ЕА, скриптове, индикатори и т.н. с ОТВОРЕН КОД

Как се създава и тества forex система. Expert Advisors и бектестове на системи за автоматична търговия.
vgc
44 получени
6 дадени

Re: ЕА, скриптове, индикатори и т.н. с ОТВОРЕН КОД

Post by vgc » 14 Jun 2018, 12:08

Относно популярността на езиците за програмране, ето тук има индиректна класация на тяхната популярност. Ако някой се чуди защо C и C++ са начело то отговора е простичък - неща започващи в името си с Ай... :smile: https://www.tiobe.com/tiobe-index/
Виждаме, че в двайсетицата все още си стои и добрият стар Паскал използван навремето в MQL3-ката. А изгряващият пайтън даже е отсвирил C#. Междувпрочем Paython е перфектен за хората занимаващи се с финансови пазари. Ето една бърза презентация на това колко бързо човек може да си направи с него една Моте Карло симулация, която ако тръгне да я пише на MQL5 ще му се отели вола :smile: http://www.pythonforfinance.net/2016/11 ... in-python/

п.п. За да стане по ясно какво правят по-горе с пайтъна, може би е добре преди това да си поиграете с този спестовен калкулатор: https://www.retirementsimulation.com/ Той мисля че би помогнал и за разбирането на този пост на Матеев, който е изключително полезен, но трудно разбираем за хората които нямат добра статистическа подготовка.

п.п. Аз също нямам добра статистическа подготовка, но пък доста добре зная как се оценя и контролира поет финансов риск :smile:
Форексът е полезен като ХОБИ

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 14 Jun 2018, 12:40

Mateev wrote:
14 Jun 2018, 09:01
Спорен е въпроса кое от двете е по-интуитивно. Разни хора - разни "интуиции" ..... :grin:
...
Колкото до начинаещите програмисти - няма как един език от високо ниво да се съобразява с тяхното незнание. Езика си следва своята вътрешна логика и обвързаност, и ако човек иска да се научи да програмира на него, трябва внимателно да изчете неговите хелпове. Така че твоето твърдение, че даден език не е "интуитивен" за някои хора, граничи с егоизъм. Откъде реши, че езика трябва да се съобразява с "интуицията" на някой си, който го мързи да чете хелпове?
...
Матеев, ти като вземеш калкулатора в ръка и сметнеш 17/3 резултат=5 ли очакваш да видиш? Аз лично ако видя такъв резултат, в следния миг ще изхвърля калкулатора в коша за боклук и въобще няма да търся ръководството за потребителя да гледам какви други комбинации от клавиши ще трябва да натискам, че да видя резултата без изрязана дробна част.
Това, че един програмен език е генетично некадърно създаден, не значи че грешката е в потребителя когато не се сеща сам какво се очаква от него. Няма аз да се съобразявам с машината, а машината трябва да се съобразява с мене! А ти си чети хелповете до припадък щом те влече. Аз пък ще си ползвам езици, където нещата са направени да са близко до акъла и така.
Като е толкова "супер" език MQL-a, я да ми кажеш как да си направя websocket? Ами...ни стаа, няма как! Скоро пробвах обикновено запитване до сървър с вградената WebRequest() и какво се оказва? Не се поддържат всички http методи. Имаш 'GET' и 'POST' ама други като 'DELETE' ги няма. Правена-недоправена работа. Айде да не ми го хвалиш повече ако обичаш.

alphaomega
13 получени
5 дадени

Post by alphaomega » 14 Jun 2018, 14:15

Няма какво да се лъжем, на почти всички е ясно че MQL5 е едно голямо недоразумение!
Няма почти никаква еволюция. Има едно ненужно усложняване.

Защо например бяха премахнати почти всички бързи и лесни функции за извикване на цени и индикатори? Каква е логиката? Няма такава!
Има много такива примери.
И ето сега след има няма 8-9г. метакуотците взеха да загряват че са направили грешка и почнаха да връщат обратно някой неща.
Но айде, тия проблеми ще ги заобиколим по един или друг начин.

За мен най голямото недоразумение и недомислица във MQL5 е работата и управлението със позиции и поръчки. Това няма как да го заобиколим!

Във "стария" MQL4 тези операции са супер интуитивни, опростени и лесни за написване. И поради това възможността за грешки е сведена до минимум. Имаш си всички функции започващи със Order... https://docs.mql4.com/trading И всичко е точно и ясно. Без значение дали отваряш, затваряш, модифицираш, или търсиш във историята, всичко става много лесно и бързо. А със помощта magic number можеш да направиш всякакви комплексни стратегии. За 5-10 мин. сглобяваш експерт и го тестваш. И най хубавото е че експерта винаги работи така както е написан и няма изненади при преминаването на търговия в реално време. (Стига да ползвате читав брокер разбира се)

При MQL5 тези операции са абсолютен кошмар! И реално никога не знаеш какво да очакваш. Днес една функция работи добре, утре изведнъж започва да ти дава грешки. Или пък всеки брокер си измисля някакви тъпи условия за изпълнение (понеже платформата му дава тази възможност). Както беше споменато във предните постове частично изпълнение и други такива идиотизми. При положение че няма достъп до ордър бук.......

Явно МТ4 ще продължи да доминира още много време. Все пак повечето хора не са мазохисти. Търговията и програмирането е достатъчно сложна и трудна материя и едва ли има много хора които желаят да си създават допълнителни проблеми чрез използването на по калпав език и платформа.

Mateev
110 получени
80 дадени

Post by Mateev » 14 Jun 2018, 17:08

Аз мисля, че със спора си навлязохме в зоната на здрача...... :grin:
Всеки се опитва да защитава собственото си мнение от позицията на собствената си камбанарийка. Например ръчните трейдери ще извадят от 1000 кладенеца вода, че няма нужда от програмиране, за да се открие добра стратегия. Начинаещите програмисти пък ще лобират за структурното програмиране въпреки мнението на целия свят, че така сериозен софтуер не може да се напише. То ако попитаме циганите, те пък ще кажат, че въобще няма нужда от търговия, след като всичко може да се открадне.

Така че аз предлагам да спрем да се надхващаме. Причината - никой не може да надрастне собствената си камбанарийка, което автоматично означава, че той си няма дори и грам представа какво му дават по-високите нива. Питайте циганите, ако не вярвате.

Истинската ни задача обаче е да търсим печеливши търговски стратегии, и когато осъзнаем, че на ръка няма как това да стане, започваме да се учим да програмираме. Това е първото стъпало и е добре човек да се качи на него, но има още много стъпала, като истинския им брой не го знам дори и аз. Затова и не съм склонен много да се надхващам с другите, защото и аз като вскчи останали НЕ ЗНАМ КАКВО НЕ ЗНАМ. И ако случайно се окажат недостатъчни познанията ми на това ниво, до което съм достигнал през годините, ще търся изкачване на следващото ниво. В никакъв случай обаче няма да се бия със зъби и нокти да доказвам, че текущиото ми ниво е единственото правилно, така че ще ви помоля и вие да не правите същото. Няма смисъл, защото най-вероятно всички грешим .....

saxsten
12 получени
6 дадени

Post by saxsten » 14 Jun 2018, 17:14

p_dim wrote:
14 Jun 2018, 12:07
@saxsten,
В тоя последен билд за който писах, вече ги има вградени тия функции под натиска на общественото мнение. Дал съм линка по-горе когато предупредих за бъдещите несъвместимости.

Code: Select all

3. MQL5: Добавлены функции iTime, iOpen, iHigh, iLow, iClose, iVolume, iBars, iBarShift, iLowest, iHighest, iRealVolume, iTickVolume, iSpread. Эти функции аналогичны используемым в MQL4. Таким образом, пользователям будет проще переносить код торговых программ в платформу пятого поколения.

Ранее большинство задач, решаемых этими функциями, можно было легко выполнить при помощи функций Copy*. Однако для поиска максимальных/минимальных значений на графике и поиска баров по времени пользователю требовалось реализовывать собственные функции. Теперь это можно легко выполнить функциями iHighest, iLowest и iBarShift.
Иначе съм на мнението на vgc, не се занимавай с глупости. По-добре препиши всичко което ти трябва от MQL4 на MQL5, от тоя билд нататък ще е лесно както виждаш пък и ще си сигурен че всичко работи.
С две думи голямо мазало го правят но като си сложиш инклудника поне знаеш че всичко ще работи при който и да е билд
Иначе не съм съгласен с Вас че са глупости
То на практика шаблона не е нищо друго освен превод от Мт4 към Мт5 само гдето инклудниците облекчават нещата и спестяват много редове от кодове
От както е създаден езика Мт5 и откакто видях че уж "новия" език който би трябвало да е по компакген и усъвършенстван от старото МТ4 вместо това усложнява нещата .
Наример ако за една елементарна задачка в Мт4 ти трябва 1 ред код то в МТ5 само с 1 ред не можеш да минеш
Е , за какво ми език който вместо да ми облекчава работата при практическото форекс програмеране, я усложнява :grin: :smile: :wink:
Last edited by saxsten on 14 Jun 2018, 17:27, edited 1 time in total.
Форекса е оръжие за масово поразяване

Zhelev
162 получени
254 дадени

Post by Zhelev » 14 Jun 2018, 17:56

kompira wrote:
14 Jun 2018, 17:39
Не мисля, че е добра идея да намесваме криптовалутите в тази тема, че ще стане боза.. Може админа да премести тези постове в подходящата, ако прецени.
Съгласен съм, местя последните мнения тук: viewtopic.php?f=79&t=1395&start=1660

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 14 Jun 2018, 18:56

@saxsten
В последния билд както казах, вече ги имаш тези функции вградени, така както са при МТ4 и няма нужда от инклудника. Ако го оставиш, ще имаш дублиране на имената на вградените функции и тези от инклудника и компилатора ще ти е много сърдит и недоволен. Пак ти казвам, че вече ще е много лесно да се прехвърли код от МТ4 към МТ5, на практика разликата ще е минимална, може да се наложи само с Bid и Ask да се оправиш и изпращането на поръчките и да си готов.

saxsten
12 получени
6 дадени

Post by saxsten » 14 Jun 2018, 22:24

p_dim wrote:
14 Jun 2018, 18:56
@saxsten
В последния билд както казах, вече ги имаш тези функции вградени, така както са при МТ4 и няма нужда от инклудника. Ако го оставиш, ще имаш дублиране на имената на вградените функции и тези от инклудника и компилатора ще ти е много сърдит и недоволен. Пак ти казвам, че вече ще е много лесно да се прехвърли код от МТ4 към МТ5, на практика разликата ще е минимална, може да се наложи само с Bid и Ask да се оправиш и изпращането на поръчките и да си готов.
Абе няма ги всичките бря
Има ли например масива на Close[0]
Еднаква ли е системата на откритие и закритие на ордерите при МТ5 с тази на МТ4
Дълбоко се съмнявам да е така
колкото до компилатора ,аз него ли ще гледам че се бил сърдел или джобчето си :grin:
Да се сърди ,знаем как да ги лекуваме такива :grin:
Тоя нов билд дето ми го хвалиш много ми прилича на поредното Метаквотеснакакване :smile: :wink:
Не ща да се хваля сам както тука правят някои ,но ми се струва че пътя който съм избрал е най правилния,защото докато не се постигне пълна съвместимост между кодовете на МТ4 и МТ5 или в най лошия случай тази съвместимост да се осигурява от няколко подходящи инклудника ,никой няма да се върже на въдицата да смени доброто си животно МТ4 ,което го изхранва ,с неизвестното животно МТ5

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 15 Jun 2018, 02:34

В МТ5 Едитора натискаш CTRL+H и подменяш всички Close[0] в кода с iClose(_Symbol,Period(),0) което е същото, с бутона 'Смени всички'. Става за секунда. За изпращането на поръчките вече ще трябва да ги нагласиш, една структура се подготвя и изпраща, не е нищо сложно. МТ4 вече няма да се разработва, нови ъпдейти най-вероятно няма да има, освен някакви критични за сигурността. Не е ясно и докога ще го поддържат. Няма много избор, освен полека да се местим към петицата. Като за платформа за която не плащаме, не може да имаме големи претенции. За платформата на CQG се плаща $595/месец. Та за "без пари" - толкова 8-)

Mateev
110 получени
80 дадени

Post by Mateev » 15 Jun 2018, 03:35

Добрата новина е, че 128-битови компютри скоро не се предвижда да измисли IT индустрията, така че дълги години ще си останем на 64-битови, а от там и дълги години ще си стоим на MQL5. Каквито и претенции да имаме към него, те постепенно с времето ще се изчистят.

Въпреки трудностите по неговото усвояване, трябва да признаем, че има дълъг списък от екстри, които в MQL4 няма шанс как да се напишат като код. Едното например е че вече може да се иска от сървъра да даде барове със задна дата за произволен период от време назад във миналото. При MQL4 това беше невъзможно, защото самите MQL4 сървъри държаха в себе си максимум по 65535 бара, а някои брокери дори ги лимитираха до още по-малко бройки. За тикове пък въобще да не говорим - MQL4 въобще не ги поддържа. Така че според мене е революция това, че MQL5 поддържа цялата си налична история дълги години назад както на барово, така и на тиково ниво. И цялата тази информация може да си я поискаш, за да направиш колкото се може по-точни тестове.

Другото революционно нещо е, че в MQL5 вече могат да се създават Custom финансови инструменти. Тоест потребителя вече може сам да си създаде например собствени индекси, и да си напише код за търговия по тях.

Също така новата система от ордери и методите за тяхното управление, която толкова много я критикувате, всъщност се явява поредната революция в развитието на търговския софтуер. Тази система премахна ограниченията в MQL4 да се търгува само FOREX и CFD просто защото вътрешните му бази данни не позволяваха друго. Сега в MQL5 вече има нова вътрешна база данни за поддържане на сделките и за изчисляване на техните параметри, която нова система вече позволява да се търгуват ПРОИЗВОЛНИ ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ, в това число и индекси, фючерси, опциони, акции и каквото друго си помислите. Без тази система MQL5 никога нямаше да стане пълноценен търговски софтуер, така че си беше направо задължително тези промени да се направят.

При това тези промени не са в имената на функциите и техните параметри, което толкова много обичате да го критикувате, а във вътрешната структура на търговските сървъри, в логиката на тяхното взаимодействие, в преобразуването на единичния сървър към цяла една система от сървъри с различна функционалност, дейта центрове, федери за котировки и или новини, и т.н. Там е самата революция, която вече позволява да се правят чудеса, а това, което го виждате на повърхноста като език за програмиране на работата на тази система, е само едно следствие от тази огромна промяна на фундаментално ниво.

Така че престанете да се държите като неандерталци, на които някой им е сменил стария телевизор с радиолампи и им е сложил съвременен плосък телевизор, а те започват да се оплакват, че той вече не може да изпълнява ролята на печка, която да топли пещерата. Или пък като селяни, на които са им дали нов трактор, а те се сърдят, че той не може да изпълнява командата "дий" и не го боли, когато го шибат с камшика. Революцията в MQL5 е там, където не я виждате, и ставате направо смешни когато започнете да критикувате огромния потенциал на направените революционни промени.

Mateev
110 получени
80 дадени

Post by Mateev » 15 Jun 2018, 04:10

Също така искам да напомня, че в MQL5 вече е възможно да се пишат Multi-currency стратегии и да се правят исторически тестове върху тях. Да не говорим за факта, че бързодействието на тестера е драстично увеличено, и освен всичко друго вече можете да правите в паралел стотици или хиляди тестове с инсталирани по други компютри много на брой дистанционно управляеми тестери. Има дори цял облак с десетки хиляди чужди тестери, които срещу заплащане можете да ги ползвате и вие самите.

Дори и само това да беше разликата, пак вече говорим за революция в начина, по който вече могат да се пишат и да се търсят печеливши търговски стратегии. Това, което преди години го правех и след това го тествах месеци наред, сега се тества само за 1-2 часа във вътрешната ми мрежа и само за 2-3 минути, ако използвам облака. Тази бърза проверка на идеите създава предпоставки и за бързо развитие на един трейдер като такъв, защото бързо научава кои идеи са работоспособни и кои - не.

