FOREX - Какво трябва да съдържа планът ви за търговия?

Plan Your Trade and Trade Your Plan. Защо ни е необходим план за търговия и какво трябва да включва той.
Gosho1991

Re: FOREX - Какво трябва да съдържа планът ви за търговия?

Post by Gosho1991 » 03 Oct 2013, 20:42

САПИ wrote:
heavencloser wrote:
САПИ wrote:Моето виждане е че към точка 4 - " Вашите слабости", трябва да се добави следното изречение - "Търгуването без стоп,не дай боже и със добавки, е лоша търговия,със ясен отрицателен край" :idea:
и какво ако няма стоп...ако отидем някъде да си бъркаме в носа -определено ни трябва стоп,аз никога /99% от времето/не ползвам стоп,аз съм стопа :!:
Ако говорим при валутите-влизаш след потвърждение на дъно/корективно,лег/ и слагаш стопа на 20 или 25 пипа от трейда -под последното дъно или колкото там се пада,но хайваните решават че тва ще е върха -и почват да сунгират последното възходящо движение-ти кво ще чакаш да ти удари стопа ли или ще се усетиш да затвориш по-рано?
едно трябва да е ясно,поне на мен ми е-малко след като е отворен трейда става ясно-дали е правилен спрямо пазара или не-това означава че или си прав или грешиш :!: ,и когато грешиш е трейдинга е убаво -да е в колкото може в по-малък размер :wink:
Най странното е ,че преди година и аз разсъждавах,по същия начин :oops: ..и бях твърд противник на стоповете - "Анализа ми е точен,стопа съм си аз!!",съветваха ме колеги :oops: ,брокита ми пращаха писма с анализ на сделките и препоръки за стоп...ама до де не си начупи човек главата, акъла е излишен :wink: ...не че някой ще последва съвета, но си мисля че новата вълна,млади колеги/от които искренно се възхищавам/, ако почнат да използват стоп,най малкото ще си прецизират сделките и съответно ще си подобрят анализа....примерно колега е посочил 1 плюсова и 4 минусови сделки..значи точноста на анализа му е 20%,вярвам че ако използва стопове,ще обърне листа и ще има 4 плюсове и 1 минусова,което като резултат е нещо друго!!
Успехи!!
Хем си прав, хем не си.В някои случаи(в повечето случаи) стоп-а е задължителен, но има и такива, при които стоп-а ще ти губи когато си щял да спечелиш.Аз например при акциите си не слагам стоп, защото е много трудно да загубя с автоматичен стоп, просто компанията трябва почти да фалира за да се случи това, а ако слагам стоп на 15-20% в 90% от случаите ще ми го удря.Досега от над 200 позиции съм загубил около 15-16, ако бях слагал стоп щях да кажа обратното - спечелил съм 15-16.Аз лично за 4 години съм използвал стоп най-вероятно 50-100 пъти от над 1000 поръчки и съм много, много на плюс, ако бях използвал стоп щях да съм мнооооооооооого, мнооого на минус, а най-вероятно сега нямаше и да търгувам.Таака че не мисля, че щом за теб стоп-а е задължителен и за другите трябва да е.Всеки трябва да реши сам за себе си!!!

Късмет!
Never look down on anybody unless you are helping them up.

Gosho1991

Post by Gosho1991 » 03 Oct 2013, 20:44

Искам да кажа от 200 позиции с акции, не като цяло, защото с валута на ден съм имал по 10-15 позиции.

тъпото копеле
27 получени
3 дадени

Post by тъпото копеле » 03 Oct 2013, 21:47

Gosho1991 wrote:Досега от над 200 позиции съм загубил около 15-16, ако бях слагал стоп щях да кажа обратното - спечелил съм 15-16.Аз лично за 4 години съм използвал стоп най-вероятно 50-100 пъти от над 1000 поръчки и съм много, много на плюс, ако бях използвал стоп щях да съм мнооооооооооого, мнооого на минус, а най-вероятно сега нямаше и да търгувам.Таака че не мисля, че щом за теб стоп-а е задължителен и за другите трябва да е.
Хайде сега индуктивни умозаключения.
Явно си бай енд холд стратегия, пазарът е бичи от 5 години насам, съответно всичко излиза когато чакаш достатъчно. Не върви да си правиш, още по-малко да декларираш изводи на тази база. Да не вземе случайно някой, който те чете да ти повярва.

Gosho1991

Post by Gosho1991 » 03 Oct 2013, 22:20

тъпото копеле wrote:
Gosho1991 wrote:Досега от над 200 позиции съм загубил около 15-16, ако бях слагал стоп щях да кажа обратното - спечелил съм 15-16.Аз лично за 4 години съм използвал стоп най-вероятно 50-100 пъти от над 1000 поръчки и съм много, много на плюс, ако бях използвал стоп щях да съм мнооооооооооого, мнооого на минус, а най-вероятно сега нямаше и да търгувам.Таака че не мисля, че щом за теб стоп-а е задължителен и за другите трябва да е.
Хайде сега индуктивни умозаключения.
Явно си бай енд холд стратегия, пазарът е бичи от 5 години насам, съответно всичко излиза когато чакаш достатъчно. Не върви да си правиш, още по-малко да декларираш изводи на тази база. Да не вземе случайно някой, който те чете да ти повярва.
В момента особено е адски бичи, направо само нагоре шпори...Винаги трябва да намирате кусурите в нещо хубаво...Това, че съм успешен трейдър(за момента, а се надявам и винаги да е така) те кара да ме предупреждаваш и т.н...Остави ме да си очукам главата щом смяташ, че греша някъде, а ако не го направя просто ще останеш с предупрежденията си.Като е бичи пазара ти колко пъти загуби и колко спечели?Ако си толкова знаещ, че е бичи значи си спечелил поне 95% от позициите си, нали така?Айде да не вземе някой да прочете какво си написал и да ти повярва, че ще изпуснат пари хората...

Lucifer
1 получени
1 дадени

Post by Lucifer » 03 Oct 2013, 22:39

Не може ли и двамата да сте прави?Аз в момента държа EUR/CAD на огромна загуба ( в търговия с валута съм дал по подробно ако някой иска да пусне противоположна на моята позиция) ,но я държа ,защото оформя връх и все ще падне въпроса е ,че ще ми запорира сметката за дълго време .В случай като този си бия главата (въпреки ,че е на демо аз играя сякаш са реални и ми е тъпо за сметката) ,че съм пуснал чакаща поръчка без да е обвързана и без стоп ,но пък в други случаи стопа ми е помагал . Няма стратегия дали със стоп или без стоп ( или поне аз за едномесечния си опит на демо не съм го открил) ,която да е 100% активна и според мен винаги има сметки за които съжаляваш ,че си сложил стоп и е трябвало да изчакаш за да се вдигне в други случай съжаляваш ,че не си сложил стоп и си на голям - .

П.П - Според мен трябва да се отбележи и активността аз лично съм ученик втора смяна и съм 2 часа на пазара и във форума макс 3-4 и е добре за мен да съм със стоп (поне според моето виждане) ,а ако някой се изхранва и разчита на форекс то той може да затвори поръчка и на малък - и да няма голяма нужда от стоп или да търгува дългосрочно . И последно уточнение за Гошо знам ,че търгува акции и при тях сигурно е различно и е по трудно движението ,защото прочетох в книга ,че на пазара на валути парите ,които се въртят на ден са 1.3 трилиона и е много по голям от този за акции и следователно цената се движи по бързо ( или поне аз така го разбрах) ,а предполагам има разлика между фючърси валутни двойки и акции или иначе казано - зависи от начина ти на търгуване и за някой е добре със стоп за други без .Ако греша моля поправете ме .
Форекса е като маратон - който бърза в началото често не стига до края.

Gosho1991

Post by Gosho1991 » 03 Oct 2013, 23:00

Lucifer wrote:Не може ли и двамата да сте прави?Аз в момента държа EUR/CAD на огромна загуба ( в търговия с валута съм дал по подробно ако някой иска да пусне противоположна на моята позиция) ,но я държа ,защото оформя връх и все ще падне въпроса е ,че ще ми запорира сметката за дълго време .В случай като този си бия главата (въпреки ,че е на демо аз играя сякаш са реални и ми е тъпо за сметката) ,че съм пуснал чакаща поръчка без да е обвързана и без стоп ,но пък в други случаи стопа ми е помагал . Няма стратегия дали със стоп или без стоп ( или поне аз за едномесечния си опит на демо не съм го открил) ,която да е 100% активна и според мен винаги има сметки за които съжаляваш ,че си сложил стоп и е трябвало да изчакаш за да се вдигне в други случай съжаляваш ,че не си сложил стоп и си на голям - .

П.П - Според мен трябва да се отбележи и активността аз лично съм ученик втора смяна и съм 2 часа на пазара и във форума макс 3-4 и е добре за мен да съм със стоп (поне според моето виждане) ,а ако някой се изхранва и разчита на форекс то той може да затвори поръчка и на малък - и да няма голяма нужда от стоп или да търгува дългосрочно . И последно уточнение за Гошо знам ,че търгува акции и при тях сигурно е различно и е по трудно движението ,защото прочетох в книга ,че на пазара на валути парите ,които се въртят на ден са 1.3 трилиона и е много по голям от този за акции и следователно цената се движи по бързо ( или поне аз така го разбрах) ,а предполагам има разлика между фючърси валутни двойки и акции или иначе казано - зависи от начина ти на търгуване и за някой е добре със стоп за други без .Ако греша моля поправете ме .

Здравей,
аз не казвам, че стоп-а не е нужен - напротив, но зависи с какво работиш.Аз например работя с Евро/Франк при валутите.Тук не ми е нужен стоп, защото сметката ми може да поеме падане от над 13 стотинки, аз търгувам около 1.22-1.26, а дъното е 1.20, с други думи максимума което може да падне е 6 стотинки, ако кажем, че съм купил на 1.26.За какво ми е стоп на 1.25, ако съм купил на 1.26 като знам, че дори да падне до 1.21 мога да купя с тройна сума и пак да не мога да загубя?Има ли нужда да губя малка сума по много пъти когато знам, че не мога да загубя голямата сума?Същото е и при акциите.Сега съм купил Lion's Gate, за да видя изобщо загуба трябва да падне с над 30%, а за да ми загуби сметката трябва да падне с около 70%, трябва ли да сложа стоп на падане 10% и да загубя при малко по-лоши обстоятелства вместо да държа, ако тръгне да пада ще го гледам на загуба и после ще ми я избие, защото в момента се очакват добри новини.Разбира се, ако държиш акция като например А123 Systems ще трябва да си играл със стоп, защото това са спекулативни акции, там без стоп ще загубиш всичко рано или късно.Също стоп бих използвал, ако търгувам с индекси, с валути, които нямат дъна или се движат бавно в малък рейндж(тук говорим за валути като мексиканско песо, китайско ренминби и др. такива екзотични валути).

Това е моето мнение.Ядоса ме как колегата ме напада имайки предвид, че пазара бил бичи - така е, бичи е, но по неговата логика той трябва да е спечелил поне 90% от позициите си, а аз съм убеден, че не е много над 50%.Ако греша ще го поздравя и ще се радвам за него, няма да търся кусури.Предполагам той ме напада, защото аз не използвам ''логичното'' според повечето ''професионалисти'' като него - техническия анализ.Много от ''професионалистите'' не разбират, че не всичко е технически анализ и не винаги те са прави, може и аматьорите да са по-добри от тях.

Пожелавам късмет и на теб, и на колегата, дано станете супер успешни трейдъри!!!

Lucifer
1 получени
1 дадени

Post by Lucifer » 03 Oct 2013, 23:34

Gosho1991 wrote:
Lucifer wrote:Не може ли и двамата да сте прави?Аз в момента държа EUR/CAD на огромна загуба ( в търговия с валута съм дал по подробно ако някой иска да пусне противоположна на моята позиция) ,но я държа ,защото оформя връх и все ще падне въпроса е ,че ще ми запорира сметката за дълго време .В случай като този си бия главата (въпреки ,че е на демо аз играя сякаш са реални и ми е тъпо за сметката) ,че съм пуснал чакаща поръчка без да е обвързана и без стоп ,но пък в други случаи стопа ми е помагал . Няма стратегия дали със стоп или без стоп ( или поне аз за едномесечния си опит на демо не съм го открил) ,която да е 100% активна и според мен винаги има сметки за които съжаляваш ,че си сложил стоп и е трябвало да изчакаш за да се вдигне в други случай съжаляваш ,че не си сложил стоп и си на голям - .

Здравей,
аз не казвам, че стоп-а не е нужен - напротив, но зависи с какво работиш.Аз например работя с Евро/Франк при валутите.Тук не ми е нужен стоп, защото сметката ми може да поеме падане от над 13 стотинки, аз търгувам около 1.22-1.26, а дъното е 1.20, с други думи максимума което може да падне е 6 стотинки, ако кажем, че съм купил на 1.26.За какво ми е стоп на 1.25, ако съм купил на 1.26 като знам, че дори да падне до 1.21 мога да купя с тройна сума и пак да не мога да загубя?Има ли нужда да губя малка сума по много пъти когато знам, че не мога да загубя голямата сума?Същото е и при акциите.Сега съм купил Lion's Gate, за да видя изобщо загуба трябва да падне с над 30%, а за да ми загуби сметката трябва да падне с около 70%, трябва ли да сложа стоп на падане 10% и да загубя при малко по-лоши обстоятелства вместо да държа, ако тръгне да пада ще го гледам на загуба и после ще ми я избие, защото в момента се очакват добри новини.Разбира се, ако държиш акция като например А123 Systems ще трябва да си играл със стоп, защото това са спекулативни акции, там без стоп ще загубиш всичко рано или късно.Също стоп бих използвал, ако търгувам с индекси, с валути, които нямат дъна или се движат бавно в малък рейндж(тук говорим за валути като мексиканско песо, китайско ренминби и др. такива екзотични валути).

Това е моето мнение.Ядоса ме как колегата ме напада имайки предвид, че пазара бил бичи - така е, бичи е, но по неговата логика той трябва да е спечелил поне 90% от позициите си, а аз съм убеден, че не е много над 50%.Ако греша ще го поздравя и ще се радвам за него, няма да търся кусури.Предполагам той ме напада, защото аз не използвам ''логичното'' според повечето ''професионалисти'' като него - техническия анализ.Много от ''професионалистите'' не разбират, че не всичко е технически анализ и не винаги те са прави, може и аматьорите да са по-добри от тях.

Пожелавам късмет и на теб, и на колегата, дано станете супер успешни трейдъри!!!

Малко извън темата ,но тук го спомена и ми стана интересно да попитам може ли да се използва технически анализ на акции??До колкото знам акциите зависят основно от тримесечия или нови филми за филмови компании и общо взето неща ,които не могат да се предвидят и за валута може новини да няма ,често ,но акциите поне според мен са по податливи и на повече неща .Например европейската банка ако има лошо тримесечие не трябва ли това да влияе на акциите на тази банка ,а не на европейската валута?(Или поне не толкова ,колкото акциите) .И още един въпрос за да не пиша по 100 пъти при компании за дрехи и обувки като Nike въпреки ,че е нещо очаквано новите колекции повлияват ли на цената на акциите по някакъв начин?Се пак идва зима почват масово новите колекции дали е възможно да се припечели от вдигане на цената на акциите в краткосрочен план?
Форекса е като маратон - който бърза в началото често не стига до края.

heavencloser

Post by heavencloser » 04 Oct 2013, 01:37

САПИ wrote:
heavencloser wrote:
САПИ wrote:Моето виждане е че към точка 4 - " Вашите слабости", трябва да се добави следното изречение - "Търгуването без стоп,не дай боже и със добавки, е лоша търговия,със ясен отрицателен край" :idea:
и какво ако няма стоп...ако отидем някъде да си бъркаме в носа -определено ни трябва стоп,аз никога /99% от времето/не ползвам стоп,аз съм стопа :!:
Ако говорим при валутите-влизаш след потвърждение на дъно/корективно,лег/ и слагаш стопа на 20 или 25 пипа от трейда -под последното дъно или колкото там се пада,но хайваните решават че тва ще е върха -и почват да сунгират последното възходящо движение-ти кво ще чакаш да ти удари стопа ли или ще се усетиш да затвориш по-рано?
едно трябва да е ясно,поне на мен ми е-малко след като е отворен трейда става ясно-дали е правилен спрямо пазара или не-това означава че или си прав или грешиш :!: ,и когато грешиш е трейдинга е убаво -да е в колкото може в по-малък размер :wink:
Най странното е ,че преди година и аз разсъждавах,по същия начин :oops: ..и бях твърд противник на стоповете - "Анализа ми е точен,стопа съм си аз!!",съветваха ме колеги :oops: ,брокита ми пращаха писма с анализ на сделките и препоръки за стоп...ама до де не си начупи човек главата, акъла е излишен :wink: ...не че някой ще последва съвета, но си мисля че новата вълна,млади колеги/от които искренно се възхищавам/, ако почнат да използват стоп,най малкото ще си прецизират сделките и съответно ще си подобрят анализа....примерно колега е посочил 1 плюсова и 4 минусови сделки..значи точноста на анализа му е 20%,вярвам че ако използва стопове,ще обърне листа и ще има 4 плюсове и 1 минусова,което като резултат е нещо друго!!
Успехи!!
Дубрютру :wink:
ей тва не го разбрах-честно...как ша станат отрицателните сделки положителни,те пак ще си бъдат отрицателни за мен-но прилкючени чрез задействането на стоп...идеята ми беше и ще е винаги:да не се влиза в грешен трейд-за това трябва да разчоплим първопричината на проблема а за мен е анализа-стопът сам по себе си е последното нещо,всеки сам да си решава....
друг е въпросът ,че пазаря е огромно жувотно :grin: и зависи кво ша се трейдва...ела ми сложи стоп/не че е лошо де/ на спот голда -голда е мега ,гига -хипер жувотното дето ше те зарови като куче :lol: :lol: :lol: ....
ма на мен започва все повече да ми харесва...
така че анализа си е най важен...какво правя-когато го правя как ще влезна -кога къде ще е стопа,къде ще ми е лимита и какво ще направя ако:
1.цената достигне до лимита но реши че няма да го удари и ще връща
2.цената дотигне близо до стопа
3.цената зарейнджи...
или еди какъв си вариант там ,не са много а стоповете и лимитите си ги задаваме сами ,приеми че са виртуални в следствие на нашия анализ...
друг е въпроса ако очакваме нещо сериозно-като новини....
така че на мен кой кво ми разправя хич не ми пука,гледам си пазара и ръчкам-гледам си резултатите и това е...някой да ми каже нещо си или някой си написал нещо...няма как да стане ...малко като се замислиш -тва е пазара!!!!! :!:
нещата са строго-индивидуални,дори най-добрия да седне до теб не може да ти влезне в мозъка и да ти хване ръцете...е аз имам сратегия за групово трейдване,но тва си ми е само в мечтите де...няма как ако не е под един покрив,така че без да познаваш хората лично и да си ги видял какво могат няма как да си сигурен кой какво ти казва и дали е така на 100%....или съм те разбрал грешно какво искаш да ми кажеш....както и да е....в първия ми коментар аз затва наблегнах на това че всеки трябва да се определи какъв е по характер в трейдинга,а за мен това е основното на стратегията,аз лично не мога да чакам много един трейд-освен ако няма сериозно основание за това ,интрадей съм,с елементи на скалпиране,зависи как се развива трейда в началото...

айде че се отплеснах :grin:
успехи :wink:
After the pullback...
Яздя вълната без много да расъждавам....
universal scalper...
официално се отказвам от начисляването на бонус,ако може желая да бъде премахнат !!!

Gosho1991

Post by Gosho1991 » 04 Oct 2013, 08:37

Lucifer wrote:
Gosho1991 wrote:

Здравей,

Малко извън темата ,но тук го спомена и ми стана интересно да попитам може ли да се използва технически анализ на акции??До колкото знам акциите зависят основно от тримесечия или нови филми за филмови компании и общо взето неща ,които не могат да се предвидят и за валута може новини да няма ,често ,но акциите поне според мен са по податливи и на повече неща .Например европейската банка ако има лошо тримесечие не трябва ли това да влияе на акциите на тази банка ,а не на европейската валута?(Или поне не толкова ,колкото акциите) .И още един въпрос за да не пиша по 100 пъти при компании за дрехи и обувки като Nike въпреки ,че е нещо очаквано новите колекции повлияват ли на цената на акциите по някакъв начин?Се пак идва зима почват масово новите колекции дали е възможно да се припечели от вдигане на цената на акциите в краткосрочен план?
Да, разбира се, че има технически анализ и при акциите, просто се ползва доста по-рядко.При акциите най-вече се ползва фундаментален анализ и се разчита на новини.Новини за банки обикновено раздвижват повече валутите отколкото акциите, но и акциите получават тласък от новините от централните банки на държавите.Това което ме питаш за Nike е малко трудно за отговаряне...При компании като Nike би трябвало да се очаква, че с новата колекция ще се увеличат сравнително продажбите за тримесечието, но няма как да знаеш.Тъй като те не са особено навътре със зимни дрехи и т.н. не мисля, че идващата зима ще ги изтласка много нагоре.Идното световно обаче се очаква да бъде доста добро за марката.

Късмет!

САПИ

Post by САПИ » 04 Oct 2013, 09:30

Значи огромната част от трейдърите,търгуват без стоп, но това е нещо ,като 1- во ниво на "Супер Марио" и когато видиш колеги с голям потенциал, е естествено да им препоръчаш 2-рото ниво -"търговия със стоп".Пък вече зависи от човека,може да иска ,да играе само на първо ниво /където се чуства по сигурен/...или да опита,да мине на второ ниво, което ще му даде нов хоризонт :wink: !!
Сега ,да отговоря на колегата heavencloser - Как отрицателните резултати стават положителни във времето, чрез подобряване на анализа, поради използване на стоп?
Почва се със водене на дневник и поставяне на виртуален стоп в него.
Примерно: Сделка - Основание за сделката /причините които са те накарали, да я сключиш/ - виртуален стоп - финансов резултат.
След време ще получиш три вида резултати:
1/ Положителен финансов резултат с ударен стоп
2/Отрицателен финансов резултат с ударен стоп
3/Положителен финансов резултат, без ударен стоп
След като разгледаш графата "Основание за сделката" при различните видове резултати, отговора ще се появи сам :smile: !!
Успехи!!

Gosho1991

Post by Gosho1991 » 04 Oct 2013, 09:37

САПИ wrote:Значи огромната част от трейдърите,търгуват без стоп, но това е нещо ,като 1- во ниво на "Супер Марио" и когато видиш колеги с голям потенциал, е естествено да им препоръчаш 2-рото ниво -"търговия със стоп".Пък вече зависи от човека,може да иска ,да играе само на първо ниво /където се чуства по сигурен/...или да опита,да мине на второ ниво, което ще му даде нов хоризонт :wink: !!
Сега ,да отговоря на колегата heavencloser - Как отрицателните резултати стават положителни във времето, чрез подобряване на анализа, поради използване на стоп?
Почва се със водене на дневник и поставяне на виртуален стоп в него.
Примерно: Сделка - Основание за сделката /причините които са те накарали, да я сключиш/ - виртуален стоп - финансов резултат.
След време ще получиш три вида резултати:
1/ Положителен финансов резултат с ударен стоп
2/Отрицателен финансов резултат с ударен стоп
3/Положителен финансов резултат, без ударен стоп
След като разгледаш графата "Основание за сделката" при различните видове резултати, отговора ще се появи сам :smile: !!
Успехи!!
Здравей,
благодаря, че даваш съвети на нас по-глупавите трейдъри, но ще кажа, че не се съгласявам с теб.Ти казваш, че със стопове във времето ще се подобрят резултатите ни, но това дали е сигурно?Аз например вече дълго време живея с борсата и това ми е главен източник на доходи, правя го без стопове и без никакво притеснение.Ако започна да слагам стопове ще ми ги удря редовно и ще се притеснявам редовно.Да, може след време да стана доста по-добър, но дали изобщо след време ще имам средствата да стана по-добър?Дали няма до тогава да си загубя сметката и да се откажа тотално?Съвета ти на мен ми звучи все едно аз да отида да кажа на Роналдо как да играе футбол, защото той в момента не го правел правилно, носи му успехи, но не го прави правилно, а ако започне да го прави правилно ще му е трудно, ще е на дъното в началото, но след време мооооже и пак да е на върха.Всеки има своя начин, ако не слагаш стопове и това е твоя начин - това е твоя начин, ако слагаш стопове и това е твоя начин....това е твоя начин.Не винаги това което на един му носи успехи ще носи и на друг успехи.Затова и малко се издразних когато колегата едва ли не ме обвинява, че съм някакъв дето не знае за какво става въпрос.Ходил съм на курсове за технически анализ, знам какво представлява, загубил съм много пари от това и няма да повторя грешката да слагам стопове както ме учеше ''учителя''.Ако на вас ви е по-удобно със стопове нямам никакво желание да ви карам да вярвате, че без стоп ще ви е по-добре.

Късмет и благодаря за съветите!

Само тук ще напиша и нещо което забравих да напиша - само вчера имам ударени 4 лимита, ако слагах стопове щяха да бъдат 4 ударени стоп-а.

Късмет!

тъпото копеле
27 получени
3 дадени

Post by тъпото копеле » 04 Oct 2013, 10:08

Gosho1991 wrote:Ядоса ме как колегата ме напада имайки предвид, че пазара бил бичи - така е, бичи е, но по неговата логика той трябва да е спечелил поне 90% от позициите си, а аз съм убеден, че не е много над 50%.Ако греша ще го поздравя и ще се радвам за него, няма да търся кусури.
Не виждам откъде я изкара тая мойта логика, казвам че пазарът е бичи за последните 5 години защото му виждам историята, естествено че не съм знаел предварително, че ще е такъв в този период.
За успешните ми сделки позна, малко под 40% са.
Явно те обижда констатацията ми, че печалбите ти идват от късметлийска пазарна фаза, а не от умелата ти търговия без стопове.
Ако е така, извинявай.

K_W
5 получени

Post by K_W » 04 Oct 2013, 10:18

Много интересна дискусия се е оформила. Истината е някъде посредата и всички сте прави до някъде(някои повече други по-малко).
Тъпото копеле, както обикновенно каза умни неща :smile: Гоше не се засягай, но наистина звучиш като бай енд холд, както и повечето от потребителите на форума, това за мен не е трейдинг, а гамблинг (гошо теб не те включвам тук).
heavencloser и ти си пра до някъде, но САПИ е по-прав. Може да търгуваш без стоп но това е едно или даже няколко нива над търгуването със стоп, също така зависи от стратегията и инструментите които търгуваш. При търгуването без стоп трябва да имаш желязна психика и да си много навтре в нещата, особено с техническия анализ. Проблемът тук е при начинаещите, които се подвеждат и тръгват по-лесния път (без стопове) който в един момент, рано или късно ги води до една пропаст, която малцина успяват да прескочат.
Gosho1991 не знам от колко време търгуваш, но мисля че не си преживял мечи пазар или криза, мислиш ли че ще се усетиш навреме в такава ситуация и няма просто да замръзнеш като всичко ти светне в червено отправяйки молитви към всевишния.
Lucifer и при акциите има технически анализ, особено при по-краткострочна търговия. Фундамента оказва по-силно влияние в дългосрочен план. Ако си дей трейдър, новините те интересуват само в деня, преди и след излизането им. Често по графиката можеш да разбереш повече, от колкото от CNBC Bloomberg да речем. Повечето новини са изтекли и отиграни много преди ние редовите трейдъри да ги научим.
Ще ми бъде много приятно ако дойдете на срещата на форума, да се видим, запознаем и поговорим.

Gosho1991

Post by Gosho1991 » 04 Oct 2013, 10:23

K_W wrote:Много интересна дискусия се е оформила. Истината е някъде посредата и всички сте прави до някъде(някои повече други по-малко).
Тъпото копеле, както обикновенно каза умни неща :smile: Гоше не се засягай, но наистина звучиш като бай енд холд, както и повечето от потребителите на форума, това за мен не е трейдинг, а гамблинг (гошо теб не те включвам тук).
heavencloser и ти си пра до някъде, но САПИ е по-прав. Може да търгуваш без стоп но това е едно или даже няколко нива над търгуването със стоп, също така зависи от стратегията и инструментите които търгуваш. При търгуването без стоп трябва да имаш желязна психика и да си много навтре в нещата, особено с техническия анализ. Проблемът тук е при начинаещите, които се подвеждат и тръгват по-лесния път (без стопове) който в един момент, рано или късно ги води до една пропаст, която малцина успяват да прескочат.
Gosho1991 не знам от колко време търгуваш, но мисля че не си преживял мечи пазар или криза, мислиш ли че ще се усетиш навреме в такава ситуация и няма просто да замръзнеш като всичко ти светне в червено отправяйки молитви към всевишния.
Lucifer и при акциите има технически анализ, особено при по-краткострочна търговия. Фундамента оказва по-силно влияние в дългосрочен план. Ако си дей трейдър, новините те интересуват само в деня, преди и след излизането им. Често по графиката можеш да разбереш повече, от колкото от CNBC Bloomberg да речем. Повечето новини са изтекли и отиграни много преди ние редовите трейдъри да ги научим.
Ще ми бъде много приятно ако дойдете на срещата на форума, да се видим, запознаем и поговорим.

''Gosho1991 не знам от колко време търгуваш, но мисля че не си преживял мечи пазар или криза, мислиш ли че ще се усетиш навреме в такава ситуация и няма просто да замръзнеш като всичко ти светне в червено отправяйки молитви към всевишния.''

Преди горе-долу 3 години имах точно такава ситуация - акцията ми падна много за много кратко време.Губех към 1 800€, а стоп-а ми беше автоматичен на 9 000€.Наистина доста се паникьосах, но реших, че загубата е по-добрия вариант и излезнах на стабилна загуба.Седмица по-късно акцията стигна нивото на автоматичния ми стоп.Така че - да, преживял съм мечи пазар.Това, че главния пазар е бичи не означава, че всяка акция се качва.Имал съм подобен случай и при 8х8, при Lion's Gate, но винаги реагирам правилно.Разбира се имал съм и случай, в който греша и излизам на загуба, а по-късно виждам, че съм щял да спечеля много, но това не ме притеснява.Това което вие не разбирате е, че аз вече съм си патил достатъчно и от търговия със стоп, и от търговия без стоп.Научил съм си урока и знам как да го правя вече.Затова и казвам - не давайте съвети, защото не знаете на кой как му върви.Аз имам успех без стоп - търгувам си без стоп и не се оплаквам.Вие имате успех със стоп - търгувайте със стоп и не се оплаквайте.Това е.

Късмет!

K_W
5 получени

Post by K_W » 04 Oct 2013, 10:45

Аз искам да се разграничим от късмета, да наблегнем на това кое е правилно и кое не. Да погледнем нещата в дълбочина. Да се поучим от историите и опита на опарилите се .
Лично аз ползвам стопа по следния начим : при влизане в позиция, определям до къде сетъпа е в сила, до колко съм готов да рискувам, поставям стопа, наблюдавам пазара, в случай на неочаквано развитие, избирам един от двата варианта ръчно затваряне или чакане на стопа. Винаги съм застрахован срещу неочакван срив на пазарите.

Naysmith

Post by Naysmith » 04 Oct 2013, 10:59

heavencloser wrote:
Naysmith wrote:Не е въпрос на бройка положителни трейдове. Отваряш в произволна посока с 2 пипса таргет и 200 пипса стоп. Гарантирам ти, че ще правиш повече от 10 последователни положителни трейда непрекъснато. Също ти гарантирам, че ще губиш средно по един спред на сделка, което ще си проличи след достатъчно голям брой сделки.
Аха...да :grin: ,ще му кажа :!: :!: :!:
значи не е въпрос на брой положителни трейдове а на кво -на брой отрицателни ли?
и тоя стоп 200 пипа не е ли равносилен на никакъв стоп?
ти направи 200 пипа или 100 загуба и след тва ми мушкай по два пипа 50 или 100 трейда за да КОМПЕНСИРАШ ЛОСА :lol: :lol: :lol: ........

кво е тва бе човек -искаш да ми кажеш че ще гледаш загубата и няма да направиш нищо по въпроса ли? :-?
Искам да кажа, че процентът успеваемост, сам по себе си, не значи нищо. Както става ясно от примера, който дадох. Съвсем просто е да си представиш и обратната ситуация - да речем 20% успеваемост (една печеливша сделка на всеки пет) при отношение средна печалба към средна загуба 10. Какво, няма да печелиш ли? Математическото очакване казва обратното, а то не лъже. :) Всъщност най-печелившите стилове на търговия, които съм виждал са именно такива с нисък процент успеваемост. Множество малки загуби, малко на брой големи печалби.

K_W
5 получени

Post by K_W » 04 Oct 2013, 11:03

Naysmith wrote:
heavencloser wrote:
Naysmith wrote:Не е въпрос на бройка положителни трейдове. Отваряш в произволна посока с 2 пипса таргет и 200 пипса стоп. Гарантирам ти, че ще правиш повече от 10 последователни положителни трейда непрекъснато. Също ти гарантирам, че ще губиш средно по един спред на сделка, което ще си проличи след достатъчно голям брой сделки.
Аха...да :grin: ,ще му кажа :!: :!: :!:
значи не е въпрос на брой положителни трейдове а на кво -на брой отрицателни ли?
и тоя стоп 200 пипа не е ли равносилен на никакъв стоп?
ти направи 200 пипа или 100 загуба и след тва ми мушкай по два пипа 50 или 100 трейда за да КОМПЕНСИРАШ ЛОСА :lol: :lol: :lol: ........

кво е тва бе човек -искаш да ми кажеш че ще гледаш загубата и няма да направиш нищо по въпроса ли? :-?
Искам да кажа, че процентът успеваемост, сам по себе си, не значи нищо. Както става ясно от примера, който дадох. Съвсем просто е да си представиш и обратната ситуация - да речем 20% успеваемост (една печеливша сделка на всеки пет) при отношение средна печалба към средна загуба 10. Какво, няма да печелиш ли? Математическото очакване казва обратното, а то не лъже. :) Всъщност най-печелившите стилове на търговия, които съм виждал са именно такива с нисък процент успеваемост. Множество малки загуби, малко на брой големи печалби.
Само искам да те поправя, те не са с нисък процент успеваемост а с нисък риск. :grin: Което значи малки стопове, без значение от кой вид.

laz0

Post by laz0 » 04 Oct 2013, 11:06

K_W wrote:Аз искам да се разграничим от късмета, да наблегнем на това кое е правилно и кое не. Да погледнем нещата в дълбочина. Да се поучим от историите и опита на опарилите се .
Лично аз ползвам стопа по следния начим : при влизане в позиция, определям до къде сетъпа е в сила, до колко съм готов да рискувам, поставям стопа, наблюдавам пазара, в случай на неочаквано развитие, избирам един от двата варианта ръчно затваряне или чакане на стопа. Винаги съм застрахован срещу неочакван срив на пазарите.
И да си дойдем на думата, че анализа е измислен за да се чувства сигурен трейдъра, че иначе как ще влезе в позиция за да спечели брокера ако не е сигурен в себе си, а човек се чувства сигурен когато сам стигне до някакво заключение. Достатъчно е да се напишат няколко книги и конспирацията е готова, после само седиш и чакаш баламите да търгуват :grin:

"Направих великолепен анализ, всичко е супер, няма начин ставам милионер :smile: Мамка му, тоя път нямах късмет, но анализа ми е верен, рано или късно съм милионер :lol:" - живота на трейдъра

Със или без стопове, със или без следене на цената, със или без анализи пазара си е с хаотично движение и по теорията на вероятностите в дългосрочен план си назад от спреда :wink: А когато става дума за такива движения най-доброто е да се надяваме на късмета. А анализа е за хората, които не вярват на късмета :grin:

Naysmith

Post by Naysmith » 04 Oct 2013, 11:14

K_W wrote:Само искам да те поправя, те не са с нисък процент успеваемост а с нисък риск. :grin: Което значи малки стопове, без значение от кой вид.
Само искам да попитам - 1 печеливша сделка от 5 висок процент успеваемост ли е: да/не? :)
За ниския риск си прав, аз всъщност казвам, че всичките тези неща са от значение. С 20% успеваемост няма да правиш по 5-10 поредни печеливши сделки, но пак можеш да печелиш "in the long run".

Naysmith

Post by Naysmith » 04 Oct 2013, 11:19

laz0 wrote:Със или без стопове, със или без следене на цената, със или без анализи пазара си е с хаотично движение и по теорията на вероятностите в дългосрочен план си назад от спреда :wink: А когато става дума за такива движения най-доброто е да се надяваме на късмета. А анализа е за хората, които не вярват на късмета :grin:
Аз като човек имащ бегло понятие що е то теория на вероятностите, не вярвам в късмета. Вярвам в закона за големите числа, който казва, че рано или късно случайните вариации се компенсират една друга и резултатът се приближава до математическото очакване. Не бих търгувал на късмет и не съм съгласен, че това е най-доброто, на което да се надяваме.

Post Reply

Return to “Имате ли план за търговия?”