Стратегия на придирчивата мома

Как се създава и тества forex система. Expert Advisors и бектестове на системи за автоматична търговия.
bvg
Мнения: 780
Регистриран: 06 май 2014, 21:33
44 получени
10 дадени
Контакти:

Стратегия на придирчивата мома

Мнение от bvg » 08 авг 2017, 13:10

Ровейки се из едни стари книжки попаднах на нещо интересно. Приложение на тази стратегия би могло да се намери в много области от живота ни, но разбира се основната идея е да я експлоатираме за да изкарваме пари. Предварително искам да поясня, че няма да можем да припечелваме смислено разчитайки само на тази стратегия,

НО!

аз я намирам за страхотна оптимизация към всяка съществуваща стратегия за търговия. Често в ежедневието ни се налага да взимаме решение да купим продукт или да приемем работа или да приемем оферта, но пропуснем ли конкретната възможност връщане назад няма, остава ни да чакаме следващата оферта. Примерно някой е купил колата която сме гледали и сме се колебали няколко седмици или имот или някой е наел квартира и съжаляваме че не сме взели решение веднага.

Също много често съжаляваме, че не сме купили долари преди 3 месеца когато цената е била изгодна, а сега е с 30% нагоре. Стратегията е отлична за избиране момента на вход и изход с най-голяма вероятност за успех, това са 2 от аспектите на търговията от които много зависи успеха.

В какво се състои самата стратегия?

При една придирчива мома идват 10 жениха един по един, тя има право да избере първия или да го отхвърли и да поиска да види 2-ря, условието е, че веднъж отхвърлен един кандидат, тя няма право повече да се връща на него. Как трябва да постъпи момата, така че да получи максимално добър жених с най-голяма вероятност?


Цялото условивие на задачата с примери, математическо изложение и краен резултат го закачам в pdf.
SKM_C224e17080710430all1.pdf
(2.61 MБ) Свален 242 пъти

Потребителски аватар
good mood
Мнения: 297
Регистриран: 24 юли 2016, 15:03
16 получени
58 дадени

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от good mood » 08 авг 2017, 14:04

Браво, кавалер си! Момите ги уреди. Сега дай идея и за мъжете. Иначе ще е много сексистко. :grin: :lol: :wink:

bvg
Мнения: 780
Регистриран: 06 май 2014, 21:33
44 получени
10 дадени
Контакти:

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от bvg » 08 авг 2017, 14:26

Не е ли очевидна идеята? Седиш на мишката в готовност да купиш, цената играе нагоре, надолу ти се чудиш дали ще има по-добър момент за вход, да изчакаш ли, да купиш веднага, или вече си пропуснал момента.

Потребителски аватар
S.Zhelev
Мнения: 6500
Регистриран: 13 май 2009, 20:34
158 получени
252 дадени
Контакти:

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от S.Zhelev » 08 авг 2017, 14:56

Аз нещо не разбрах... значи идеята на автора е, че ако имаме да речем 100 възмоности, първите примерно 20 да ги пропуснем и след това да изберем първата възможност, която е по-добра от пропуснатите 20. Но каква е гранцията, че изобщо ще има има по-добра възможност?

bvg
Мнения: 780
Регистриран: 06 май 2014, 21:33
44 получени
10 дадени
Контакти:

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от bvg » 08 авг 2017, 15:18

Точно така! не 20, а по -скоро първите 30, но това е подробност. Няма гаранция, че ще има по-добро, но прилагайки многократно този принцип си гарантираш, че в крайна сметка ще имаш най-добра печалба, от всички които не са спазвали този принцип.

Вероятността да попадне най-доброто предложение в първите 30 е 30% и вероятността да е в оставащите 70 е 70%, според автора имаме вероятност 1/е = 37% да изберем не оптималното, а най-доброто , а вероятността да изберем резултат в горните 10% се увеличава, многократно. В нашия случай 9 пъти. В краен случай, ако сме толкова големи каръци, и се спрем на последния, средностатистически това ще е числото 50. Т.е. ще направим посредствен избор. Все едно ще е дали сме избрали някой със затворени очи или последния.
Последна промяна от bvg на 08 авг 2017, 15:47, променено общо 1 път.

bvg
Мнения: 780
Регистриран: 06 май 2014, 21:33
44 получени
10 дадени
Контакти:

