Малко мотивация

User avatar
danielkaradjov
Posts: 111
Joined: 29 Apr 2013, 15:39

Малко мотивация

Post by danielkaradjov » 19 May 2013, 09:46

Здравейте приятели :)
Реших да споделя няколко основни принципа за успеха на Робин Шарма ,които смятам ,че могат да бъдат полезни за вас.

1.Спи по-малко. Това е най-добрата инвестиция, която може да направи живота ти по-продуктивен. На повечето хора са достатъчни 6 часа, за да поддържат отлично здраве. В продължение на 21 дни опитвай да ставаш с 1 час по-рано и така ще си изработиш мощен навик. ПОМНИ качеството, а не количеството на съня е важно. И само си представи да имаш 30 часа повече месечно, за да се отдадеш на важни за теб неща.

2.Не позволявай нещата, които са най-важни за теб да остават последни в списъка. Всеки ден си задавай въпроса: “Това ли е най-добрият начин, по който мога да използвам времето и енергията си”. Управлението на времето е управление на живота, така че пази времето си внимателно.

3.Отделяй всяка неделя вечер за себе си и спазвай строго дисциплината на този навик. Използвай това време, за да планираш седмицата си, за да визуализираш срещите си и каквото искаш да постигнеш; да четеш нови материали и вдъхновяващи книги, да слушаш успокояваща музика и просто да релаксираш. Този навик ще ти служи като котва, която те държи концентриран, мотивиран и ефективен през предстоящата седмица.

4.Дръж на целта, а не на резултата. С други думи прави нещата, защото ти харесва, защото ще помогне на някой или ще бъде ценен опит. Не го прави за пари или признание. Те ще дойдат от само себе си. Това е пътят на света.

5.Научи се да бъдеш спокоен. Средният човек не прекарва дори 30 минути месечно в тишина и спокойствие. Развий умението да стоиш тих, наслаждавайки се на силата на тишината поне по 10 минути на ден. Просто мисли за важните неща в твоя живот. Мълчанието наистина е злато. Както един Дзен учител казва, то е пространството между пръчките, което поддържа клетката.

6.Усили силата на волята си; това е една от най-добрите програми, в които можеш да инвестираш. Ето някои идеи как да засилиш волята си и да станеш по-силен човек:
1) Не оставяй мислите ти да се реят като лист хартия на вятъра. Работи усилено, за да ги държиш фокусирани през цялото време. Когато правиш нещо, не мисли за нищо друго. Докато отиваш на работа брой колко крачки си направил докато стигнеш до офиса. Това не е лесно, но умът ти скоро ще разбере, че си му хванал юздите, а не той твоите. Накрая умът ти трябва да стане спокоен като пламък на свещ в ъгъл, където не става течение.
2) Волята ти е като мускул. Първо трябва да се упражняваш и тогава да напрягаш, за да укрепне. По необходимост това включва малко болка, но бъди сигурен че подобренията скоро ще са налице и ще докоснат характера ти по най-позитивен начин. Когато си гладен, изчакай един час преди да ядеш. Когато работиш над трудна задача и умът ти те подстрекава да вземеш последния брой на списанието за кратка почивка или да отидеш да поговориш с приятел, обуздай импулса. Скоро ще можеш с часове да оставаш точно концентриран. Сър Исак Нютон, един от най-великите физици, които познава света , веднъж казал : “Ако съм бил в услуга на обществото, дължа го на търпелива мисъл “. Нютон имал забележителна способност да седи тихо и да мисли в продължение на много дълго време. Щом той е развил това умение, значи и ти можеш.
3) Може да изградиш волята си като контролираш отношенията си с другите. (Използвай правилото 60/40 = 60% от времето слушай и говори едва 40%). Това не само ще те направи по-популярен, но и ще помъдрееш, защото всеки ден, всеки човек, който срещаш има на какво да те научи. Контролирай и импулса да клюкарстваш или да съдиш някого, който според теб е направил грешка. Спри да се оплакваш и развий весела, жизнена и силна индивидуалност. Така ще повлияеш и на останалите.
4) Когато в съзнанието ти проникне негативна мисъл веднага я замени с позитивна. Позитивното винаги доминира над негативното и твоето съзнание трябва да е в състояние винаги да мисли позитивно. Условия за процеса на негативното мислене са създадени от натрупани отново и отново негативни модели. Отърви се от всички ограничения и стани мощно положително мислещ.