Всичко, което един ръчен трейдер успее да го научи за цял живот, един програмист на MQL4 има шанса да го научи само за 1 година, а с използване на максималния потенциал на MQL5 това може да се научи за 1 седмица или дори за 1 ден. Примера е измислен, но дава реална представа колко драстично може да се увеличи производителноста на труда на човек, търсещ стратегии, ако стане програмист и след това преминавайки набързо през MQL4 се прехвърли на MQL5 и усвои неговия огромен потенциал.

bvg
46 получени
10 дадени

Post by bvg » 15 Jun 2018, 10:35

Матеев, като каза мултикъренси валути, не мислиш ли, че добавянето на допълнителни фактори към дадена графика/функция/ прави изходния сигнал още по-близък до рандъм?

vgc
44 получени
6 дадени

Post by vgc » 15 Jun 2018, 10:40

Mateev wrote:
15 Jun 2018, 03:35
Така че престанете да се държите като неандерталци, на които някой им е сменил стария телевизор с радиолампи и им е сложил съвременен плосък телевизор, а те започват да се оплакват, че той вече не може да изпълнява ролята на печка, която да топли пещерата...
Революцията в MQL5 е там, където не я виждате, и ставате направо смешни когато започнете да критикувате огромния потенциал на направените революционни промени.
Пробвал ли си възможностите на cAlgo? Това са част от брокерите които предлагат cTrader като платформа: https://spotware.com/featured-ctrader-brokers/ Най-малкото хората са помисли за комфорта на програмистите и имат директно интеграция с поне една модерна среда за разработка каквото е Visual Studio: https://clickalgo.com/introduction-to-u ... th-ctrader

От друга страна, аз като професионален програмист не познавам друго съвременно и толкоз недодялано IDE каквото се пробват да го промотират като професионапно от Метакуотс за техният нов MetaEditor. Ами като е гола-вода техният софтуерен архитект, а пък програмистите им са си ги събирали от сергиите на Московският Вернисаж, съвсем логично почти всички в момента мразят MT5-цата :evil:

Като резултат, след вече след цели осем години напъни от Metaquotes да наложат техният MetaTrader5 статистиката е плачевна: съотношението брокери предлагащи МТ4 спрямо брокери предлагащи МТ5 е почти 10:1 в полза на четворката. Убеден съм че ако въобще някой може да преброи броя на крайни клиенти ползващи МТ4 спрямо тези ползващи МТ5, то съотношението ще е даже над сто към едно.
Форексът е полезен като ХОБИ

Mateev
110 получени
80 дадени

Post by Mateev » 15 Jun 2018, 13:07

Вероятно това, което го казваш, е вярно. Но аз поне лично нямам друг избор. Търсенето на печеливша стратегия при мене вече се е издигнало на етап, при който бедната и ограничена функционалност на MT4 не ме устройва. Хилядите екстри на MT5 ми развързват ръцете да правя неща, които са невъзможни при МТ4.

Тоест аз правя личната си оценка само от гледна точка на развойната среда. Това е малко едностранно, но от това се нуждая в момента. Няма как по друг начин да пусна 1000 процесорни ядра да правят тестове в паралел, както и няма как наготово и с минимални усилия да се сдобия с терабайтови бази от тикови данни по стотици финансови инструменти.

Иначе живот и здраве да намеря някаква стабилна зависимост, тогава вече може и да няма нужда от MQL5, за да се търгува по нея. Тоест когато вече знам точно и ясно какви ще са правилата на експерта, ще мога да го напиша и за MT4. Но дотогава развойната дейност няма с какво друго да я направя в такива мащаби, освен с MQL5.

Има една камара професионални езици за програмиране, които са по-добри от MQL5, но при тях пък липсва интеграцията с търговските операции. Така че както и да го въртя, все опирам до MQL5. За мене вече не изглежда толкова страшен и объркан защото съм прекарал хиляди часове в опити за решаване на един или друг проблем, заключвайки го след това в клас и скривайки неговата сложност от по високите нива. И сега към днешна дата програмирането вече ми изглежда като песен. След като преминах етапа със създаването на основни базови класове и структури, нагоре вече много лесно и бързо се програмира каквато и да било търговска логика.

С две думи - количествените натрупвания на базови класове рано или късно довежда до качествени промени в начина на програмиране от високо ниво. В един момент то започва да става бързо и лесно и всяка една идея вече може да се пробва буквално за 1-2 часа и след това да се изтества в милиони варианти пак за 1-2 часа.

На практика ми остана да завърша само статистическия клас, в който да вложа цялата математика за изчисляване на ПМО, регресия, средноквадратични отклонения от нея, след това доверителен интервал, анализ на неговата долна граница и определяне на средногодишния ръст на процентно-пипсовото нарастване на акаунта, ако се движи по-най-песимистичния сценарий - долната граница на доверителния интервал. Всичко това ще го натъпча в един клас и ще забравя за него. И от този момент нататък развойната дейност буквално ще полети. Дето се казва вече ще мога да тествам по 5 идеи на ден, за няколко месеца ще изтествам всички идеи, които са ми хрумвали през годините, както и техните милиони вариации. Този клас мисля да го работя сега през почивните дни, ако не ми мине котка път.

Ролята на този клас ще е веднъж завинаги да ми помогне да забравя за гледане на Equity-то на дадена стратегия и анализ на око дали то е добро или лошо. Този етап от развойната дейност отнема много време, и позволява от хилядите тестова да се проверяват само няколко Equity-та. При това не се знае дали на око проверяваме най-добрите Equity-та, защото нито един от критериите на MetaTrader не е подходящ за тази цел. Трябва да се изчисли собствен критерий, състоящ се от едно единствено число, и сляпо да му вярваме, че този критерий е единствения правилен. В малко по-старите постинги от тази тема съм описал как съм решил да го изчислявам този критерий, и благодарение на него веднъж завинаги да забравя ръчния труд по разглеждането на някакво Equity на някаква стратегия и преценяването дали тя е добра или лоша.

Mateev
110 получени
80 дадени

Post by Mateev » 15 Jun 2018, 14:19

vgc wrote:
15 Jun 2018, 10:40
......Като резултат, след вече след цели осем години напъни от Metaquotes да наложат техният MetaTrader5 статистиката е плачевна: съотношението брокери предлагащи МТ4 спрямо брокери предлагащи МТ5 е почти 10:1 в полза на четворката. Убеден съм че ако въобще някой може да преброи броя на крайни клиенти ползващи МТ4 спрямо тези ползващи МТ5, то съотношението ще е даже над сто към едно.
А замислял ли си се, че съотношението на трейдерите-програмисти (а от там и потенциални професионалисти) към ръчно и случайно играещите трейдери също вероятно е 1:100?

Да, МТ4 е предпочитана от стадото най-вече заради неговата простота, но нали ние искаме да се измъкнем от това стадо и да направим нещо повече от него. Ние сме хората, които търсят голяма финкциаоналност, а тя по презумпция е сложна. Простите инструменти като МТ4 и MQL4 само налагат ограничения на полета на нашата мисъл и идеи.

Търговските платформи, предназначени за стадото, са максимално опростени и олекотени. Виж например мобилните приложения - имат само няколко бутона и дотам. Именно това се харесва на стадото, защото неговите членове не искат да си натоварват мозъка с нещо по-сложнио. Те си мислят, че тяхната интуиция е най-великата на света, и че нищо друго не им трябва за успешна търговия. И с 50% от стадото това наистина се случва. Наистина случайноста им докарва някакви печалби и те веднага си въобразяват, че са хванали господа за дръжката. Нататък историята я знаете ......

saxsten
12 получени
6 дадени

Post by saxsten » 15 Jun 2018, 14:56

p_dim wrote:
15 Jun 2018, 02:34
В МТ5 Едитора натискаш CTRL+H и подменяш всички Close[0] в кода с iClose(_Symbol,Period(),0) което е същото, с бутона 'Смени всички'. Става за секунда. За изпращането на поръчките вече ще трябва да ги нагласиш, една структура се подготвя и изпраща, не е нищо сложно. МТ4 вече няма да се разработва, нови ъпдейти най-вероятно няма да има, освен някакви критични за сигурността. Не е ясно и докога ще го поддържат. Няма много избор, освен полека да се местим към петицата. Като за платформа за която не плащаме, не може да имаме големи претенции. За платформата на CQG се плаща $595/месец. Та за "без пари" - толкова 8-)
Няма нужда нещо да натискам или подменям
Инклуднците са го направило вместо мен и аз си ги използувам така както ги използувам в четворката.

Ние тука за кого искаме да става по удобно?
За брокита при които МТ5 е много удобна да ни крадат, или за нашите джобчета при които четворката в момента пълни и храни :grin:
И накрая
Например ти си пускал тук разни кодове които работят и вършат работа, да не говориме за Марио VGC или други
От тази гледна точка каквото и да пишете ,имам гаранцията че то не е налудничаво защото сте способни да защитите думите си с реално написан работещ код или експерт индикатор и така нататък
Но ако някой в този форум дава само акъл без да е показали нито един реален ,действуваш и работещ код,такъв човек за мен е луд :evil:

Mateev
110 получени
80 дадени

Post by Mateev » 15 Jun 2018, 16:04

Именно "лудите" на пръв поглед хора движат прогреса. А това, че стадото не ги разбира, си е нещо нормално. Ненормалното е само ако някоя овца си въобрази, че е много велика, а в действителност е от проста по-проста и от тъпа по тъпа дори и от самото стадо. Велика е само нейната злоба, защото тя също е безкрайна както и самата простотия.

Боже прости им на тези заблудени свои чеда. Те не са виновни и не се усещат какви простотии плещят. Така ги кара птичия им мозък, който по погрешка си им дал. Амин .....

saxsten
12 получени
6 дадени

Post by saxsten » 15 Jun 2018, 16:56

Mateev wrote:
15 Jun 2018, 16:04
Именно "лудите" на пръв поглед хора движат прогреса. А това, че стадото не ги разбира, си е нещо нормално. Ненормалното е само ако някоя овца си въобрази, че е много велика, а в действителност е от проста по-проста и от тъпа по тъпа дори и от самото стадо. Велика е само нейната злоба, защото тя също е безкрайна както и самата простотия.

Боже прости им на тези заблудени свои чеда. Те не са виновни и не се усещат какви простотии плещят. Така ги кара птичия им мозък, който по погрешка си им дал. Амин .....

Веднъж вече казах Разликата между гения и идиота е тънка но съществена
Гения може да докаже жизненоста на идеите си просто като създаде картина изобрети машина или съдаде нДа щом си позволяваш господа да съдиш едва ли ще намериш ограничения за лудоста си
Къде с великите кодове бе откачалко
Къде са ти великите стратегии бе откачалко
Къде са ти реалните сделки по великите ти стратегии бе откачалко
Къде са ти експертите и статемента към тях бре откачалко
Нищо нямаш и нищо реално не си показал до сега ,нито в този нито в друг форум
Е , как да приемем че не си луд тогава като поведението ти е на типчна откачалк
Нямаш нещо реално с което да докажеш че не луд и идеите ти не са налудничави

p_dim
107 получени
85 дадени

Post by p_dim » 15 Jun 2018, 18:14

Матеев, ако може да ни светнеш къде са тия терабайти с тикови данни? Плаща ли се, изобщо какъв е случая. Благодаря!

Mateev
110 получени
80 дадени

Post by Mateev » 15 Jun 2018, 19:26

p_dim wrote:
15 Jun 2018, 18:14
Матеев, ако може да ни светнеш къде са тия терабайти с тикови данни? Плаща ли се, изобщо какъв е случая. Благодаря!
В MQL5 можеш да правиш тестове с реални тикови данни. Когато чукнеш този чекбокс локалния Strategy Tester първо прави Download и след това тества върху тези реални тикове. Download-натата история си остава в компютъра ти като кеш, за да не се налага следващия път да се Download-ва отново. От такива кешове на 70 различни сървъра до момента съм събрал над 200 TB тикови данни от различни брокери, и това е една малка част от това, което всъщност го има по техните сървъри.

Някога (може би) ще си направя труда да ги експортна тези тикове и да си създам собствена база данни, в която да търся арбитражни възможности. Засега обаче това само си виси като далечна идея, и заради нея за всеки случай съхранявам и бекъпвам тези Download-нати данни.

Post Reply

Return to “FOREX СИГНАЛИ, СИСТЕМИ И СТРАТЕГИИ”