Тренд/рейндж.Стратегии за пробив/фалшиф.

Личният forex блог на absfresh
Потребителски аватар
absfresh
Регистриран: 18 дек 2012, 15:42

Тренд/рейндж.Стратегии за пробив/фалшиф.

Мнение от absfresh » 24 яну 2013, 23:59

Пазара има 2 фази: тренд и рейндж, като във всеки тренд има рейнджове от по-нисък времеви период и във всеки рейндж има трендове от по-нисък времеви период.

Има множество стратегии за търговия в тренд, при пробив и т.н., както и такива за търговия в рейндж, реално търгуване срещу движението от по-нисък период.

Ако фазата бъде позната и търгуваме тренд при тренда, както и рейндж при рейнджа, постигаме перфектни резултати.

Ще разгледам и двете фази, като те донякъде са противоположно.

Подготвям си няколко точки преди изобщо да започна да мисля за влизане в позиция. Вече не ми се налага да ги подготвям буквално, защото имам разработен софтуер, но ще опиша точките.

1. Къде се намираме статистически. Форекс пазара не съществува сам по себе си. Той е функция на всички борси по света, това точно пречи да имаме огромни трендове. Тука се опирам на правилото, колкото по-ликвиден даден пазар, толкова повече се подчинява на статистика. Имам статистика колко прави пазара за час, ден, седмица, месец. Ако поредица от няколко периода сме се отклонили драстично започвам да мисля за компенсиране.
Примерно имаме много дълъг период на тренд, колкото и да харесваме максимата тренда е френда, ясно е, че рано или късно ще спре. Когато ми излезе от статистиката за нормален тренд започвам да търся рейнджови сигнали.
2. Работно време на борсите. Ако ще търгувам валута се съобразявам колко е часа, кои пазари са отворени. Ако ще търся друг инструмент, по същия начин.
3. Корелации, никой пазар не се движи сам за себе си. Много са редки моментите когато пазари в корелация вървят разнопосочно, като и това може да се ползва, ако се появи.
4. След като съм си избрал инструменти, според горните 3 точки, търся техническата картина: канали, тренд линии, графични фигури, според техниката правя вход, стоп и лимит. Като цяло не търся гигантски цели. Гоня си моите пипсове, за мене е важно да си взема точно ТЕЗИ пипсове, които са ми по анализ. Това че е продължило още 100 пипа след изхода ми. Хич не ме интересува.
5. Новинарския календар. Самите новини нямат никакво значение за мене в момента, просто се подготвям да имам стопове или ако ще играя рейндж да не го направя по инерция 10 секунди след някое НФП или Лихви. По същия начин ако ще търся пробив и даде сигнал по време на новина го отигравам.

Утре ще започна да качвам таблички, които ползвам като карта. Работно време, корелации, статистика на волатилност, синергия на обем с движение.
Абе, яко бачкане си е трейдинга сега като се замисля. Много от процесите съм ги автоматизирал през годините, но пак си е една камара копане.

Айде, наздраве.
Информация за управлението на риска ми.
http://forexforum.bg/viewtopic.php?f=68 ... 606#p58606

trade
Регистриран: 23 юни 2012, 09:20
1 получени

Re: Тренд/рейндж.Стратегии за пробив/фалшиф.

Мнение от trade » 25 яну 2013, 09:21

Таман има тема за пробиви ей сега точно тече пробив на EUR/USD...от часова графика нагоре жалко че разглейдах други нещица сега трябва само да се наблюдава фалшив ли е или редовен
Pip master
It"s prudent to wait and trade,rather than trade and wait

Потребителски аватар
godim
Регистриран: 23 юли 2010, 10:57

Мнение от godim » 25 яну 2013, 09:32

trade написа:Таман има тема за пробиви ей сега точно тече пробив на EUR/USD...от часова графика нагоре жалко че разглейдах други нещица сега трябва само да се наблюдава фалшив ли е или редовен
Той, че ще ни трие ще ни трие. И може би е правилно. Нека всичко да е систематизирано, но ФАЛШИВ е с "В" накрая. Кофти е заглавие с грешка.
Успехи!

Потребителски аватар
kypppa
Регистриран: 21 яну 2013, 14:47
2 получени
3 дадени

Мнение от kypppa » 25 яну 2013, 09:40

trade написа:Таман има тема за пробиви ей сега точно тече пробив на EUR/USD...от часова графика нагоре жалко че разглейдах други нещица сега трябва само да се наблюдава фалшив ли е или редовен

Още от вчера изглежда редовен :P

Потребителски аватар
absfresh

Мнение от absfresh » 25 яну 2013, 10:01

godim написа:
Той, че ще ни трие ще ни трие. И може би е правилно. Нека всичко да е систематизирано, но ФАЛШИВ е с "В" накрая. Кофти е заглавие с грешка.

Има всички предпоставки да е редовен.

1. Стана в точното време, при навлизането на европейската ликвидност в 9 часа.
2. Добре сви волата последните дни и натрупа сила.
3. Тръгна навсякъде срещу долара , а за капак и за еврото.
4. Пробихме хубава графична фигура вчера, тествахме я отгоре и се изстреляхме за пробив на флаг от по-висок мащаб.

И въпреки всички писания, шанса за успех (цел от 90 пипа от пробива - 1.3460 таргет) е с около 70% вероятност.

Потребителски аватар
absfresh

Мнение от absfresh » 25 яну 2013, 10:22

Времево позициониране за истински/фалшив пробив.
forex likv.GIF
Колкото по-тъмно зелено, толкова по-вероятно да имаме реален пробив.
forex likv.GIF (15.99 KБ) Видяна 6155 пъти
Маркирал съм работното време на борсите по конкретните региони. Правя уговорката, че има пазри, които се разминават, но основната ликвидност е по тзи маркировки.

Първата зона с голяма ликвидност е сутринта от 9 до 11 бг време. Засичат се Азия и Европа. Пробиви по малките графики (1,5,15,30,1ч) в този период имат висока вероятност за реален пробив. Дори да се е състоял пробив в ниско ликвидната нощна сесия, има голям шанс да се тества пробива във високоликвидната сесия и да индикира посока.

Втората зона на висока ликвидност е от 15:00 до 18:00 бг време. Засичат се Европа със САЩ, обемите в този интервал са най-големи. Тук също се търси реален пробив.

През останалото време има голям шанс пробивите да са фалшиви. Това значи, че евентуално ПРИ ДРУГИ ИНДИКАЦИИ може да се търси рейндж и контрене на пробива.

Потребителски аватар
Cvetan Radoslavov
Регистриран: 23 авг 2012, 12:28
1 получени

Мнение от Cvetan Radoslavov » 25 яну 2013, 11:39

absfresh написа:Пазара има 2 фази: тренд и рейндж, като във всеки тренд има рейнджове от по-нисък времеви период и във всеки рейндж има трендове от по-нисък времеви период.

Има множество стратегии за търговия в тренд, при пробив и т.н., както и такива за търговия в рейндж, реално търгуване срещу движението от по-нисък период.

Ако фазата бъде позната и търгуваме тренд при тренда, както и рейндж при рейнджа, постигаме перфектни резултати.

Ще разгледам и двете фази, като те донякъде са противоположно.

Подготвям си няколко точки преди изобщо да започна да мисля за влизане в позиция. Вече не ми се налага да ги подготвям буквално, защото имам разработен софтуер, но ще опиша точките.

1. Къде се намираме статистически. Форекс пазара не съществува сам по себе си. Той е функция на всички борси по света, това точно пречи да имаме огромни трендове. Тука се опирам на правилото, колкото по-ликвиден даден пазар, толкова повече се подчинява на статистика. Имам статистика колко прави пазара за час, ден, седмица, месец. Ако поредица от няколко периода сме се отклонили драстично започвам да мисля за компенсиране.
Примерно имаме много дълъг период на тренд, колкото и да харесваме максимата тренда е френда, ясно е, че рано или късно ще спре. Когато ми излезе от статистиката за нормален тренд започвам да търся рейнджови сигнали.
2. Работно време на борсите. Ако ще търгувам валута се съобразявам колко е часа, кои пазари са отворени. Ако ще търся друг инструмент, по същия начин.
3. Корелации, никой пазар не се движи сам за себе си. Много са редки моментите когато пазари в корелация вървят разнопосочно, като и това може да се ползва, ако се появи.
4. След като съм си избрал инструменти, според горните 3 точки, търся техническата картина: канали, тренд линии, графични фигури, според техниката правя вход, стоп и лимит. Като цяло не търся гигантски цели. Гоня си моите пипсове, за мене е важно да си взема точно ТЕЗИ пипсове, които са ми по анализ. Това че е продължило още 100 пипа след изхода ми. Хич не ме интересува.
5. Новинарския календар. Самите новини нямат никакво значение за мене в момента, просто се подготвям да имам стопове или ако ще играя рейндж да не го направя по инерция 10 секунди след някое НФП или Лихви. По същия начин ако ще търся пробив и даде сигнал по време на новина го отигравам.

Утре ще започна да качвам таблички, които ползвам като карта. Работно време, корелации, статистика на волатилност, синергия на обем с движение.
Абе, яко бачкане си е трейдинга сега като се замисля. Много от процесите съм ги автоматизирал през годините, но пак си е една камара копане.

Айде, наздраве.
Похвална инициатива :)
С удоволствие ще чета :)
Разкош :Р Музика за ушите :)

САПИ
Регистриран: 31 яну 2010, 11:02

Мнение от САПИ » 25 яну 2013, 12:39

Паздравление за темите и хубавата табличка, но ще вметна, че в периодите на смяна на лятното със зимно часово време и обратно....часовете за търговия се разминават в рамките на две седмици, и трейдърите които търсат ниска или висока волоативност на пазара, трябва да са по внимателни в този период!!!
Успехи!!!

Потребителски аватар
absfresh

Мнение от absfresh » 25 яну 2013, 13:03

САПИ написа:Паздравление за темите и хубавата табличка, но ще вметна, че в периодите на смяна на лятното със зимно часово време и обратно....часовете за търговия се разминават в рамките на две седмици, и трейдърите които търсат ниска или висока волоативност на пазара, трябва да са по внимателни в този период!!!
Успехи!!!
Хубава забележка, мерси.

unicornblade
Регистриран: 25 яну 2013, 16:28

Мнение от unicornblade » 25 яну 2013, 16:31

С благодарност за темата, понеже съм нов във Форекса, попадна ми:

http://www.stocktime.ru/en/strategy.html

САПИ

Мнение от САПИ » 25 яну 2013, 21:17

"Първата зона с голяма ликвидност е сутринта от 9 до 11 бг време. Засичат се Азия и Европа. Пробиви по малките графики (1,5,15,30,1ч) в този период имат висока вероятност за реален пробив. Дори да се е състоял пробив в ниско ликвидната нощна сесия, има голям шанс да се тества пробива във високоликвидната сесия и да индикира посока.

Втората зона на висока ликвидност е от 15:00 до 18:00 бг време. Засичат се Европа със САЩ, обемите в този интервал са най-големи. Тук също се търси реален пробив. " -
Зоните на голяма ликвидност носят и голям риск, както във влизането във тях, така и от изхода от тях...защото в част от случаите променят тренда, а в част го потвърждават..примерно от 9 до 9,30, гледам да нямам отворена позиция...щото при навлизането на Европа в Азия, са възможни всякъкви движения, които трудно могат, да се прогнозират...ако засека новото изменение, гледам да не оставам на пазара в периода от 10 до 10,30, заради влизането на англичаните, ако успея да ги засека...гледам да не влизам в зоната 11-11,30...поради излизането на Азиатците...пазара остава прогнозируем..до американците...и пак същото половин час при входа..и половин час, при изхода на европейците..

Потребителски аватар
StoneHeart
Регистриран: 05 авг 2009, 12:00
1 получени
1 дадени
Контакти:

Мнение от StoneHeart » 25 яну 2013, 22:44

absfresh написа: 1. Къде се намираме статистически. Форекс пазара не съществува сам по себе си. Той е функция на всички борси по света, това точно пречи да имаме огромни трендове. Тука се опирам на правилото, колкото по-ликвиден даден пазар, толкова повече се подчинява на статистика. Имам статистика колко прави пазара за час, ден, седмица, месец. Ако поредица от няколко периода сме се отклонили драстично започвам да мисля за компенсиране.
Това ми хареса, то подкрепя моята аксиома : "Няма безкраен тренд!" следствие : ... "Няма безкраен рейндж" ( във времето ).
Остава да направим така че :
1. В единия случай да печелим.
2. В другия случай да сме на НУЛА ( около ).
... послепис : работя по въпроса.

Потребителски аватар
absfresh

Мнение от absfresh » 25 яну 2013, 22:47

САПИ написа:"Първата зона с голяма ликвидност е сутринта от 9 до 11 бг време. Засичат се Азия и Европа. Пробиви по малките графики (1,5,15,30,1ч) в този период имат висока вероятност за реален пробив. Дори да се е състоял пробив в ниско ликвидната нощна сесия, има голям шанс да се тества пробива във високоликвидната сесия и да индикира посока.

Втората зона на висока ликвидност е от 15:00 до 18:00 бг време. Засичат се Европа със САЩ, обемите в този интервал са най-големи. Тук също се търси реален пробив. " -
Зоните на голяма ликвидност носят и голям риск, както във влизането във тях, така и от изхода от тях...защото в част от случаите променят тренда, а в част го потвърждават..примерно от 9 до 9,30, гледам да нямам отворена позиция...щото при навлизането на Европа в Азия, са възможни всякъкви движения, които трудно могат, да се прогнозират...ако засека новото изменение, гледам да не оставам на пазара в периода от 10 до 10,30, заради влизането на англичаните, ако успея да ги засека...гледам да не влизам в зоната 11-11,30...поради излизането на Азиатците...пазара остава прогнозируем..до американците...и пак същото половин час при входа..и половин час, при изхода на европейците..

Има голяма логика в думите ти и аз имах период, в който се въртях като шугав по тайминга. Мисля, че му намерих цаката, филтри, разбира се ме пердаши от време на време, но като цяло е около 70% успеха.

Утре като се накарам ще драсна 2-а част за волата.

САПИ

Мнение от САПИ » 26 яну 2013, 08:17

То всеки използва филтри колега :smile: , но аз много държа моите, да правят едно просто упражнение - изменение във филтрите = на изменение в посоката...а в посочените от мен "по рискови" часови зони за търговия....понякога се получава обратния ефект, първо сменя посоката и чак тогава ми показва основанията за това,което чесно казано не ме устройва...а и без тях има достатъчно време за търговия.
Успехи!!

Потребителски аватар
Abadaebadababada
Регистриран: 10 май 2014, 09:54
4 получени
28 дадени

Мнение от Abadaebadababada » 18 май 2014, 13:32

StoneHeart написа:
absfresh написа: 1. Къде се намираме статистически. Форекс пазара не съществува сам по себе си. Той е функция на всички борси по света, това точно пречи да имаме огромни трендове. Тука се опирам на правилото, колкото по-ликвиден даден пазар, толкова повече се подчинява на статистика. Имам статистика колко прави пазара за час, ден, седмица, месец. Ако поредица от няколко периода сме се отклонили драстично започвам да мисля за компенсиране.
Това ми хареса, то подкрепя моята аксиома : "Няма безкраен тренд!" следствие : ... "Няма безкраен рейндж" ( във времето ).
Остава да направим така че :
1. В единия случай да печелим.
2. В другия случай да сме на НУЛА ( около ).
... послепис : работя по въпроса.
Ако си напреднал с работата може да помислиш за подобрения:
1. В единия случай печелим
2. В другия - пак печелим, но по-малко :)
А пък тия определения тренд-мренд за мен не съществуват. Всичко е РЕЙНДЖ! Зависи от мащабите, понякога е малко по-широк и разтеглен във времето :).
Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство.

Отговори

Върни се в “Absfresh”