7.Стани дисциплиниран управител на времето си. Грубо в седмицата има 168 часа. Това със сигурност ти позволява да свършиш всичко, което си планирал. Бъди безпощаден с времето си. Всяка сутрин отделяй по 5 минути, за да планираш деня си. Подреди приоритетите си и се концентрирай не само върху спешните, но маловажни неща (напр. телефонни обаждания), а и върху онези, които са важни, но не спешни. Така се развиваш като личност и професионалист. Важните, но не спешни дейности са тези, които дават дългосрочни, постоянни облаги и включват упражнения, стратегическо планиране, разширяване на контактите и лично образование. Никога не позволявай най – важните неща да бъдат изместени от по-малко значими.

Надявам се да ви бъдат полезни.
NOVUS ORDO SECLORUM

haiko123
Posts: 1187
Joined: 26 Jun 2012, 00:42
1 дадени

Re: Малко мотивация

Post by haiko123 » 25 May 2013, 10:02

Ценно е това,и е способно да подобри живота на човек,също така и търговията.Хубави са и нещата на Стив Павлина има книга на български Личностно усъвършенстване за интелигентни хора.Една от най добрите които съм чел по въпроса.Има и сайт, за знаещите англиийски ще е полезен.Анди Андрюс също е много готин.

User avatar
saxmovies
Posts: 3303
Joined: 27 Jun 2012, 18:59
3 получени

Re: Малко мотивация

Post by saxmovies » 25 May 2013, 18:25

Ето и нещо от мен, което много ми допадна като система на търговия от Иво Сеизов - изпълнителен директор на ИП Еврофинас:

1.Влизане в пазара само при условие, че психиката ти не е обременена с емоции, финансовото ти състояние няма да пострада при загуба на предварително определена сума, имаш ясна концепция за нивата на влизане, ограничаването на загубите и таргета за печалба.

2.В рамките на живота на всяка позиция не променям предварително определените нива, независимо от промяна в конюнктурата на пазара. Ако това е налице, влизам в нова позиция, като агрегирам риска за сумарната позиция.

3.Осреднявам позицията срещу пазара максимум с 1-2 нови сделки, но със значително по-плитък стоп.

4.Когато дадена позиция има перспектива да надхвърли предварително зададената печалба, имам право да я оставя, само ако прибера поне 50% от текущата печалба и задължително поставя стоп на нивото на влизане.

Надявам се ви е допаднало и на вас...ето и цялата статия...
http://www.investor.bg/strategii/127/a/ ... 66/?page=1
"Разликата между пророка и анализатора е тази, че когато вторият сгреши, той винаги плаща за своята грешка." Р. Манинг

User avatar
saxmovies
Posts: 3303
Joined: 27 Jun 2012, 18:59
3 получени

Re: Малко мотивация

Post by saxmovies » 27 May 2013, 12:56

Днес попаднах на още един материал от Денис Гартман, който дава 16 ценни съвети как да станеш по-добър трейдър:
"Успешното инвестиране не е проста работа, затова трейдърите с радост приемат съвети от успели и утвърдили се имена на пазара. Ето няколко съвета от признатия специалист Денис Гартман:
1. Никога, ама никога и при никакви обстоятелства не добавяйте към губеща позиция. Добавянето към такава е карциногенно. Това води до провал, бъдете сигурни...
2. Търгувайте като наемните войници: Трябва да се бием на печелившата страна, а не на тази, която смятаме, че е правилна от икономическа гледна точка.
3. Умственият капитал доминира над реалния. Капиталът идва по две направления – умствен и реален. Държането на губещи позиции коства значителен реален капитал, но загубеният морален е неизмерим.
4. Търгуването не е бизнес на купуване ниско и продаване високо. По-скоро е бизнес на купуване високо и продаване още по-високо. Силата обикновено носи след себе си сила, а слабостта – слабост.
5. По време на бичи пазар инвеститорът може да е само дълъг или неутрален, а по време на мечи пазар – къс или неутрален. Макар и това да изглежда явно, малко инвеститори следват този принцип.
6. Пазарите могат да останат нерационални много по-дълго време, отколкото предполагате. Въпреки това, в което се опитват да ни убедят академиците, пазарите често са нерационални.
7. Купувайте пазарите, които проявяват най-голяма сила, и продавайте тези, които са най-слаби.
8. Мислете фундаментално, търгувайте, следвайки прости технически анализи. Фундаменталните фактори са тези които движат пазара и трябва да се познават.
Ако графиките обаче не са бичи, защо ви е да купувате? Добре е да сте бичи настроени, когато и фундаменталните и техническите анилизи сочат едно и също.
9. Търговията се движи циклично. Някои цикли са добри, повечето лоши. Търгувайте агресивно, когато търговията ви върви добре и по-слабо, когато се представяте по-зле.
10. Дръжте техническата си система проста. Сложните системи водят често до объркване на яснотата за пазара. Най-добрите трейдъри в историята са били и тези с най-прости методи на търгуване.
11. При търговията познаването на масовота психология е по-важно, отколкото икономическите познания. Прилагането на методите „бъди алчен, когато другите ги е страх и се страхувай, когато другите са алчни“, само по себе си, може да доведе до много по-големи успехи.
12. Корекцията на мечите пазари е много по-бурна и дълбока от корекциите на бичите пазари. Това се приема като факт.
13. Лошите неща не идват сами. Историята сочи, че лошите новини за компании никога не остават сами, а са следвани от други лоши новини. Това води до нови и сериозни загуби при цените на акциите, докато паниката не свърши и пазарът не се отърве от слабите ръце.
14. Бъдете търпеливи с печелившите сделки. В същото време трябва да сте ужасно нетърпеливи с губещите.
15. Правете повече от това, което работи и по-малко от това, което не работи. Това работи както в живота, така и при търговията. Добавяйте към печелившите сделки, елиминирайте губещите.
16. И накрая всички правила са направени така, че да се нарушават, но само много много рядко. Гениите са тези, които знаят колко често могат да нарушават правилата и въпреки това да просперират."
http://profit.bg/news/16-suveta,-za-da- ... age-1.html
"Разликата между пророка и анализатора е тази, че когато вторият сгреши, той винаги плаща за своята грешка." Р. Манинг

User avatar
B-52
Posts: 2570
Joined: 30 Jul 2012, 13:12
3 получени

Re: Малко мотивация

Post by B-52 » 27 May 2013, 14:01

"1. Никога, ама никога и при никакви обстоятелства не добавяйте към губеща позиция. Добавянето към такава е карциногенно. Това води до провал, бъдете сигурни..."

Не съм съгласен! Доста пъти, чрез добавяне към губещата позиция я усреднявам, и при корекция излизам или на плюс, или на загуба, която е по-малка, ако не бях добавял. В момента се боря със дългите злато и AUD/USD...Озито ми бе дълга от 1.0310, в момента е о.9990 чрез тези добавки.
[b]Всекиму своето!!![/b]

Novaka76
Posts: 321
Joined: 25 Sep 2012, 16:40

Re: Малко мотивация

Post by Novaka76 » 27 May 2013, 22:22

Ето няколко и от Новака (с любов) заради бълг-АРИИТЕ в този форум:

1. Търгувайте по тренда, а не срещу него.

2. Научете се да разпознавате дъна и върхове, окото да свиква и да разпознава истинските дъна и върхове.

3. Научете се да строите ПРАВИЛНО статичните нива на съпорт и резистънс, като започвайте с М1 и завършвайте с М1 тайм фрейм(независимо на кой фрейм ще използвате нивата).

4. 1 или 2 бара срещу текущото движение съвсем не означават дъно/връх.

5. Не добавяйте в позиция "за да я извадите" в над 99% от случаите това показва , че не сте наясно с това какво правите във вашия текущ трейд.

6. Ако не знаете какво търсите и доколко сте готови да загубите от един трейд нямате работа с него - зарежете го.

7. Дъната и върховете биват два вида КЛЮЧОВИ и СТРУКТУРНИ - научете се да ги различавате и да ги идентифицарате.

