FOREX - Какво трябва да съдържа планът ви за търговия?
-
- Site Admin
- 6 получени
1 дадени
FOREX - Какво трябва да съдържа планът ви за търговия?
Какво трябва да съдържа планът ви за търговия?
Планът за търговия може да бъде прост или сложен, но най-важното е да ИМАТЕ план и да го СЛЕДВАТЕ. Ето някои основни неща, които трябва да съдържа планът ви за търговия.
1.Система на търговия.
Това е сърцете на плана за търговия. Системата трябва да е внимателно бектествана и да е търгувана поне 2 месеца на демо.
Влючете цялата необходима информация за вашата система: таймфрейм, условия за вход и изход, риск, валутна двойка и брой лотове.
Пример:
Аз съм интрадей трейдър и търгувам на 10-минутна графика. Влизам в позиция при пресичане на пълзящи средни, когато всичките ми индикатори потвърждават посоката. Търгувам само EURUSD и рискувам не повече от 2% от сметката си във всяка сделка. Засега търгувам 5 мини лота. Ще увеличавам обема, като внимавам да не рискувам повече от 2% от сметката.
2. Търговските ви практики
Това е мног важна част от плана, защото ще определя три много важни неща: кога да анализирате пазара и планирате сделките си, кога да сключвате сделки и кога да направите равносметка за изминалия ден.
3. Вашата психическа нагласа
Всеки трейдър ще ви каже, че едно от най-трудните неща в трейдинга е да изключите емоциите си. Тази част от плана ви за търговия ще описва нагласата, която трябва да имате при търговия.
Пример:
• Ще виждам какво е ИМА на графиките, а не каквото ИСКАМ да има.
• Без значение колко убеден съм по отношение на посоката, ще търгувам само това, което се вижда на графиките, а не това, което чувствам.
• Няма да си „отмъщавам” на пазара ако загубя.
• Няма да се самонаказвам за губеща сделка. Вместо това ще я приема като урок и ще продължа нататък.
4.Вашите слабости
Всички ние имаме слабости. Просто не обичаме да мислим за тях. Но запитайте се: „Как мога да продължавам напред, ако не приемам това, върху което трябва да работя?”. Тази част от плана ще бъде обективният начин да следите върху какво трябва да работите, за да станете по-добър търговец.
Пример:
• Имам склонност да търгувам твърде често. Когато загубя се разстройвам и незабано се опитвам да „отмъстя” на пазара.
• Имам склонност да излизам твърде рано от позициите си.
• Не всеки път се придържам към правилата на системата си
• Не всеки път се придържам към правилата на money management-a
5. Вашите цели
„Да направя много пари” не е добра цел. Седнете и помислете какво наистина искате да постигнете като трейдър. Искате ли да се изържате с търговия? Каква възвращаемост можете да очаквате съобразно своите знания и опит? Няма нужда целите ви да бъдат относно пари. Може би бихте желали да сте по-дисциплинирани или да добиете повече увереност. Тези цели са лични. Какво ВИЕ искате. Използвайте тези цели за да се мотивирате в тежки времена. Тези цели ще са вашата визия – никога не трябва да изпускате целите от поглед.
6. Търговски дневник
Това е ценен инструмент, който ще ви помогне да станете по-добър трейдър. Уверете се, че записвате всяка сделка заедно с причината за сключването й. По-късно ще можете да погленете сделките си и да видите как прогресирате. Когато погледна в търговския си дневник, виждам колко много съм израстнал като трейдър. Първите ми сделки бяха много първични, но с времето ставаха все по-смислени. Добих много увереност през моята кариера и обръщайки се назад, наистина съм способен да оценя себе си и да видя дали се приближавам към целите си. Този инструмент ще ви бъде изключително полезен в дългосрочен план, така че отделяйте по няколко минути на ден и записвайте сделките си. Ще се радвате, че сте го направили.
<<<Защо ни е нужен план за търговия? << >> План за търговия - обобщение >>>
Планът за търговия може да бъде прост или сложен, но най-важното е да ИМАТЕ план и да го СЛЕДВАТЕ. Ето някои основни неща, които трябва да съдържа планът ви за търговия.
1.Система на търговия.
Това е сърцете на плана за търговия. Системата трябва да е внимателно бектествана и да е търгувана поне 2 месеца на демо.
Влючете цялата необходима информация за вашата система: таймфрейм, условия за вход и изход, риск, валутна двойка и брой лотове.
Пример:
Аз съм интрадей трейдър и търгувам на 10-минутна графика. Влизам в позиция при пресичане на пълзящи средни, когато всичките ми индикатори потвърждават посоката. Търгувам само EURUSD и рискувам не повече от 2% от сметката си във всяка сделка. Засега търгувам 5 мини лота. Ще увеличавам обема, като внимавам да не рискувам повече от 2% от сметката.
2. Търговските ви практики
Това е мног важна част от плана, защото ще определя три много важни неща: кога да анализирате пазара и планирате сделките си, кога да сключвате сделки и кога да направите равносметка за изминалия ден.
3. Вашата психическа нагласа
Всеки трейдър ще ви каже, че едно от най-трудните неща в трейдинга е да изключите емоциите си. Тази част от плана ви за търговия ще описва нагласата, която трябва да имате при търговия.
Пример:
• Ще виждам какво е ИМА на графиките, а не каквото ИСКАМ да има.
• Без значение колко убеден съм по отношение на посоката, ще търгувам само това, което се вижда на графиките, а не това, което чувствам.
• Няма да си „отмъщавам” на пазара ако загубя.
• Няма да се самонаказвам за губеща сделка. Вместо това ще я приема като урок и ще продължа нататък.
4.Вашите слабости
Всички ние имаме слабости. Просто не обичаме да мислим за тях. Но запитайте се: „Как мога да продължавам напред, ако не приемам това, върху което трябва да работя?”. Тази част от плана ще бъде обективният начин да следите върху какво трябва да работите, за да станете по-добър търговец.
Пример:
• Имам склонност да търгувам твърде често. Когато загубя се разстройвам и незабано се опитвам да „отмъстя” на пазара.
• Имам склонност да излизам твърде рано от позициите си.
• Не всеки път се придържам към правилата на системата си
• Не всеки път се придържам към правилата на money management-a
5. Вашите цели
„Да направя много пари” не е добра цел. Седнете и помислете какво наистина искате да постигнете като трейдър. Искате ли да се изържате с търговия? Каква възвращаемост можете да очаквате съобразно своите знания и опит? Няма нужда целите ви да бъдат относно пари. Може би бихте желали да сте по-дисциплинирани или да добиете повече увереност. Тези цели са лични. Какво ВИЕ искате. Използвайте тези цели за да се мотивирате в тежки времена. Тези цели ще са вашата визия – никога не трябва да изпускате целите от поглед.
6. Търговски дневник
Това е ценен инструмент, който ще ви помогне да станете по-добър трейдър. Уверете се, че записвате всяка сделка заедно с причината за сключването й. По-късно ще можете да погленете сделките си и да видите как прогресирате. Когато погледна в търговския си дневник, виждам колко много съм израстнал като трейдър. Първите ми сделки бяха много първични, но с времето ставаха все по-смислени. Добих много увереност през моята кариера и обръщайки се назад, наистина съм способен да оценя себе си и да видя дали се приближавам към целите си. Този инструмент ще ви бъде изключително полезен в дългосрочен план, така че отделяйте по няколко минути на ден и записвайте сделките си. Ще се радвате, че сте го направили.
<<<Защо ни е нужен план за търговия? << >> План за търговия - обобщение >>>
Re: FOREX - Какво трябва да съдържа планът ви за търговия?
И какви са графите в дневника? Кои са основните неща, които би анализирал впоследствие?
Напълно съм съгласен с доводите "Защо ни е нужем план за търговия."
Мисля , че трябва да се обърне понече внимание на частта с money and risk management. Например риск от 2 % не е оптимален за всяка валутна двойка.
Мисля , че трябва да се обърне понече внимание на частта с money and risk management. Например риск от 2 % не е оптимален за всяка валутна двойка.
- тъпото копеле
- 27 получени
3 дадени
Какво общо има %-та риск с търгувания инструмент?m.gochev wrote:Например риск от 2 % не е оптимален за всяка валутна двойка.
До колко един индикатор може да даде верни сигнали при 10-минутна графика?
- Zhelev
- 162 получени
254 дадени - Contact:
Доколкото на всяка друга графикаvisitor wrote:До колко един индикатор може да даде верни сигнали при 10-минутна графика?
- Lucifer
- 1 получени
1 дадени
тъпото копеле wrote:Какво общо има %-та риск с търгувания инструмент?m.gochev wrote:Например риск от 2 % не е оптимален за всяка валутна двойка.
Според мен и моето виждане (има вероятност да е грешно и ако има грешка дано се забележи и ме поправите от сега ) малките сделки пречат на зануляване на сметката.До колкото разбрах от написаното от admin това помага и психически.Това ,което пречи на трейдърите е психическата им нагласа за ''отмъщаване'' на пазара ( каквото и да значи) и стресиране при голяма загуба.Аз лично въпреки ,че съм на демо от близо месец (сравнително кратък период мисля)при 2-3 поредни загуби с малък риск аз просто си махам трейдър.бг влизам да гледам филм пиша с приятели да потърся нещо в гугъл и чак на следващия ден пробвам отново .(основно заради това ,че когато губя искам печалба и преди влизах в сметка заради неща ,които на мен МИ СЕ ИСКАТ да станат и често в дадения момент няма добри индикации за сключване на сделка и само се набутвам още повече и още повече и занулявам сметката) ако загубя 6% от 3 поредни сметки ми е лесно да оставя трейдъра ,а ако загубя 40% търгувам сякаш някой ми засича време с хронометър само и само да спечеля да я върна ( така занулих втората и третата си демо сметка сега съм на 5та) . Държа да отбележа ,че това е на демо сметка и поста не е само с цел да отговоря на въпроса ,но и да видя правилно ли мисля с демо ,въпреки разликата с реална сметка.Ако греша някъде моля отсега да ми се каже.Предпочитам да слушам съвети преди да ''бръкна в контакта'' вместо упреци след като съм ''бръкнал в контакта''.
Форекса е като маратон - който бърза в началото често не стига до края.
На демо всеки е силен, ама преди да "бръкнеш в контакта" е трудно да се усети тръпката. Не случайно admin е написал "Няма да се самонаказвам за губеща сделка. Вместо това ще я приема като урок и ще продължа нататък." А на демо, дали ще изгубиш или не, не е от голямо значение.Lucifer wrote:тъпото копеле wrote:Какво общо има %-та риск с търгувания инструмент?m.gochev wrote:Например риск от 2 % не е оптимален за всяка валутна двойка.
Според мен и моето виждане (има вероятност да е грешно и ако има грешка дано се забележи и ме поправите от сега ) малките сделки пречат на зануляване на сметката.До колкото разбрах от написаното от admin това помага и психически.Това ,което пречи на трейдърите е психическата им нагласа за ''отмъщаване'' на пазара ( каквото и да значи) и стресиране при голяма загуба.Аз лично въпреки ,че съм на демо от близо месец (сравнително кратък период мисля)при 2-3 поредни загуби с малък риск аз просто си махам трейдър.бг влизам да гледам филм пиша с приятели да потърся нещо в гугъл и чак на следващия ден пробвам отново .(основно заради това ,че когато губя искам печалба и преди влизах в сметка заради неща ,които на мен МИ СЕ ИСКАТ да станат и често в дадения момент няма добри индикации за сключване на сделка и само се набутвам още повече и още повече и занулявам сметката) ако загубя 6% от 3 поредни сметки ми е лесно да оставя трейдъра ,а ако загубя 40% търгувам сякаш някой ми засича време с хронометър само и само да спечеля да я върна ( така занулих втората и третата си демо сметка сега съм на 5та) . Държа да отбележа ,че това е на демо сметка и поста не е само с цел да отговоря на въпроса ,но и да видя правилно ли мисля с демо ,въпреки разликата с реална сметка.Ако греша някъде моля отсега да ми се каже.Предпочитам да слушам съвети преди да ''бръкна в контакта'' вместо упреци след като съм ''бръкнал в контакта''.
- тъпото копеле
- 27 получени
3 дадени
Не разбирам каквa е връзката с въпроса ми.Lucifer wrote:Според мен и моето виждане (има вероятност да е грешно и ако има грешка дано се забележи и ме поправите от сега ) малките сделки пречат на зануляване на сметката.До колкото разбрах от написаното от admin това помага и психически.Това ,което пречи на трейдърите е психическата им нагласа за ''отмъщаване'' на пазара ( каквото и да значи) и стресиране при голяма загуба.Аз лично въпреки ,че съм на демо от близо месец (сравнително кратък период мисля)при 2-3 поредни загуби с малък риск аз просто си махам трейдър.бг влизам да гледам филм пиша с приятели да потърся нещо в гугъл и чак на следващия ден пробвам отново .(основно заради това ,че когато губя искам печалба и преди влизах в сметка заради неща ,които на мен МИ СЕ ИСКАТ да станат и често в дадения момент няма добри индикации за сключване на сделка и само се набутвам още повече и още повече и занулявам сметката) ако загубя 6% от 3 поредни сметки ми е лесно да оставя трейдъра ,а ако загубя 40% търгувам сякаш някой ми засича време с хронометър само и само да спечеля да я върна ( така занулих втората и третата си демо сметка сега съм на 5та) . Държа да отбележа ,че това е на демо сметка и поста не е само с цел да отговоря на въпроса ,но и да видя правилно ли мисля с демо ,въпреки разликата с реална сметка.Ако греша някъде моля отсега да ми се каже.Предпочитам да слушам съвети преди да ''бръкна в контакта'' вместо упреци след като съм ''бръкнал в контакта''.тъпото копеле wrote:Какво общо има %-та риск с търгувания инструмент?m.gochev wrote:Например риск от 2 % не е оптимален за всяка валутна двойка.
- K_W
- 5 получени
Правилно се ориентираш, при реала е подобно, самоче е МНОГО ПО-ТРУДНО да овладееш емоциите.Според мен и моето виждане (има вероятност да е грешно и ако има грешка дано се забележи и ме поправите от сега ) малките сделки пречат на зануляване на сметката.До колкото разбрах от написаното от admin това помага и психически.Това ,което пречи на трейдърите е психическата им нагласа за ''отмъщаване'' на пазара ( каквото и да значи) и стресиране при голяма загуба.Аз лично въпреки ,че съм на демо от близо месец (сравнително кратък период мисля)при 2-3 поредни загуби с малък риск аз просто си махам трейдър.бг влизам да гледам филм пиша с приятели да потърся нещо в гугъл и чак на следващия ден пробвам отново .(основно заради това ,че когато губя искам печалба и преди влизах в сметка заради неща ,които на мен МИ СЕ ИСКАТ да станат и често в дадения момент няма добри индикации за сключване на сделка и само се набутвам още повече и още повече и занулявам сметката) ако загубя 6% от 3 поредни сметки ми е лесно да оставя трейдъра ,а ако загубя 40% търгувам сякаш някой ми засича време с хронометър само и само да спечеля да я върна ( така занулих втората и третата си демо сметка сега съм на 5та) . Държа да отбележа ,че това е на демо сметка и поста не е само с цел да отговоря на въпроса ,но и да видя правилно ли мисля с демо ,въпреки разликата с реална сметка.Ако греша някъде моля отсега да ми се каже.Предпочитам да слушам съвети преди да ''бръкна в контакта'' вместо упреци след като съм ''бръкнал в контакта''.
Намали риска тогава. Вместо да рискуваш 2%, рискувай 0.2%. ;)K_W wrote:Правилно се ориентираш, при реала е подобно, самоче е МНОГО ПО-ТРУДНО да овладееш емоциите.
- K_W
- 5 получени
Когато сметката ми стане с шест нулиNaysmith wrote:Намали риска тогава. Вместо да рискуваш 2%, рискувай 0.2%. ;)K_W wrote:Правилно се ориентираш, при реала е подобно, самоче е МНОГО ПО-ТРУДНО да овладееш емоциите.
- heavencloser
тук в тази тема май всеки цитира грешно другия
както и да е-първото и най-важно нещо за мен е трейдъра да се определи какъв е по стил,дългосрочен ли е ,интрадей ли е,скалпер ли е /и там разновиндностите на скалпинга/,новини ли ще търгува или ще комбинира някои от стиловете...това е за всеки индивидуално и основно -след тва е теорията и анализа-след тва практиката....
до тука се заформи нещо като план/основен с елементи на индивидуалност/
А за тва ,че да намали обема драстично нема стане-да има ефект без опит и каляване...просто ще се върти повече време преди да изпадне в технически фалит
Когато почне да бучи по 5-10 поредни положителни трейда тогава нещата се виждат че почват да си идват на мястото ,а тва не става за два дена и за две години
както и да е-първото и най-важно нещо за мен е трейдъра да се определи какъв е по стил,дългосрочен ли е ,интрадей ли е,скалпер ли е /и там разновиндностите на скалпинга/,новини ли ще търгува или ще комбинира някои от стиловете...това е за всеки индивидуално и основно -след тва е теорията и анализа-след тва практиката....
до тука се заформи нещо като план/основен с елементи на индивидуалност/
А за тва ,че да намали обема драстично нема стане-да има ефект без опит и каляване...просто ще се върти повече време преди да изпадне в технически фалит
Когато почне да бучи по 5-10 поредни положителни трейда тогава нещата се виждат че почват да си идват на мястото ,а тва не става за два дена и за две години
After the pullback...
Яздя вълната без много да расъждавам....
universal scalper...
официално се отказвам от начисляването на бонус,ако може желая да бъде премахнат !!!
universal scalper...
официално се отказвам от начисляването на бонус,ако може желая да бъде премахнат !!!
Не е въпрос на бройка положителни трейдове. Отваряш в произволна посока с 2 пипса таргет и 200 пипса стоп. Гарантирам ти, че ще правиш повече от 10 последователни положителни трейда непрекъснато. Също ти гарантирам, че ще губиш средно по един спред на сделка, което ще си проличи след достатъчно голям брой сделки.
Или остане само с нулиK_W wrote:Когато сметката ми стане с шест нулиNaysmith wrote:Намали риска тогава. Вместо да рискуваш 2%, рискувай 0.2%. ;)K_W wrote:Правилно се ориентираш, при реала е подобно, самоче е МНОГО ПО-ТРУДНО да овладееш емоциите.
- K_W
- 5 получени
Ти не ме мисли Давай олл ин и успех.visitor wrote:Или остане само с нулиK_W wrote:Когато сметката ми стане с шест нулиNaysmith wrote:Намали риска тогава. Вместо да рискуваш 2%, рискувай 0.2%. ;)K_W wrote:Правилно се ориентираш, при реала е подобно, самоче е МНОГО ПО-ТРУДНО да овладееш емоциите.
Моето виждане е че към точка 4 - " Вашите слабости", трябва да се добави следното изречение - "Търгуването без стоп,не дай боже и със добавки, е лоша търговия,със ясен отрицателен край"
- heavencloser
Аха...да ,ще му кажаNaysmith wrote:Не е въпрос на бройка положителни трейдове. Отваряш в произволна посока с 2 пипса таргет и 200 пипса стоп. Гарантирам ти, че ще правиш повече от 10 последователни положителни трейда непрекъснато. Също ти гарантирам, че ще губиш средно по един спред на сделка, което ще си проличи след достатъчно голям брой сделки.
значи не е въпрос на брой положителни трейдове а на кво -на брой отрицателни ли?
и тоя стоп 200 пипа не е ли равносилен на никакъв стоп?
ти направи 200 пипа или 100 загуба и след тва ми мушкай по два пипа 50 или 100 трейда за да КОМПЕНСИРАШ ЛОСА ........
кво е тва бе човек -искаш да ми кажеш че ще гледаш загубата и няма да направиш нищо по въпроса ли?
After the pullback...
universal scalper...
universal scalper...
- heavencloser
и какво ако няма стоп...ако отидем някъде да си бъркаме в носа -определено ни трябва стоп,аз никога /99% от времето/не ползвам стоп,аз съм стопаСАПИ wrote:Моето виждане е че към точка 4 - " Вашите слабости", трябва да се добави следното изречение - "Търгуването без стоп,не дай боже и със добавки, е лоша търговия,със ясен отрицателен край"
Ако говорим при валутите-влизаш след потвърждение на дъно/корективно,лег/ и слагаш стопа на 20 или 25 пипа от трейда -под последното дъно или колкото там се пада,но хайваните решават че тва ще е върха -и почват да сунгират последното възходящо движение-ти кво ще чакаш да ти удари стопа ли или ще се усетиш да затвориш по-рано?
едно трябва да е ясно,поне на мен ми е-малко след като е отворен трейда става ясно-дали е правилен спрямо пазара или не-това означава че или си прав или грешиш ,и когато грешиш е трейдинга е убаво -да е в колкото може в по-малък размер
After the pullback...
universal scalper...
universal scalper...
Най странното е ,че преди година и аз разсъждавах,по същия начин ..и бях твърд противник на стоповете - "Анализа ми е точен,стопа съм си аз!!",съветваха ме колеги ,брокита ми пращаха писма с анализ на сделките и препоръки за стоп...ама до де не си начупи човек главата, акъла е излишен ...не че някой ще последва съвета, но си мисля че новата вълна,млади колеги/от които искренно се възхищавам/, ако почнат да използват стоп,най малкото ще си прецизират сделките и съответно ще си подобрят анализа....примерно колега е посочил 1 плюсова и 4 минусови сделки..значи точноста на анализа му е 20%,вярвам че ако използва стопове,ще обърне листа и ще има 4 плюсове и 1 минусова,което като резултат е нещо друго!!heavencloser wrote:и какво ако няма стоп...ако отидем някъде да си бъркаме в носа -определено ни трябва стоп,аз никога /99% от времето/не ползвам стоп,аз съм стопаСАПИ wrote:Моето виждане е че към точка 4 - " Вашите слабости", трябва да се добави следното изречение - "Търгуването без стоп,не дай боже и със добавки, е лоша търговия,със ясен отрицателен край"
Ако говорим при валутите-влизаш след потвърждение на дъно/корективно,лег/ и слагаш стопа на 20 или 25 пипа от трейда -под последното дъно или колкото там се пада,но хайваните решават че тва ще е върха -и почват да сунгират последното възходящо движение-ти кво ще чакаш да ти удари стопа ли или ще се усетиш да затвориш по-рано?
едно трябва да е ясно,поне на мен ми е-малко след като е отворен трейда става ясно-дали е правилен спрямо пазара или не-това означава че или си прав или грешиш ,и когато грешиш е трейдинга е убаво -да е в колкото може в по-малък размер
Успехи!!