Хем си прав, хем не си.В някои случаи(в повечето случаи) стоп-а е задължителен, но има и такива, при които стоп-а ще ти губи когато си щял да спечелиш.Аз например при акциите си не слагам стоп, защото е много трудно да загубя с автоматичен стоп, просто компанията трябва почти да фалира за да се случи това, а ако слагам стоп на 15-20% в 90% от случаите ще ми го удря.Досега от над 200 позиции съм загубил около 15-16, ако бях слагал стоп щях да кажа обратното - спечелил съм 15-16.Аз лично за 4 години съм използвал стоп най-вероятно 50-100 пъти от над 1000 поръчки и съм много, много на плюс, ако бях използвал стоп щях да съм мнооооооооооого, мнооого на минус, а най-вероятно сега нямаше и да търгувам.Таака че не мисля, че щом за теб стоп-а е задължителен и за другите трябва да е.Всеки трябва да реши сам за себе си!!!САПИ wrote:Най странното е ,че преди година и аз разсъждавах,по същия начин ..и бях твърд противник на стоповете - "Анализа ми е точен,стопа съм си аз!!",съветваха ме колеги ,брокита ми пращаха писма с анализ на сделките и препоръки за стоп...ама до де не си начупи човек главата, акъла е излишен ...не че някой ще последва съвета, но си мисля че новата вълна,млади колеги/от които искренно се възхищавам/, ако почнат да използват стоп,най малкото ще си прецизират сделките и съответно ще си подобрят анализа....примерно колега е посочил 1 плюсова и 4 минусови сделки..значи точноста на анализа му е 20%,вярвам че ако използва стопове,ще обърне листа и ще има 4 плюсове и 1 минусова,което като резултат е нещо друго!!heavencloser wrote:и какво ако няма стоп...ако отидем някъде да си бъркаме в носа -определено ни трябва стоп,аз никога /99% от времето/не ползвам стоп,аз съм стопаСАПИ wrote:Моето виждане е че към точка 4 - " Вашите слабости", трябва да се добави следното изречение - "Търгуването без стоп,не дай боже и със добавки, е лоша търговия,със ясен отрицателен край"
Ако говорим при валутите-влизаш след потвърждение на дъно/корективно,лег/ и слагаш стопа на 20 или 25 пипа от трейда -под последното дъно или колкото там се пада,но хайваните решават че тва ще е върха -и почват да сунгират последното възходящо движение-ти кво ще чакаш да ти удари стопа ли или ще се усетиш да затвориш по-рано?
едно трябва да е ясно,поне на мен ми е-малко след като е отворен трейда става ясно-дали е правилен спрямо пазара или не-това означава че или си прав или грешиш ,и когато грешиш е трейдинга е убаво -да е в колкото може в по-малък размер
Успехи!!
Късмет!