Японски свещи – основни формации

Японски свещи - тела и сенки. Основни кендълстик формации.
admin
Site Admin
Мнения: 283
Регистриран: 08 яну 2009, 11:49
6 получени
1 дадени

Японски свещи – основни формации

Мнение от admin » 09 май 2009, 21:21

Японски свещи – основни формации

Въртящи се върхове (spinning tops)

Свещи с дълга горна сянка, дълга долна сянка и малки тела се наричат spinning tops. Цветът на телата е без особено значение.

Формацияата показва нерешителност на купувачи и продавачи.

Изображение

Малкото тяло (без значени пълно или празно) показва малка дистанция между отварянето и затварянето, а сенките показват борба между купувачи и продавачи без някоя от двете групи да е взела превес.

Въпреки че сесията е отворила и затворила с малка промяна, междувременно цените са били значително по-високи или по-ниски. Нито купувачите нито продавачите са взели превес и резултатът е равенство.

Ако формацията spinning tops се образува при възходящ тренд, това обикновено означава, че няма много останали купувачи и е възможен обрат.

Ако формацията spinning tops се образува при низходящ тренд, това обикновено означава, че няма много останали продаваи и е възможен обрат.

Марубозу (Marubozu)

Звучи като някаква вуду магия, нали? За щастие значението на думата е друго. Марубозу означава, че свещта няма сенки или ако има, то те са много малки.

Изображение

Бялото Марубозу (white marubozu) се състои от дълго бяло тяло без сенки. Цената на отваряне съвпада с най-ниската цена и цената на затваряне съвпада с най-високата цена. Това е много бича свещ, която показва, че купувачите са контролирали положението през цялата сесия. Обикновено бялото марубозу се превръща в първата част от бича продължаваща формация или бича обръщаща формация.

Черното Марубозу (black marubozu) се състои от дълго черно тяло без сенки. Цената на отваряне съвпада с най-високата цена и цената на затваряне съвпада с най-ниската цена. Това е много меча свещ и показва, че продавачите са контролирали положението през цялата сесия. Черното марубозу предполага меча продължаваща формация или меча обръщаща формация.

Дожи (Doji)

Дожи свещите имат една и съща цена на отваряне и на затваряне или много къси тела. Дожито трябва да има много малко тяло, изглеждащо като тънка чертичка.

Дожи свещта означава нерешителнст на купувачи и продавачи. Цената се е движила както над, така и под цената на отваряне, но сесията е приключила много близо до нивото на отваряне.

Нито купувачите, нито продавачите са успели да поемат контрола и по същество сесията е завършила с равен резултат.

Има 4 различни вида дожи. Дължината на горната и долната сянка могат да варират и в крайна сметка дожи може да изглежда като кръст, обърнат кръс или знака +. Терминът „дожи” се използва както за единствено, така и за множествено число.

Изображение


Когато видите дожи на графиката, обърнете особено внимание на предхождащите свещи.

Ако дожи се е формирало след серия от свещи с дълги празни тела (например бели марубозу), то сигнализира за изтощение на купувачите. За може цената да продължи да расте са необходими още купувачи, но такива вече няма! Продавачите ближат рани и се оглеждат за вход.

Изображение

Помнете, че появата на дожи не означава автоматично да скъсявате. Необходимо е потвърждение. Изчакайте меча свещ, която да затваря под отварянето на дългата бича свеш.

Ако дожи се образува след серия от свещи с дълги пълни тела (като черни марубозу), то сигнализира за изтощение на продавачите и отслабване на низходящия натиск. За да продължи цената да пада, трябват още продавачи, но такива просто няма! Биковете с нетърпение чакат възможност да влязат евтино.

Изображение

Макар понижението да е спряло поради липсата на продавачи, за да се формира обръщане са неоходими още купувачи. Преди да купите, изчакайте бяла свещ, която да затвори над отварянето на дългата черна свещ.

Потребителски аватар
S.Zhelev
Мнения: 6500
Регистриран: 13 май 2009, 20:34
158 получени
252 дадени
Контакти:

Re: Японски свещи – основни формации

Мнение от S.Zhelev » 14 май 2009, 19:19

Японските свещи са типичен пример за разкази по картинка. Не вярвам подобни истории да могат да уловят интереса дори на 3 годишно дете, но за сметка на това някои възрастни им се връзват :mrgreen:

Потребителски аватар
S.Zhelev
Мнения: 6500
Регистриран: 13 май 2009, 20:34
158 получени
252 дадени
Контакти:

Re: Японски свещи – основни формации

Мнение от S.Zhelev » 09 юли 2009, 23:26

Японски свещи - актуални коментари и отигравания

Отговори

Върни се в “FOREX - японски свещи (candlesticks)”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост