Вълновата теория на Елиът (Elliott Wave Theory)

Кратко описание на теорията. Корективни и импулсивни вълни
admin
Site Admin
Мнения: 281
Регистриран: 08 яну 2009, 11:49
1 дадени

Вълновата теория на Елиът (Elliott Wave Theory)

Мнение от admin » 13 май 2009, 11:22

Вълновата теория на Елиът (Elliott Wave Theory)


През двадесетте години на ХХ век живял луд гений на име Ралф Нелсън Елиът. Елиът открил, че пазарът на акции, за който се е смятало, че се движи хаотично, всъщност се движи закономерно.

Пазарите се движели в повтарящи се цикли, които Елиът обяснява с емоциите на инвеститорите и трейдърите, предизвикани от външно влияние (точно така CNBC) или доминиращата психологическа нагалса към определен момент.

Според Елиът промените в масовата психология винаги се проявяват в едни и същи фигури, които се състоят от т.нар. вълни. Озаглавил теорията си със супер оригиналното име The Elliott Wave Theory.

5 вълни, 3 вълни

Г-н Елиът твърдял, че трендващия пазар с движи във фигури, първата част от която е съставена от 5 вълни, а втората – от 3 вълни. Първите 5 вълни се наричат импулсивни, а следващите 3 – корективни.

Нека първо разгледаме последователността от 5 вълни. По-лесно е, когато я видите като картинка:

Изображение

Все още изглежда малко объркващо. Нека добавим малко цвят:

Изображение

Прекрасно! Обичам цветовете. Толкова е красиво! Оцветих в различен цвят всяка вълна в съотвествие с нейния номер.

Ето кратко обяснение на това какво се случва по време на всяка вълна. Ще използвам акции за моите примери, доколкото точно акции е ползвал Елиът, но това е без особено значение. Вместо акции може да става дума за валути, облигации, злато, петрол. Важното е, че Теорията на Елиът може да бъде приложена и към валутните пазари.

Вълна 1
Пазарът прави първото си движение нагоре. То обикновено е причинено от относително малък брой хора, които изведнъж (поради различни причини, истински или въображаеми) са решили, че цената на акцията е ниска и е перфектно време за покупки. Това е довело до ръст на цената.

Вълна 2
При тази вълна много хора, притежаващи акцията, са решили, че тя е надценена и са прибрали печалби. Това е довело до понижаване на цената на акцията. Но акцията не пада до първоначалните си стойности, тъй при понижената си цена отново се оказва добра покупка.

Вълна 3
Това обикновено е най-дългата и най-силната вълна. Акцията е привлякла вниманието на широката публика. Все повече хора разбират за нея и искат да я притежават. Поради това цената на акцията се качва все по-високо. Вълна 3 обикновено пробива върха на вълна 1

Вълна 4
Хората прибират печалби, защото акцията им се е сторила твърде скъпа. Тази вълна обикновено е слаба, тъй като има много все още бичи настроени хора, които купуват при понижаване на цената.

Вълна 5
Това е точката, в която най-много хора купуват акията, водени от истерията. Обикновено изпълнителния директор на компанията започва да се появява на кориците на списанията като Личност на годината. Хората започват да изтъкват абсурдни доводи за покупка на акцията и са готови да ви удушат, ако не сте съгласни с тях. В този момент акцията е много надценена. Умните пари започват да скъсяват акцията, което води до АВС корекция.

>> FOREX - АВС корекцията>>>

Отговори

Върни се в “Вълновата теория на Елиът (Elliott Wave Theory)”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост