FOREX Индикатори - MACD
-
- Site Admin
- 6 получени
1 дадени
FOREX Индикатори - MACD
MACD
MACD е съкращение от Moving Average Convergence Divergence.
За настройката на MACD се ползват три променливи:
• Първата променлива представлява периодът на бързата пълзяща средна
• Втората променлива представлява периодът на бавната пълзяща средна
• Третата променлива е периодът на пълзящата средна на разликата между бързата и бавната МА
Ако параметрите на MACD са „12,26,9” (това са параметрите по подразбиране) ето как трябва да разбирате това:
• 12 е периодът на бързата ЕМА
• 29 е периодът на бавната ЕМА
• 9 е периодът на сигналната МА, която се изчислява възоснова на хистограмата (вертикалните линии) на MACD
Хистограмата просто показва разликата между бързата и бавната ЕМА. Ако погледнете графиката горе, ще видите, че когато двете линии се раздалечават, хистограмата става по-голяма. Това се нарича дивергенция (divergence), тъй като бързата пълзяща средна се отдалечава от бавната пълзяща средна.
Когато пълзящите средни се доближат една до друга, хистограмата намалява. Това се нарича конвергенция (convergence), тъй като бързата пълзяща средна се доближава до бавната. Ето как индикаторът е получил името си Moving Average Convergence Divergence.
Ok, вече знаете какво прави MACD. Сега ще ви покажа какво MACD може да свърши за ВАС.
Пресичане на MACD (MACD Crossover)
Тъй като има 2 пълзящи средни с различни периоди, очевидно бързата ще реагира по-бързо на цената от бавната. Когато започне нов тренд, бързата МА ще пресече бавната МА. Когато се получи пресичане и бързата МА започне да се отдалечава от бавната МА, това често означава, че имаме нов тренд.
От горната графика се вижда, че бързата МА е пресякла надолу бавната МА и правилно е сигнализирала за нов низходящ тренд. Обърнете внимание, че в момента на пресичане на двете МА хистограмата временно изчезва. Това е така, понеже разликата между двете пълзящи средни по време на пресичането е равна на нула. Когато тръгне низходящият тренд и бързата МА се отдалечи от бавната МА, хистограмата се увеличава. Това индикира силен тренд.
MACD има и недостатъци. Пълзящите средни, разбира се, изостават от цената. Все пак те са просто средна стойност на минали цени. Досещате се, че доколкото MACD представлява пълзящи средни на други пълзящи средни, той изостава доста. Въпреки това MACD е един от любимите индикатори на много трейдъри.
<<<FOREX Индикатори - Линии на Болинджър << >> FOREX Индикатори - RSI>>>
MACD е съкращение от Moving Average Convergence Divergence.
За настройката на MACD се ползват три променливи:
• Първата променлива представлява периодът на бързата пълзяща средна
• Втората променлива представлява периодът на бавната пълзяща средна
• Третата променлива е периодът на пълзящата средна на разликата между бързата и бавната МА
Ако параметрите на MACD са „12,26,9” (това са параметрите по подразбиране) ето как трябва да разбирате това:
• 12 е периодът на бързата ЕМА
• 29 е периодът на бавната ЕМА
• 9 е периодът на сигналната МА, която се изчислява възоснова на хистограмата (вертикалните линии) на MACD
Хистограмата просто показва разликата между бързата и бавната ЕМА. Ако погледнете графиката горе, ще видите, че когато двете линии се раздалечават, хистограмата става по-голяма. Това се нарича дивергенция (divergence), тъй като бързата пълзяща средна се отдалечава от бавната пълзяща средна.
Когато пълзящите средни се доближат една до друга, хистограмата намалява. Това се нарича конвергенция (convergence), тъй като бързата пълзяща средна се доближава до бавната. Ето как индикаторът е получил името си Moving Average Convergence Divergence.
Ok, вече знаете какво прави MACD. Сега ще ви покажа какво MACD може да свърши за ВАС.
Пресичане на MACD (MACD Crossover)
Тъй като има 2 пълзящи средни с различни периоди, очевидно бързата ще реагира по-бързо на цената от бавната. Когато започне нов тренд, бързата МА ще пресече бавната МА. Когато се получи пресичане и бързата МА започне да се отдалечава от бавната МА, това често означава, че имаме нов тренд.
От горната графика се вижда, че бързата МА е пресякла надолу бавната МА и правилно е сигнализирала за нов низходящ тренд. Обърнете внимание, че в момента на пресичане на двете МА хистограмата временно изчезва. Това е така, понеже разликата между двете пълзящи средни по време на пресичането е равна на нула. Когато тръгне низходящият тренд и бързата МА се отдалечи от бавната МА, хистограмата се увеличава. Това индикира силен тренд.
MACD има и недостатъци. Пълзящите средни, разбира се, изостават от цената. Все пак те са просто средна стойност на минали цени. Досещате се, че доколкото MACD представлява пълзящи средни на други пълзящи средни, той изостава доста. Въпреки това MACD е един от любимите индикатори на много трейдъри.
<<<FOREX Индикатори - Линии на Болинджър << >> FOREX Индикатори - RSI>>>
-
- Site Admin
- 6 получени
1 дадени
Re: FOREX Индикатори - MACD
Една струва ми се по-добра статия за MACD - MACD - Moving Average Convergence Divergence
Понеже съм нов искам да попитам
Когато търгувам дневно или на малък период от време - 30 мин, 15 мин и т.н как е най-добре да се настрои индикатора? :)
Когато търгувам дневно или на малък период от време - 30 мин, 15 мин и т.н как е най-добре да се настрои индикатора? :)
- Zhelev
- 162 получени
254 дадени - Contact:
Принципно колкото по-къси са периодите на пълзящите средни, от които е съставен MACD, толкова по-бързо ще ти подава сигнали. Иначе аз не бих ползвал индикатори с различни настройки на различните графики. Мисля, че стандартните настройки ще ти свършат същата работа.nasopraso wrote:Понеже съм нов искам да попитам
БлагодаряS.Zhelev wrote:Принципно колкото по-къси са периодите на пълзящите средни, от които е съставен MACD, толкова по-бързо ще ти подава сигнали. Иначе аз не бих ползвал индикатори с различни настройки на различните графики. Мисля, че стандартните настройки ще ти свършат същата работа.nasopraso wrote:Понеже съм нов искам да попитам
Обаче колкото и по-малки са периодите и толкова повече фалшиви сигнали може да имаш особенно на малките графики от по 30 минути. Така, че само на 1 индикатор не може да се разчита. Може да използваш друг за филтър или същия с по-голям период, или пък ПА може да използваш.S.Zhelev wrote:Принципно колкото по-къси са периодите на пълзящите средни, от които е съставен MACD, толкова по-бързо ще ти подава сигнали. Иначе аз не бих ползвал индикатори с различни настройки на различните графики. Мисля, че стандартните настройки ще ти свършат същата работа.nasopraso wrote:Понеже съм нов искам да попитам
Предпочитам фалирала банка пред рейнджов пазар.
Искам да попитам какво означават тези числа отстрани на графиката.Имам предвид тези където са от около 3 за положително и -3 за отрицателно.
Здравей,S.Zhelev wrote:Принципно колкото по-къси са периодите на пълзящите средни, от които е съставен MACD, толкова по-бързо ще ти подава сигнали. Иначе аз не бих ползвал индикатори с различни настройки на различните графики. Мисля, че стандартните настройки ще ти свършат същата работа.nasopraso wrote:Понеже съм нов искам да попитам
Не ми отива да ти давам съвет, но пробвай (ако търгуваш на графики под 10 минути! ) едно малко забързано MACD, едно със стандартни настройки и едно забавено, всяко от тях показва каквото си иска до момента, когато не дойде силен импулс, в този момент и трите подават едновременно сигнал за вход. Комбинацията с RSI направо кърти мивки.
При по голяма волатилност по- добре работят индикатори със забързани настройки. Аз често променям настройките на индикаторите според часа, и според деня от седмицата. Ако това не се прави се стига до заключението, че даден индикатор не работи, а то проблема е само в настройките.
Не може при бърз пазар да се ръководим от бавни индикатори, защото ще подават закъснели сигнали. Ако пък пазара е вял, забързаните индикатори ще подават множество фалшиви сигнали. Вижда се на снимката при корекцията(около 14.40 h) как MACD-то със стандартни настройки(долното), не успява да отчете началото на корекцията, а забързаното MACD(горното) пък подава ранен сигнал.
- Attachments
-
- В случая горното MACD е забързано, долното е със стандартните настройки. Ясно се вижда как петте индикатора работят в синхрон. Вижда се и как забързаното MACD предупреждава отрано за предстояща корекция. Ако се поиграе малко с настройките може да стане идеално.
За съжаление колкото и да бързах не можах да се прибера поне 15 минути по- рано. Изпуснах началното движение, успях да изтъргувам само последвалите корекции. - EURUSDM5.png (103.08 KiB) Viewed 11557 times
- В случая горното MACD е забързано, долното е със стандартните настройки. Ясно се вижда как петте индикатора работят в синхрон. Вижда се и как забързаното MACD предупреждава отрано за предстояща корекция. Ако се поиграе малко с настройките може да стане идеално.
Успешна търговия на всички
- K_W
- 5 получени
МАСД е единствения индикатор който използвам, освен ПА, след повече от година и половина взиране в него, вече имам идея какво казва
Моите съвети са: използвайте няколко тайм-фрейма; съобразявайте се с факта че сигналите му закъсняват.
Моите съвети са: използвайте няколко тайм-фрейма; съобразявайте се с факта че сигналите му закъсняват.
И това го казваш след като нахейти МА-тата? Че MACD "казва" как се променя разстоянието между 2 МА, нищо повече.K_W wrote:МАСД е единствения индикатор който използвам, освен ПА, след повече от година и половина взиране в него, вече имам идея какво казва
- K_W
- 5 получени
На пръв поглед има противоречие но, МАСД-то и неговите плъзгащи не са ми върху свещите и при него знам за какво да гледам, по-важно е къде се намират 2-те плъзгащи спрямо 0-левата, също дивърджънси и овърсолд овърбоут. Индикатора е спомагащ, но основно разчитам на ПА, просто с него по-лесно отсявам сигнали. Знам добри трейдъри с голям опит, които имат само една СМА на графиката, но това което показва и така както са описани сигналите в темата(СМА), за мен не вършат особена работа.
Мисълта ми беше, че "сигналите" и на двете вършат еднаква работа (т.е. никаква). И двете могат да се ползват като услеснение, вече кое ти допада повече е друг въпрос. Иначе и аз предпочитам ПА като основен източник на информация.
- K_W
- 5 получени
Да така е, искаше ми се да търгувам само ПА, някак си по-гордо звучи но не ми се получаваше много добро. Това че индикаторите са само допълнение всеки трябва да го помни, не да се скача на всяко пресичане и дивергенция. МАСД обединява в себе с много неща и за това е добър индикатор. Ето тази система е доста приятна http://forexforum.bg/viewtopic.php?f=32 ... 301#p70301, но ми се струва че е малко натруфена и едно МАСД може доста облекчи графиката.
- kompira
- 53 получени
9 дадени
Това не е индикатор, ами цяла наука наречена Price Action. При нея анализа се прави само чрез цената (графиката) и нищо друго. Търсят се фигури, глави и рамене, куки и ченгели, пин барове и формации, нива на подкрепа/съпротива и т.н...trucker wrote:Може ли пълното наименования на индикатора ПА?
-
- 30 получени
14 дадени
В книгата на Бил Уилямс Теория на хауса има цяла глава как се използва индикатора MACD при вълнов анализ. Книгата със сигурност може да се свали на руски.Параметрите са 5 34 5 .
Благодаря!kompira wrote:Това не е индикатор, ами цяла наука наречена Price Action. При нея анализа се прави само чрез цената (графиката) и нищо друго. Търсят се фигури, глави и рамене, куки и ченгели, пин барове и формации, нива на подкрепа/съпротива и т.н...trucker wrote:Може ли пълното наименования на индикатора ПА?
как да наглася МАСD да ми показва бързата и бавната....понеже ми излиза само прекъсната червена и линии които са под нивото на линиата и над.
BULL
- K_W
- 5 получени
Стандартното MACD за МТ4 не е добро.
Ето ти един подарък като прикачен файл
Ето ти един подарък като прикачен файл
- Attachments
-
- MACD PRO.mq4
- (2.76 KiB) Downloaded 273 times