8. Поредица от едно по-високо ключово дъно и едно по-високо ключово връхче павят ъп тренд и обратното ... вижте т.1.

9. Махнете индикаторите от чарта , те са "бонбони за публиката".

Доверете се на себе си най-вече, Вие сте по-добри в това което правите много повече отколкото предполагате ! Вие все пак сте Българи, а това вече Ви прави супер специални, дори и да не разбирате или не разберете ЗАЩО ? !!!

Успех !
Мнението ми не бива да се счита като препоръка за отваряне на сделки, а демонстрация на възможността да се печели стабилно от FOREX маркета.

User avatar
saxmovies
Posts: 3303
Joined: 27 Jun 2012, 18:59
3 получени

Re: Малко мотивация

Post by saxmovies » 27 May 2013, 23:16

B-52 wrote:"1. Никога, ама никога и при никакви обстоятелства не добавяйте към губеща позиция. Добавянето към такава е карциногенно. Това води до провал, бъдете сигурни..."

Не съм съгласен! Доста пъти, чрез добавяне към губещата позиция я усреднявам, и при корекция излизам или на плюс, или на загуба, която е по-малка, ако не бях добавял. В момента се боря със дългите злато и AUD/USD...Озито ми бе дълга от 1.0310, в момента е о.9990 чрез тези добавки.
Мисля, че това правило е добро и има случаи когато би ти спасило акаунта, като например представи си, че си започнал да играеш къси при долар/йена от 80 и през целия път нагоре си осреднявал...аз разбирам, че е имало корекции, но те не бяха големи и според мен, ако някой го е направил с по-малък акаунт вече е фалирал....
"Разликата между пророка и анализатора е тази, че когато вторият сгреши, той винаги плаща за своята грешка." Р. Манинг

User avatar
danielkaradjov
Posts: 111
Joined: 29 Apr 2013, 15:39

Re: Малко мотивация

Post by danielkaradjov » 27 May 2013, 23:50

Много ми допадат тези на Денис Гартман ,като цяло всички неща са полезни ,но по - трудното е да се спазват ,аз смятам ,че ако малко поне на човек не му идва от вътре да си изгради своя собствена дисциплина няма как да спазва и да работи с тези правила успешно ,поне не би се чувствал комфортно.Затова всеки може да ги използва както иска и да ги изгради според своите виждания за живота и форекса като цяло :)
NOVUS ORDO SECLORUM

User avatar
saxmovies
Posts: 3303
Joined: 27 Jun 2012, 18:59
3 получени

Re: Малко мотивация

Post by saxmovies » 28 May 2013, 20:04

danielkaradjov wrote:Много ми допадат тези на Денис Гартман ,като цяло всички неща са полезни ,но по - трудното е да се спазват ,аз смятам ,че ако малко поне на човек не му идва от вътре да си изгради своя собствена дисциплина няма как да спазва и да работи с тези правила успешно ,поне не би се чувствал комфортно.Затова всеки може да ги използва както иска и да ги изгради според своите виждания за живота и форекса като цяло :)
Има много такива съвети и от теб зависи да си подбереш тези, които ще са ти полезни и върху които ще изградиш твоята стратегия за търговия...например има хора, които осредняват позиции, но има и такива, които никога не го правят...успех :smile:
"Разликата между пророка и анализатора е тази, че когато вторият сгреши, той винаги плаща за своята грешка." Р. Манинг

User avatar
B-52
Posts: 2570
Joined: 30 Jul 2012, 13:12
3 получени

Re: Малко мотивация

Post by B-52 » 28 May 2013, 22:20

Акъл лесно се дава!!! :grin:
[b]Всекиму своето!!![/b]

User avatar
saxmovies
Posts: 3303
Joined: 27 Jun 2012, 18:59
3 получени

Re: Малко мотивация

Post by saxmovies » 29 May 2013, 21:39

B-52 wrote:Акъл лесно се дава!!! :grin:
А бе аз взимам само от тези, които са се доказали като успешни трейдъри и са научили нещата от практиката си, а не само от книгите... :wink:
"Разликата между пророка и анализатора е тази, че когато вторият сгреши, той винаги плаща за своята грешка." Р. Манинг

User avatar
danielkaradjov
Posts: 111
Joined: 29 Apr 2013, 15:39

Re: Малко мотивация

Post by danielkaradjov » 30 May 2013, 11:44

Нещата от малко по - различна гледна точка :)

Един ден една жена излязла от къщата си съзряла трима белобради старци да седят в предния й двор. Тя не ги разпознала, но им казала:
- Мисля, че не ви познавам, но сигурно сте гладни. Моля, влезте в къщи да хапнете.
- В къщи ли е стопанинът на къщата ? - попитали те.
- Не – отговорила жената – Излезе.
- Тогава не можем да влезем - на свой ред отговорили те.
Вечерта, когато мъжът й се прибрал, жената му разказала какво се е случило.
- Иди навън и им кажи, че съм се прибрал и ги каня в къщи.
Жената излязла навън и поканила старците да влязат.
- Ние не можем да влезем в дома ви заедно – отговорили те.
- Но защо ? - учудила се жената.
Единия от старците обяснил:
- Той е Богатството – казал, сочейки един от спътниците си - Той е Успеха – отново казал, сочейки другия – А аз съм Любовта.
След това добавил:
- А сега отиди при мъжа си и решете заедно кой от нас искате да влезе в дома ви.
Жената се върнала в къщата си и разказала всичко на съпруга си. Той се възрадвал много.
- Колко хубаво – казал – В такъв случай, нека поканим Богатството. Нека той да влезе и къщата ни ще се изпълни с богатство и изобилие.
Жена му обаче не била съгласна.
- Но, скъпи, защо да не поканим Успеха ?
Снаха им слушала техния разговор от ъгъла на стаята. В този момент и тя се обадила със своето предложение.
- А не е ли най-добреда поканим Любовта. Така нашия дом ще е пълен с любов.
- Хайде да послушаме съвета на снаха си – казал мъжа на съпругата си – Излез навън и пакани за наш гост Любовта.
Жената излязла навън и попитала тримата старци:
- Кой от вас е Любовта ? Моля, заповядай в дома ни и бъди наш гост.
Любовта станал и тръгнал послушно към къщата. Другите двама старци същи станали и го последвали.

Жената, изненадана, попитала Богатството и Успеха:
- Но аз поканих само Любовта, защо идвате и вие ?
Старците отговорили едновременно:
- Ако вие бяхте поканили Богатството или Успеха, другите двама щяха да останат отвън. Но щом вие поканихте Любовта, там където той влиза, влизаме и ние.

Там където има любов, има и богатство и успех!
Най - лесно се прави това с което човек иска да се занимава :)
NOVUS ORDO SECLORUM

User avatar
Abadaebadababada
Posts: 355
Joined: 10 May 2014, 09:54
Location: В центъра на Торнадото
4 получени
28 дадени

Re: Малко мотивация

Post by Abadaebadababada » 19 May 2014, 08:59

Единственото, което научих от този Гартман е как да губя стабилно, постоянно и по малко. Пълни глупости :).
Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство.

reniemilova5
Posts: 542
Joined: 31 Oct 2016, 19:11
1 получени

Re: Малко мотивация

Post by reniemilova5 » 01 Nov 2016, 14:01

Въпрос на гледна точка ,но за губещите позиции до някъде съм съгласна.

bvg
Posts: 786
Joined: 06 May 2014, 21:33
46 получени
10 дадени
Contact:

Re: Малко мотивация

Post by bvg » 02 Nov 2016, 17:38

danielkaradjov wrote:Нещата от малко по - различна гледна точка :)

Един ден една жена излязла от къщата си съзряла трима белобради старци да седят в предния й двор. Тя не ги разпознала, но им казала:
- Мисля, че не ви познавам, но сигурно сте гладни. Моля, влезте в къщи да хапнете.
- В къщи ли е стопанинът на къщата ? - попитали те.
- Не – отговорила жената – Излезе.
- Тогава не можем да влезем - на свой ред отговорили те.
Вечерта, когато мъжът й се прибрал, жената му разказала какво се е случило.
- Иди навън и им кажи, че съм се прибрал и ги каня в къщи.
Жената излязла навън и поканила старците да влязат.
- Ние не можем да влезем в дома ви заедно – отговорили те.
- Но защо ? - учудила се жената.
Единия от старците обяснил:
- Той е Богатството – казал, сочейки един от спътниците си - Той е Успеха – отново казал, сочейки другия – А аз съм Любовта.
След това добавил:
- А сега отиди при мъжа си и решете заедно кой от нас искате да влезе в дома ви.
Жената се върнала в къщата си и разказала всичко на съпруга си. Той се възрадвал много.
- Колко хубаво – казал – В такъв случай, нека поканим Богатството. Нека той да влезе и къщата ни ще се изпълни с богатство и изобилие.
Жена му обаче не била съгласна.
- Но, скъпи, защо да не поканим Успеха ?
Снаха им слушала техния разговор от ъгъла на стаята. В този момент и тя се обадила със своето предложение.
- А не е ли най-добреда поканим Любовта. Така нашия дом ще е пълен с любов.
- Хайде да послушаме съвета на снаха си – казал мъжа на съпругата си – Излез навън и пакани за наш гост Любовта.
Жената излязла навън и попитала тримата старци:
- Кой от вас е Любовта ? Моля, заповядай в дома ни и бъди наш гост.
Любовта станал и тръгнал послушно към къщата. Другите двама старци същи станали и го последвали.

Жената, изненадана, попитала Богатството и Успеха:
- Но аз поканих само Любовта, защо идвате и вие ?
Старците отговорили едновременно:
- Ако вие бяхте поканили Богатството или Успеха, другите двама щяха да останат отвън. Но щом вие поканихте Любовта, там където той влиза, влизаме и ние.

Там където има любов, има и богатство и успех!
Най - лесно се прави това с което човек иска да се занимава :)
Поуката: Без богатство и успех няма любов :lol: :lol:

reniemilova5
Posts: 542
Joined: 31 Oct 2016, 19:11
1 получени

Re: Малко мотивация

Post by reniemilova5 » 03 Nov 2016, 08:54

Много вярно .Когато има любов всичко останало се нарежда от самосебе си

bvg
Posts: 786
Joined: 06 May 2014, 21:33
46 получени
10 дадени
Contact:

Re: Малко мотивация

Post by bvg » 03 Nov 2016, 12:07

или когато има богатство всичко се нарежда

reniemilova5
Posts: 542
Joined: 31 Oct 2016, 19:11
1 получени

Re: Малко мотивация

Post by reniemilova5 » 03 Nov 2016, 12:35

Познавам много богати хората които не са щастливи,не мисля че парите помагат на хората ,по-скоро им вредат и до то много.

User avatar
good mood
Posts: 299
Joined: 24 Jul 2016, 15:03
16 получени
58 дадени

Re: Малко мотивация

Post by good mood » 03 Nov 2016, 20:14

reniemilova5 wrote:Познавам много богати хората които не са щастливи,не мисля че парите помагат на хората ,по-скоро им вредат и до то много.
Проблема не е в парите, а в тяхното използване. Богатите хора стават все по-богати
и все по-алчни. Това ги прави големи егоисти и ги лишава от човешки чувства най-образно казано. Не може един футболист да получава стотици милиони годишно. То и затова футбола е на такова ниво. Може да се дадат примери в много области на живота. :-? :shock:

User avatar
Abadaebadababada
Posts: 355
Joined: 10 May 2014, 09:54
Location: В центъра на Торнадото
4 получени
28 дадени

Re: Малко мотивация

Post by Abadaebadababada » 03 Nov 2016, 20:42

good mood wrote:
reniemilova5 wrote:Познавам много богати хората които не са щастливи,не мисля че парите помагат на хората ,по-скоро им вредат и до то много.
Проблема не е в парите, а в тяхното използване. Богатите хора стават все по-богати
и все по-алчни. Това ги прави големи егоисти и ги лишава от човешки чувства най-образно казано. Не може един футболист да получава стотици милиони годишно. То и затова футбола е на такова ниво. Може да се дадат примери в много области на живота. :-? :shock:
Тук си противоречиш. Парите на никой нищо не "правят". Просто показват истинската му същност. Един дарява, друг започва да иска още.
Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство.

Post Reply

Return to “ЛИЧНИ FOREX БЛОГОВЕ”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest