокери на CFD, може да е трудно, но можете да използвате сайтове за сравнение на брокери като този и да изберете вашия доставчик на CFD.
3. Данъчните закони се променят в различните страни, така че трябва да посетите уебсайта на вашия данъчен орган. Да, трябва да плащате данък върху CFD, но може да има данъчни облекчения.

xedus
Мнения: 1463
Регистриран: 13 апр 2024, 11:46

Re: Инвестиция в CFD индекси - моля за съвет

Мнение от xedus » 14 апр 2024, 18:09


Отговори

Върни се в “ВЪПРОСИ НА НАЧИНАЕЩИ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта