FOREX - Пип, Лот, Ливъридж и Марджин

Какво е FOREX? FOREX vs STOCKS & FUTURES. Какво е пип, лот, ливъридж, марджин? Как да изберем боркер?
Grisha_Kovachki

Re: FOREX - Пип, Лот, Ливъридж и Марджин

Post by Grisha_Kovachki » 04 Jun 2012, 10:10

Много добра тема, а като цяло и форума ми харесва. Всичко е обяснено от до и лесно за усвояване от начинаещи търговци.. :grin:

jumpsohigh

Post by jumpsohigh » 03 Oct 2012, 13:46

admin wrote:Влизането в позиция по никакъв начин не влияе на цената. Може би при такова влияние има само при някои изключително некоректни брокери като forex swiss, които излъчват индивидуални котировки, драстично различаващи се от истинския пазар.
Възможно ли е да нахвърляте имената на такива некоректни брокери, като тези forex swiss, които излъчват индивидуални котировки? :| :|

Zhelev
162 получени
254 дадени

Post by Zhelev » 05 Oct 2012, 11:25

jumpsohigh wrote:
admin wrote:Влизането в позиция по никакъв начин не влияе на цената. Може би при такова влияние има само при някои изключително некоректни брокери като forex swiss, които излъчват индивидуални котировки, драстично различаващи се от истинския пазар.
Възможно ли е да нахвърляте имената на такива некоректни брокери, като тези forex swiss, които излъчват индивидуални котировки? :| :|
Не е лесно това, трябва поне двама човека да имат акаунти в един и същ брокер и да сверяват котировките. Освен това, факта че между котировките към тези два човека няма разлика, не значи, че няма разлика с трети акаунт.

Като цяло тази практика остава в миналото и само наистина съмнителни брокери прибягват към нея.

jumpsohigh

Post by jumpsohigh » 05 Oct 2012, 22:51

Ясно и все пак някой имали идея дали trader.bg са прибягвали до такива пошли действия?

biohazard

Post by biohazard » 27 Oct 2012, 22:31

Здравейте,

Нов съм във форума, както и в търговията :smile: точно поради това започнах да се интересувам от основите на цялата история, поради което попаднах на тази тема, която ме провокира да стана и част от този форум. Предполагам, щом автора е превел тази тема от чужд сайт (предполагам този сайт ще е някакво гуру по темата :( )
Тааа, ето и каква е причина да пиша този пост...

Започнах да чета (до преди на идея си нямах какво са Пип, Лот, Ливъридж и Марджин), прочетох всичко но някак си чувствах, че има нещо странно в цялото обяснение за пип-а. Започнах да размишлявам по въпрос - защо по дяволите се правят тези сметки така и какво означават?

Та какво значи един пип?
Цитирам: "Пипът е последният знак на една котировка."
Мислех как да го обясна по точно:
Това не е обикновен знак, това е част от втората валута във валутната двойка.

Нека използваме примера за USD/CHF:

Съотношението на двете валути е 1.5250 (както е в примера). Това ще рече, че:
1USD=1,5250CHF
До тук всичко е точно. Един пип е 0,0001 (предполагам ще се съгласите с мен до тук).
Този пип представлява една десето хилядна (0,0001) от CHF.
формулата е 0,0001/курса.
По този начин ще сметнете колко долара струва една десето хилядна от Ш.франк.

Как се изчислява колко долара струва един франк - с обратния курс - по формулата 1USD/курса за долар CHF -> 1/1.5250=0.655737....
Та от сметката получихме, че един CHF струва 0,655737....долара.
Като искате да намерите колко долара струва една десето хилядна от CHF, разделете получената цена на 10000 -> 0.6557737..../10000=0.0000655737... долара за 1 пип.

Ако се замести алгебрично в двете формули, излиза директно формулата 0,0001/курса във франкове.

До тук все още всичко е наред. Голямото ми неразбирателство идва във втората част на обяснението за пип... защо по дяволите, трябва някой да прави такава сметка :?: Освен за да ми замаже очите и да ми вземе парите, друго не виждам. Това си е чиста измама... ето какво имам предвид:

цитирам:
В случай, че щатския долар е втората валута във валутната двойка и искаме да получим доларовата стойност на 1 пип, трябва да направим още една стъпка:
EUR/USD:
1.2200
.0001 разделено на курса = стойността на 1 пип
така
.0001 / 1.2200 = EUR 0.00008196
Но ние трябва да изчислим стойността в долари, така че извършваме следната калкулация:
EUR x Курса
0.00008196 x 1.2200 = 0.00009999
Закръглено 0.0001

Първо пип-а, както стана ясно по-горе, е част от втората валута във валутната двойка - при тази валутна двойка се използват 4 символа след запетаята, и пипа е една десето хилядна от втората валута във валутната двойка, в случая от USD.
Кой е този, който трябва да смята колко долара струва самия долар?
Не може да ми го побере главата - че тази тема е прочетена почти 20000 пъти и всеки вярва на някаква си тема преведена от някакъв си сайт който бил гуру по темата?!? То това значи, че целия свят вярва на някаква тъпотия, която се доказва и от самите сметки направени в примера :smile: като не са спазени основните закони по алгебра (учат се в 3-ти или 4-ти клас, не помня):

законите са следните:
числото X разделено на числото Y е равно на Z:
X/Y=Z
какви са зависимостите между тях?
X=Z*Y

Но от горните ненужни сметки, закона се променя на ~X=Z*Y :grin:
Даааа, приблизително, не точно X :grin:

Ако така получената цена за един пип - 0,00009999, което всъщност е една десето хилядна от долара, умножим по 10000, бихме получили колко струва един долар:
0,00009999 * 10000 = 0.9999
И какво стана?
1 USD = 0.9999USD

А колко биха стрували 1 милиард? Нека умножим по 1 000 000 000
0.9999 * 1 000 000 000 = 999 900 000

Губят ми се само 100 000 долара... Тези изчисления не се правят така, просто защото 1 долар = 1 долар и не е нужно да ги правите.
Същото се отнася и за първия пример с CHF в случай че се чудите колко франка струва 0,0001 франк.

Ако има все още някой, които да твърдят обратното, съм напълно съгласен да им обменя няколко трилиона пип-а. Може направо да си дам сметката и да ми превеждате разликата от изчисленията...

И така... не правете закръгления. Ако направите изчисленията с Excel, е друго, но с ръчен калкулатор е друго.

P.S. Не разбирайте този отговор, като нападки към автора на темата! Исках да дам допълнителни разяснения.

saxsten
12 получени
6 дадени

Post by saxsten » 27 Oct 2012, 22:59

Ха-Ха!
Още една изгубена душа в дебрите на
ПРОСТОТО ТРОЙНО ПРАВИЛО

Форекса това е Ад под Небето създаден с помоща на :
ПРОСТОТО ТРОЙНО ПРАВИЛО
:grin: :smile: :wink:
Форекса е оръжие за масово поразяване

B-52
3 получени

Post by B-52 » 28 Oct 2012, 09:50

:grin: Аз пък работя с левова сметка...Ако трябва да прекалкулирам и към бг. лев, ще стане мътна и кървава... :grin:
[b]Всекиму своето!!![/b]

Zhelev
162 получени
254 дадени

Post by Zhelev » 28 Oct 2012, 12:36

biohazard wrote:защо по дяволите, трябва някой да прави такава сметка :?: Освен за да ми замаже очите и да ми вземе парите, друго не виждам. Това си е чиста измама... ето какво имам предвид
Недоглеждане, чиста измама или обиконовена параноя - всеки си решава сам :grin:

Най-хубавото е, че всяка платформа прави всички тези изчисления автоматично.

TheMole

Post by TheMole » 05 Feb 2013, 19:45

Здравейте,
Моя въпрос е колко е 1 пип при валутната двойка usd/mxn тъй като там имаме двуцифрено число преди запетаята и 5 знака след запетаята.
“People who believe in politics are like people who believe in God: they are sucking wind through bent straws.”

avkch

Post by avkch » 06 Feb 2013, 01:21

TheMole wrote:Здравейте,
Моя въпрос е колко е 1 пип при валутната двойка usd/mxn тъй като там имаме двуцифрено число преди запетаята и 5 знака след запетаята.
Зависи с какви обеми търгуваш (стандартен лот, мини лот , микро лот) и в каква валута ти е сметката :wink:

TheMole

Post by TheMole » 06 Feb 2013, 01:28

Въпроса ми бе кой знак след запетаята се води за 1 пип 4тия или 5тия , защото ако е 5тия спреда е адски голям. А иначе сметката е в долари и търгувам със стандартен лот.
“People who believe in politics are like people who believe in God: they are sucking wind through bent straws.”

kypppa
2 получени
3 дадени

Post by kypppa » 06 Feb 2013, 09:33

PIP означава Point In Percentage - демек на Български се превежда ТУП - Точка У Проценто :grin:
и както и да го смяташ е един процент от цента ("точката" дето се търгува на финансовите пазари) на Второто валута у Котировката - де във нея се изчислява Ценичката на Първата :smile:
А туй петото след запетайката дето някои и на него пип викат, други пък пипета го кръщават, по принцип fraction му е Оригиналното наименование - демек на Български ПОТУП - Парче От Точката У Проценто :grin:

тъпото копеле
27 получени
3 дадени

Post by тъпото копеле » 06 Feb 2013, 10:13

TheMole wrote:Въпроса ми бе кой знак след запетаята се води за 1 пип 4тия или 5тия , защото ако е 5тия спреда е адски голям.
В случая с usd/mxn пип е 4-ия знак след десетичната.
За да разбереш обаче дали и колко е голям спреда, трябва да го сравниш с някакъв бенчмарк, например евро/долар: средно дневна волатилност за последната година 103 пипа => 0.0002/0.0103=0.0194, транслирано при песото, което е с 1320 пипа волатилност => 0.1320*0.0194=0.0025. С прости думи 25 пипа спред (0.0025) в usd/mxn са равни на 2 пипа в е/$. Над 25 спреда е голям, под 25 е малък.

Sartheris

Post by Sartheris » 08 Feb 2013, 20:00

Някой може ли да ми каже дали има сайт в който като калкулатор въвеждаш стойностите на моментия курс, отворена позиция, размер на лота, тва онва, и да показва колко би ти била евентуалната печалба?
Форекс Ресурси - всичко за начинаещи и напреднали Търговци на едно място http://forexressbg.blogspot.com/

Cvetan Radoslavov
1 получени

Post by Cvetan Radoslavov » 08 Feb 2013, 22:10

Sartheris wrote:Някой може ли да ми каже дали има сайт в който като калкулатор въвеждаш стойностите на моментия курс, отворена позиция, размер на лота, тва онва, и да показва колко би ти била евентуалната печалба?
Разбира се ето автоматична Форекс елка, работи в долари:

http://www.forex-tribe.com/Forex-Tool-M ... gement.php

Имай предвид, че има разлика между пипс в някой брокери.
При някои брокери за $/йена пипса е 0.27 пипа, тоест 100пипа са 27$ или колкото150 пипа при евро долар.
Докато А/Йена е 0.07$ или 100пипа са 7 долара, тоест колкото 50-60пипа грубо. Тоест някой валути са по изгодни за търговия, защото един пип е много повече, макар и при по малко движение.
При нас(българските брокери) всичко е усреднено, примерно 0.17лв пип за всяка валута спрямо йена, или поне при брокерите, които ползвам аз.

Ето още един :
http://www.babypips.com/tools/forex-cal ... onsize.php

Sartheris

Post by Sartheris » 08 Feb 2013, 22:42

мммм май това не е каквото търся, искам нещо което да може да изчисли ако примерно на 1.3400 отворя позиция с еди колко си лота, и курса ако стане еди колко си, какво ще спечеля.
Тея калкулатори май са само за money management

EDIT: Ето това търсех всъщност
http://www.forextrade.bg/trader/calc/
Форекс Ресурси - всичко за начинаещи и напреднали Търговци на едно място http://forexressbg.blogspot.com/

danielfx

Post by danielfx » 31 Jul 2013, 14:05

Брокерите не губят ли пари като ни дават висок ливъридж нали все пак това са пари назаем от тях?

Naysmith

Post by Naysmith » 31 Jul 2013, 14:19

danielfx wrote:Брокерите не губят ли пари като ни дават висок ливъридж нали все пак това са пари назаем от тях?
Не, нали затова има марджин кол. Ако позицията ти е губеща, те няма да я държат повече, отколкото ти можеш да покриеш с акаунта си.

danielfx

Post by danielfx » 31 Jul 2013, 14:31

Naysmith wrote:
danielfx wrote:Брокерите не губят ли пари като ни дават висок ливъридж нали все пак това са пари назаем от тях?
Не, нали затова има марджин кол. Ако позицията ти е губеща, те няма да я държат повече, отколкото ти можеш да покриеш с акаунта си.
Мен ми интересно как ми позволяват да търгувам с 100 повече средства това някакво ''изкуствено'' увеличение ли е или те ги дават тези пари.

Naysmith

Post by Naysmith » 31 Jul 2013, 14:42

Поне теоретично - да, те ги дават. Няма никакъв проблем в това, заради изискването да закриеш позицията. Тоест ти купуваш примерно 100к евро с долари, но накрая трябва да продадеш също толкова. За тях рискът е минимален (заради марджин кола), така че защо да не те оставят да търгуваш с по-големи обеми? По-големи обеми означават също по-големи печалби за тях. И докато твоят резултат е несигурен, те имат един гарантиран спред печалба на транзакция.

Post Reply

Return to “FOREX - основите”