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от bvg » 08 авг 2017, 15:42

Нека вземем за пример вчерашния ден той е идеален, нямаме новини цената си рехнджи в тесни граници, деня има 24ч., пропускаме първите 8, продаваме на първия бар който затвори над 8 - това е 10:00, след това ни остават 14 часа до края на деня, пропускаме първите 5 и затваряме или в първия момент в който имаме цена под първите 5 часа или, ако искаме да спазим сляпо правилото в 23:59

Mateev
Мнения: 456
Регистриран: 02 окт 2017, 10:04
108 получени
78 дадени

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от Mateev » 22 ное 2017, 17:58

Задачата е интересна, но за да я изпълним на 100%, ще трябва да добавим още 2 условия:
1. Задължително се влиза по последната, най-лоша цена - например в 11:00 часа.
2. Задължително се излиза по последната най-лоша цена - например в 23:00 часа.
Тези две точки се добавят защото булката е задължена да се ожени за последния кандидат, иначе формулите за вероятностите ще са други.

За да транслираме задачата към форекса, трябва в рамките на деня задължително да изиграем една Buy и една Sell сделка. Но тъй като двете стелки в общия случай ще са разместени във времето, и в част от него ще се припокриват, то тогава към брокера може да изнесем само тяхната сума. Пак ще се получат 2 сделки, но неприпокриващи се. Така ще се изразходва по-малко маржин, което означава по-малък риск.

Имам въпрос към vgc:
Пробва ли я тази стратегия на практика или поне написа ли малко код, за да я изтестваш? Питам за да не се хабя да го правя аз, ако ти вече си го направил.

Според мене в тази стратегия има потенциал, ако се играе по дневни барове. Това е така защото при дневните барове имаме ясна, точна и потвърдена зависимост от типа:
1. High на седмичния бар се случва с най-голяма вероятност в понеделник или в петък.
2. Low на седмичния бар също се случва с най-голяма вероятност в понеделник или в петък.
3. Честотата (вероятноста) на най-високия High и най-ниския Low в понеделник и в петък е два пъти по-висока от тази на дните вторник, сряда и четвъртък.

Това автоматично означава, че баровете на понеделника и петъка се различават по вътрешна структура от тези на вторник, сряда и четвъртък. А от тука лесно можем да стигнем до извода, че произволна система, базирана на сделки в рамките на деня, може да бъде подобрена чувствително, ако включим като допълнително правило и деня от седмицата.

Та и с булката може да се окаже, че в понеделника и в петъка ще вадим хубаво ПМО, а във вторник, сряда и четвъртък да не играем, или обратното - знам ли.

Потребителски аватар
saxsten
Мнения: 1389
Регистриран: 04 апр 2010, 23:16
12 получени
6 дадени

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от saxsten » 22 ное 2017, 20:45

Мдааа !!!
Един умрял и свети Петър му рекъл:
- Ти грехове нямаш освен че си бил голям к...варин
- Ето защо ето ти една връзка с гевречета и по стъпалата към рая на всяко стъпало ще те чака по един лъвХвърляш му едно гевреча и той те оставя на мира Ако те изяде отиваш право в Ада
Взел нашия човек гевречетата и тръгна по стръмните стъпала към рая .Лъв-стъпало -геврек ,Лъв-стъпало -геврек ,Лъв-стъпало -геврек ,.... и на 99 стъпало гледа един кльощав стар куц лъв ,а връзката празна
Няма геврек и лъвът го изял
Като летял по пътя към ада се вайкал:
- Куцата Пена Боже ,куцата Пена , защо и отказах ! 8-) :oops: :P

Та по теорията на Матеев кога ли ще ни дойде куцата Пена :-?
Форекса е оръжие за масово поразяване

vgc
Мнения: 1467
Регистриран: 10 дек 2009, 10:18
40 получени
6 дадени

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от vgc » 22 ное 2017, 22:33

Mateev написа:
22 ное 2017, 17:58
Имам въпрос към vgc:
Пробва ли я тази стратегия на практика или поне написа ли малко код, за да я изтестваш? Питам за да не се хабя да го правя аз, ако ти вече си го направил.
Не - не съм я проверявал - едва сега видях тази забавна тема, която ме подсети за следният виц :smile:
КАКЪВ Е ИДЕАЛНИЯТ МЪЖ?

История, посветена на жените, които вярват, че там някъде същестува идеалният мъж...

Неотдавна бил открит магазин, в който жените можели да си изберат и да си купят мъж. На входа висяла табела с правилата на работа на магазина със следното съдържание:

1. Вие можете да посетите този магазин само веднъж.
2. В магазина има 6 етажа, като качеството на мъжете се повишава с увеличаването на броя на етажите.
3. Можете да си избирате мъж, от който и да е етаж и да се качвате на по-горен етаж.
4. Не се разрешава връщането на по-долен етаж.

Една жена решила да посети същия този "Магазин за мъже", за да си намери половинка. След като прочела на входа на първия етаж табелата: "Мъже, които имат работа" - тя веднага се качила на втория етаж.

Табелата на втория етаж гласяла: "Мъже, които имат работа и обичат децата".

Жената отишла на третия. Там имало надпис: "Мъже с работа, обичащи деца и необикновено красиви". Божичко! - зарадвала се жената, но все пак се качила на четвъртия етаж. Там висяла табела: "Мъже с работа, които обичат деца, ослепително красиви и помагащи вкъщи".

- Невероятно! - възкликнала жената - Много ми е трудно да устоя! Но произнасяйки това, тя все пак се качила на петия етаж. Надписът там бил: "Мъже, имащи работа, обичащи децата, с ослепителна красота, помагащи вкъщи и много романтични".

На жената много й се приискало да остане на този етаж и да си избере половинка, но все пак се преборила с чувствата си и се качила на последния етаж. Там прочела надпис със следното съдържание: "Вие сте посетителка № 31 456 012, тук няма мъже, този етаж съществува, само за да докаже за пореден път, че е невъзможно да се угоди на една жена. Благодарим ви, че посетихте нашия магазин!"

А точно срещу този магазин бил открит "Магазин за жени". На първия етаж се предлагали жени, които обичат да правят сeкс. На втория - забавни жени, обичащи да правят сeкс. От третия до шестия етаж досега никой никога не се е качвал!
Форексът е полезен като ХОБИ

Mateev
Мнения: 456
Регистриран: 02 окт 2017, 10:04
108 получени
78 дадени

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от Mateev » 23 ное 2017, 02:27

Ха-ха .....
Благодаря за вица.

Аз всъщност комбинирах няколко познания с твоята булка и стигнах до извода, че може би в идеята има потенциал. По принцип ако движението на цените вътре в един дневен бар беше чисто случайно, то тогава е невъзможно да се измисли метод, който да извлича печалба от това. За наше щастие обаче знаем, че при дневните барове има доказани зависимости. Едната са различните движения по време на различните сесии в денонощието. Другата е склонноста на минимумите и максимумите за седмицата да се концентрират в понеделник и в петък. Третата са точните часове, в които се случват новини, и ние ги знаем тези часове предварително. Сега ти добави и вероятностните изчисления за булката. Всичко това преля чашата, и аз съм склонен да понапиша малко код, за да ги забъркам тези познания в една голяма супа, пък да видим какво ще излезе.

Потребителски аватар
saxsten
Мнения: 1389
Регистриран: 04 апр 2010, 23:16
12 получени
6 дадени

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от saxsten » 23 ное 2017, 11:07

8-) :wink: :smile: :grin: Сакън !!! немой писа код ба ! Не разваляй убавата мома!
Форекса е оръжие за масово поразяване

bvg
Мнения: 780
Регистриран: 06 май 2014, 21:33
44 получени
10 дадени
Контакти:

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от bvg » 23 ное 2017, 15:52

Mateev написа:
22 ное 2017, 17:58
Задачата е интересна, но за да я изпълним на 100%, ще трябва да добавим още 2 условия:
1. Задължително се влиза по последната, най-лоша цена - например в 11:00 часа.
2. Задължително се излиза по последната най-лоша цена - например в 23:00 часа.
Тези две точки се добавят защото булката е задължена да се ожени за последния кандидат, иначе формулите за вероятностите ще са други.

За да транслираме задачата към форекса, трябва в рамките на деня задължително да изиграем една Buy и една Sell сделка. Но тъй като двете стелки в общия случай ще са разместени във времето, и в част от него ще се припокриват, то тогава към брокера може да изнесем само тяхната сума. Пак ще се получат 2 сделки, но неприпокриващи се. Така ще се изразходва по-малко маржин, което означава по-малък риск.

И.......
Нека разгледаме най-популярната двойка €/$

Знаем, че по време на новините 15:30, 17:00, 17:30, понякога 21:00 са най-големите движения. Поради тази причина до 15:00 трябва да сме влезнали в сделка. 15/3=5 еталона за вход трябва да ни е 00:01-5:00

Възможни стратегии:
1. търсене на най-ниска точка за вход и най-висока точка за изход.
а) влизане с цена купува и изход при цена над входа в случай, че сме уцелили посоката
б) влизане с цена купува и изход с минимални загуби в случай, че не сме уцелили посоката.


за оптималния вход и оптимален изход се прилагат две отделни стратегии за "придирчивата мома".


Тази стратегия винаги би била печеливша при игра на зарчета, тъй като знаем предварително какви числа може да ни се паднат и какво им е разпределението. Много лесно можем да намерим статистическото разпределение на съответната двойка, само че то за разлика от зарчетата не е бял шум, а по скоро шум с гаусово разпределение. Това леко усложнява задачата и ограничава печалбите тъй като малките движения са по-вероятни от големите ( при зарчетата например "движение" 1-ца - 6-ца е равно вероятно с движение 1-ца 2-ка)

bvg
Мнения: 780
Регистриран: 06 май 2014, 21:33
44 получени
10 дадени
Контакти:

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от bvg » 24 ное 2017, 11:51

това което направих набързо:
тествах следната система:
период 01.2005-09.2017
1. сключвам само дълги сделки
2. еталон за вход 00:00-5:00 стойности close
3. вход купува при първия close под min(00:00-5:00) или при close 14:00 , ако не е изпълнено условие 1
4. еталон за изход 15:00, 16:00, 17:00 стойности close
5. изход продава при първия close над max(15:00, 16:00, 17:00) или close 23:00 , ако не е изпълнено условие 1

резутати - непостоянна зависимост следваща тренда на месечна база в месеците когато двойката е била във възходящ период системата се е представяла значително по-добре. Крайната печалба е около 300 пипса, а разходите около 600 при 1,9 пипса среден спред и около 300 при 0.9

може да претърпи лека оптимизация, като се избира дълга или къса позиция в зависимост от това коя от двете стойности е по близо до цената в 00:01ч. като цяло обаче не очаквам системата да надвие сериозно спреда.

Ще изчакам резултата и на Матеев, любопитно ми е той какво е измерил.

Mateev
Мнения: 456
Регистриран: 02 окт 2017, 10:04
108 получени
78 дадени

Re: Стратегия на придирчивата мома.

Мнение от Mateev » 24 ное 2017, 15:44

bvg написа:
24 ное 2017, 11:51
....Ще изчакам резултата и на Матеев, любопитно ми е той какво е измерил.
Моя резултат ще се забави малко. Моя експерт има съвсем друга вътрешна структура, различна от общоприетото схващане. Все още не е дозавършен напълно, иначе когато стане готов добавянето на някакво ново правило ще отнема само по няколко минути. Това правило ще се състезава със стотици други правила вътре в експерта и ако покаже някаква познаваемост, постепенно експерта ще започне да прави комбинации на това правило с други такива, които вече са станали лидери. Въобще това е някаква форма на самообучение, адаптиране и генетика, като към момента идеята поне на теория изглежда перерспективна.

Идеята е когато завърша експерта като инфраструктура, да добавя в него всяка една логика или стратегия, измисляна някога и публикувана в интернет. Самото добавяне ще става много лесно, защото експерта е така направен, че лесно и бързо да "преглъща" всичко, което му се подаде. Няма да има нужда да правя исторически тестове на всяка стратегия или патерн. Експерта си ги прави сам, при това много по-бързо и по-правилно от самия MetaTrader. Подбора на стратегии, правила или патерни също е автоматизиран. Изглежда малко сложно, но всъщност не е, защото на концептуално ниво нещата са много опростени и изчистени.

Та момата със сигурност ще намери място и в моя експерт, като при това ще и дам възможност да избира между 1000 жениха, да ги пробва дали се справят в леглото, и ако не - да си избере друг. При това ще и дам възможност да прави и групов секс.

Отговори

Върни се в “FOREX СИГНАЛИ, СИСТЕМИ И СТРАТЕГИИ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта