Доста близо до това, което правя и аз. Само че аз предпочитам да чакам пробива на свещта с около 1 пип и не търгувам пробитите нива като подкрепа/съпротив. Пробвал съм, но там стопът ми се получава по-широк, аз на мен стопове над 10 пипса не ми допадат и рядко си ги позволявам.nikolov wrote:По скоро следя последното явно движение ,което след като приключи ,ако няма на върха обръщаща формация ,която да играя на обратно, чакам корекцията да върне до най-близкото пробито ниво и влизам директно от там по посока на първоначалното движение. Ако корекцията недостигне тази зона влизам 3 пипа над хай на най-ниската свещ(ако е за възходящо движение).
Forex търговия без помощта на индикатори?
Re: Forex търговия без помощта на индикатори?
Forex trading is momentum trading!
Аз играя основно gpd/usd и ползвам първоначален твърд стоп 20 пипа , като почти нямам случай да оставя цената да го удари. Гледам да се разкарам по-рано. Прав си че при вход на пробити нива стопа често трябва да е по-голям , но аз правя следното.
Ако цената ме подмине с десетина пипа ,при първото връщане до моя вход позицията я затварям. Общо взето пазара рядко преминава през тези нива все едно ги няма и тази техника да спасиш търговията работи, а няма по-голямо удоволствие за мен да участвам в новото движение от самото му начало. Тези входове дават и много сериозно предимство на съотношението риск-печалба.
Тъй като доста трудно се поддържа процент на успешни сделки над 70% ,това е един от начините сметката ми да е на плюс.
Ако цената ме подмине с десетина пипа ,при първото връщане до моя вход позицията я затварям. Общо взето пазара рядко преминава през тези нива все едно ги няма и тази техника да спасиш търговията работи, а няма по-голямо удоволствие за мен да участвам в новото движение от самото му начало. Тези входове дават и много сериозно предимство на съотношението риск-печалба.
Тъй като доста трудно се поддържа процент на успешни сделки над 70% ,това е един от начините сметката ми да е на плюс.
Здравейте
може ли да ви попитам с тези стратегии, които използвате каква печалба целите(пипсове)?За стоповете разбрах.
И когато сте сигурни в посоката на тренда защо ползвате стопове?Играйте без тях.Ще ви подмине цената при корекция,но след това трябва да се върне над вашата.
Питам понеже търгувам с индикатори на по-големи времеви графики,а доколкото разбирам вие търгувате на по-малки.
А и от скоро искам да се пробвам в графичния анализ без индикатори.
може ли да ви попитам с тези стратегии, които използвате каква печалба целите(пипсове)?За стоповете разбрах.
И когато сте сигурни в посоката на тренда защо ползвате стопове?Играйте без тях.Ще ви подмине цената при корекция,но след това трябва да се върне над вашата.
Питам понеже търгувам с индикатори на по-големи времеви графики,а доколкото разбирам вие търгувате на по-малки.
Ще ти отговоря какви са ми целите при паунд/долар . От 10 до 40 пипа ,рядко повече тъй като търговиите са ми в рамките на 15-20 мин. ,като този тип търговия дава от 2 до 5 добри входа дневно в зависимост от движението на пазара. Относно търговията по тренда ,лично аз не следя генералния тренд ,а последното отчетливо движение на 5 мин. гарафика. Така че без стопове няма как и то по възможност малки.Средно загубите ми са в рамките на около 12пипа. И да добавя нещо много важно относно времето за търговия от 9-13ч. и ако няма важни новини от 16-19ч. Просто вероятността пазара да попадне в рейндж или консолидация за по-продължителен период е малка в сравнение с останалите часове на търговия.firlin wrote:Здравейте
Все още не смея да играя на малките графики.В началото пробвах, но общо взето преполових сметката.След това започнах да използвам дневна и 4 часова и се върнах на +.Според мен просто се иска доста опит за да започне човек да играе като теб.А относно печалбата, аз също установих, че за да прибера в рамките на ден два печалба трябва да се целя не в това което ми показва Фибо или нещо друго, а 30-40 пипа.Лакомията е пагубна.Докато не се опариш няма как да го разбереш.
Трудно ми е с разчитането само на графики.Просто се чувствам неуверен.На нас хората винаги когато не сме сигурни в нещо търсим подкрепа, било то в случая от индикатори.С риск да се превърнем в "овци" докато добием необходимото к-во знания така ще е.
Трудно ми е с разчитането само на графики.Просто се чувствам неуверен.На нас хората винаги когато не сме сигурни в нещо търсим подкрепа, било то в случая от индикатори.С риск да се превърнем в "овци" докато добием необходимото к-во знания така ще е.
Аз пък се чувствам неуверен като гледам индикатори :D .Но ако си правиш плюс на големи графики и с индикатори няма лошо . Важното е да има печалба .firlin wrote:Трудно ми е с разчитането само на графики.Просто се чувствам неуверен.На нас хората винаги когато не сме сигурни в нещо търсим подкрепа, било то в случая от индикатори.С риск да се превърнем в "овци" докато добием необходимото к-во знания така ще е.
Някой друг няма ли да се включи в темата? Смятам че е доста важна и ако има някаква по сериозна дискусия по този тип търговия всеки може да спечели от това.
- Zhelev
- 162 получени
254 дадени - Contact:
Изненадващо единодушие...
Аз изобщо не гледам индикатори и съм се опитал да опиша начина си на търгуване в тези теми
Аз изобщо не гледам индикатори и съм се опитал да опиша начина си на търгуване в тези теми
Здравейте колиге,
Хубава тема сте подхванали.
Моето мнение е, да се играе на големите времеви периоди 4 часа и дневна. На по малките графики всичко става много бързо, поне според мен.
А що се отнася до индикаторите, трябва да се следят според мен, но не повече от 2-3, защото иначе става цапаница, и още по трудно за вземане на решения.
Най добре е човек ако може д асе оринтери по свещщте, ама..............много четене трябва май.
Искам да ви попитам, как съвместявате и новините по време на търговия, защото големи д вижения падат....
Поздрави....
Хубава тема сте подхванали.
Моето мнение е, да се играе на големите времеви периоди 4 часа и дневна. На по малките графики всичко става много бързо, поне според мен.
А що се отнася до индикаторите, трябва да се следят според мен, но не повече от 2-3, защото иначе става цапаница, и още по трудно за вземане на решения.
Най добре е човек ако може д асе оринтери по свещщте, ама..............много четене трябва май.
Искам да ви попитам, как съвместявате и новините по време на търговия, защото големи д вижения падат....
Поздрави....
Явор Станков
Готи,
Желев е писал надълго и нашироко по тази тема. Виж наличната информация във форума, колосална е:
http://forexforum.bg/viewforum.php?f=48
Търговия с новината: има календари като постнатия във форума ;), това не е случайно.
Крие рискове: слипидж, рекотиране и други гадости.
Търговия срещу новината: изчакваме движението да приключи и след това се ориентираме на технически анализ какво да предприемем.
Много е трудно, защото ако всеки почне да печели с новините бизнес модела на нашите ритейл брокери отива на кино. Именно заради това те са предприели мерки слрещу това. Аз също много се интересувам от тази тема, защото новините не трябва да се пренебрегват. Най-интересното е, че казват това било търгуване с 'фундамента'. Ами докато се замислиш малко за фундамента какво означава това и цената е изхвърчала, всичко става за секунди.
Миналата седмица канадеца извхвъча с 200 пипса, а видя ли с какъв гап отвори еврото.
Новините не трябва да се пренебрегват има трейдъри или по-точно е самоубийствено да се пренебрегват , защото когато има големи възможности има и големи опасности. За мен календарите и новините са опасностти, с които се съобразявам.
Желев е писал надълго и нашироко по тази тема. Виж наличната информация във форума, колосална е:
http://forexforum.bg/viewforum.php?f=48
Търговия с новината: има календари като постнатия във форума ;), това не е случайно.
Крие рискове: слипидж, рекотиране и други гадости.
Търговия срещу новината: изчакваме движението да приключи и след това се ориентираме на технически анализ какво да предприемем.
Много е трудно, защото ако всеки почне да печели с новините бизнес модела на нашите ритейл брокери отива на кино. Именно заради това те са предприели мерки слрещу това. Аз също много се интересувам от тази тема, защото новините не трябва да се пренебрегват. Най-интересното е, че казват това било търгуване с 'фундамента'. Ами докато се замислиш малко за фундамента какво означава това и цената е изхвърчала, всичко става за секунди.
Миналата седмица канадеца извхвъча с 200 пипса, а видя ли с какъв гап отвори еврото.
Новините не трябва да се пренебрегват има трейдъри или по-точно е самоубийствено да се пренебрегват , защото когато има големи възможности има и големи опасности. За мен календарите и новините са опасностти, с които се съобразявам.
Вездесъщият Джон Ласт от Отбора на гадателите (алхимик)
Еврото подскочи да,
Едно изказване и хайде 200 пипа. Трябва и да се отсеят новините, като наблегнеш на важните.
Ще погледна темата, извинявай не я бях видял.
Аз като цяло гледам календара на Trader.bg, те имат календар, ама още не съм свикнал всичко да следя.
Като цяло, те са подредени новините по важност, поне до колкото съм чел. Настройваш си часовници, и готово :D :D
Едно изказване и хайде 200 пипа. Трябва и да се отсеят новините, като наблегнеш на важните.
Ще погледна темата, извинявай не я бях видял.
Аз като цяло гледам календара на Trader.bg, те имат календар, ама още не съм свикнал всичко да следя.
Като цяло, те са подредени новините по важност, поне до колкото съм чел. Настройваш си часовници, и готово :D :D
Явор Станков
Хайде и аз да се включа :) за разнообразие и калабалък :)
За мен и двата вида търговия са нормални. Важното е трейдера как чете информацията. Желев знае примерно, че мога (и го правя понякога) да търгувам без графика - само по индикатор (един). Но също така мога и без индикатор - само по графика. Важното е да се усеща пазара, да се чувства, да знаеш какво ти говори това, което гледаш - графика или индикатори. За много хора индикаторите са забавящи, а за мен (и хората, от които съм се научила) те са изпреварващи. Но трябва да можете да четете сигналите по индикаторите. това пък се придобива с безкрайно висене пред монитора в изследване на графики и наблюдаване на пазара. Най-погрешното, което може да се измисли за пазара (според мен) е, че "ей сега започват големите пари" :) да, ама не :) Иска се да си минеш едно висше по тази материя.
За мен и двата вида търговия са нормални. Важното е трейдера как чете информацията. Желев знае примерно, че мога (и го правя понякога) да търгувам без графика - само по индикатор (един). Но също така мога и без индикатор - само по графика. Важното е да се усеща пазара, да се чувства, да знаеш какво ти говори това, което гледаш - графика или индикатори. За много хора индикаторите са забавящи, а за мен (и хората, от които съм се научила) те са изпреварващи. Но трябва да можете да четете сигналите по индикаторите. това пък се придобива с безкрайно висене пред монитора в изследване на графики и наблюдаване на пазара. Най-погрешното, което може да се измисли за пазара (според мен) е, че "ей сега започват големите пари" :) да, ама не :) Иска се да си минеш едно висше по тази материя.
Безплатен обяд няма!
-
- 30 получени
14 дадени
Добър вечер . В повечето случаи новините предварително са отиграни . Силни движения не се наблюдават често .
Поздрави Емил
Поздрави Емил
Здравейте
Само за статистиката днес пробвах за първи път да правя анализ на графиките без индикатори.Само по свещите и начертаните тренд линии. От 10:00 до 13:00 изиграх 8 позиции. 2 от тях бях на загуба - общо 21 пипа.А в останалите общо 85 пипа.Всяка позиция беше отваряна на М5 след:
- определяне на устойчиво движение на валутната двойка;
- начертаване на тренд линия - низходящ или възходящ;
- изчакване на пробив в нея поне на 1 затворен бар, като влизах на 2рия ако е в посоката на пробива;
- стопа се слагаше на 20 пипа;
- лимита на макс 30 и мин 20пипа;
Успях да забележа няколко формации: 1-2-3, двойни и тройни дъна.Не знам защо но сверявах с M30 и H1, може да е навик от играта ми с големите графики.Но наистина на тези графики нещата се развиват доста бързо и човек ако не е лаком може да си изкарва доста добра дневна печалба.
Ще се радвам на коментари от ваша страна за стратегията, която съм пробвал.Къде съм сбъркал и къде не.Наистина най-важна е дали е печеливша или не, но за мен важното на този етап е да се науча да разчитам правилно графиката.
Само за статистиката днес пробвах за първи път да правя анализ на графиките без индикатори.Само по свещите и начертаните тренд линии. От 10:00 до 13:00 изиграх 8 позиции. 2 от тях бях на загуба - общо 21 пипа.А в останалите общо 85 пипа.Всяка позиция беше отваряна на М5 след:
- изчакване на пробив в нея поне на 1 затворен бар, като влизах на 2рия ако е в посоката на пробива;
Успях да забележа няколко формации: 1-2-3, двойни и тройни дъна.Не знам защо но сверявах с M30 и H1, може да е навик от играта ми с големите графики.Но наистина на тези графики нещата се развиват доста бързо и човек ако не е лаком може да си изкарва доста добра дневна печалба.
Ще се радвам на коментари от ваша страна за стратегията, която съм пробвал.Къде съм сбъркал и къде не.Наистина най-важна е дали е печеливша или не, но за мен важното на този етап е да се науча да разчитам правилно графиката.
Съгласен съм стеб, първо човек трябва да се научи да разчита самата графика..........с тренд линии, подкрепи съпротиви, и всякакви формации.
За периода на който си търгувал не искам да коментирам, който както го усеща.
За периода на който си търгувал не искам да коментирам, който както го усеща.
Явор Станков
Ето това е най-важното лично за мен. Мисля за същото говори и nikolov в своите постове.firlin wrote:Всяка позиция беше отваряна на М5 след:
Трябва обаче и един по-широк поглед върху пазара. Тренд или рейдж? Поредния суинг в рейнджа ли е настоящото движение или трябва да търсим вход по него? Да гоним ли бързия влак, когато вече е тръгнал?
Лично на мен индикаторите не ми дават тази картина. Ако чакам ADX да индикира тренда на 5-минутката... С Happy68 съм съгласен за това, че е важно трейдъра да чувства пазара, да знае какво му говори индикатора или графиката. Просто аз съм избрал графиката.
Новините често дават "устойчиво движение на валутната двойка" и от там възможност за скалпиране на малка графика - 1минута или тикова. Аз така ги приемам.GOTI1 wrote:Искам да ви попитам, как съвместявате и новините по време на търговия, защото големи д вижения падат....
Forex trading is momentum trading!
Здравейте ,firlin wrote:Ще се радвам на коментари от ваша страна за стратегията, която съм пробвал
Резултата който си постигнал говори сам за себе си :) ,а той е доста добър.
Напълно съм съгласен че трябва да се знае къде се намира пазара всъщност и какво прави като се преглеждат по-глеми графики . Ето един пример: няма защо да търсим вход след корекцията на дадено движение ако то преди това е достигнало връх или дъно ,които се забелялзват на по-големи графики. По добрия вариант би бил да се изчака обръщаща формация. А ако все пак се реши да се направи вход то трябва да сме годови за много бърз ревърс и т.н.т.forexer wrote: Трябва обаче и един по-широк поглед върху пазара. Тренд или рейдж? Поредния суинг в рейнджа ли е настоящото движение или трябва да търсим вход по него? Да гоним ли бързия влак, когато вече е тръгнал?
Относно търговията по време на новини смея да твърдя че имам много сериозен опит и знам всяка данна какво движение средно може да направи, за съжаление не знам на къде :) . До преди година новините ми носеха основния доход от търговията ,тъй като ги играех с доста големи входове. Но брокерите наистина взеха мерки, като се почне от разширяване на спреда,буферни зони, слипидж та чак до триене на поръчките. Така че този тип търговия за мен отпадна. При брокера при който имам сметка в момента дори и срещу новината не може да се влезе заради спреда .Ако някой знае дали е останал читав брокер за търговия на новини нека да сподели , веднага ще го проверя.
- Zhelev
- 162 получени
254 дадени - Contact:
За съжаление няма такива. Аз също съм търгувал новини на времето... Няма по-сладка търговия от тази. Първо търугвах при Варчев, после при СТС.nikolov wrote:Ако някой знае дали е останал читав брокер за търговия на новини нека да сподели , веднага ще го проверя.
Когато СТС въведоха слипиджа, а Варчев почнаха да отменят поръчките преди новините, прекарах доста време в търсене на брокери, които не разширяват спреда и изпълняват entry stop-овете без слипидж. От приличните брокери такива открих. Попаднах на някакви виртуални брокери без физически адреси, за регулация изобщо не говоря. Те уж гарантираха нещо, но дори сайтовете им бяха под всякаква критика и не посмях да внеса пари.
Само IG Markets имаха опция за гарантирани стопове, но на съществуващи позиции. Имаше изискване на какво отстояние могат да се поставят стоповете преди новини - за еврото мисля бяха около 20 пипса. Тази услуга се компенсираше чрез по-широк спред при всякакви пазарни условия. Мисля, че IG все още предлагат гарантирани стопове.
Ще споделя една идея за търговия при новини . Първо ще ни трябва брокер с фиксиран спред , за какъвто се оглеждам в момента,за да си открия сметка само за такъв тип сделки. Идеята е много проста и на демо естествено работи,но от там насетне зависи брокера как ще изпълни стопа.Та купуваме и продаваме двойката преди новината(хеджираме позициите) , 30-ина секунди преди да излезе данната слагаме стопове на 10-20 пипа от моментната цена в зависимост от волатилността . И така резултата ще е следния ако имаме стоп от 15 пипа който е ударен при едната позиция и движение което е по- голямо от 15 пипа за другата то ще сме на плюс.Това е приложимо само за важни данни където двженията са по-големи,някои от които например са CPI,Prelim GDP,Pmi Services за паунда ,да не пропусна и най-добрата NFP(за нея препоръчвам евро/йена). Може да се играят и лихвите , но само ако се очаква промяна на нивата.
По този начин избягваме вероятността поръчките да бъдат изтрити и слипиджа на входа . Остава вероятността да бъде слипнат стопа,но затова и избора на брокер е важен пък и трябва да се пробва първо с малък вход,за да се провери изпълнението.Това е за тези,които се решат да го тестват.
По този начин избягваме вероятността поръчките да бъдат изтрити и слипиджа на входа . Остава вероятността да бъде слипнат стопа,но затова и избора на брокер е важен пък и трябва да се пробва първо с малък вход,за да се провери изпълнението.Това е за тези,които се решат да го тестват.
- Zhelev
- 162 получени
254 дадени - Contact:
Николов,
Тази идея няма да сработи. Слипидж има не само на entry stop-овете, но и на stop loss.
Ще се получи така, че благодарение на слипиджа стопа ще сработи на върха на първоначалния спайк, точно преди първата мини корекция. Ще останем само с една позиция с намаляваща печалба. Брокерите с фиксиран спред обикновено рекотират при бърз пазар, което ще изяде още от печалбата на втората позиция.
Иначе брокери с фиксиран спред има не малко в България: Делтасток, Логос, Булброкерс, Трейдър.бг
Тази идея няма да сработи. Слипидж има не само на entry stop-овете, но и на stop loss.
Ще се получи така, че благодарение на слипиджа стопа ще сработи на върха на първоначалния спайк, точно преди първата мини корекция. Ще останем само с една позиция с намаляваща печалба. Брокерите с фиксиран спред обикновено рекотират при бърз пазар, което ще изяде още от печалбата на втората позиция.
Иначе брокери с фиксиран спред има не малко в България: Делтасток, Логос, Булброкерс, Трейдър.бг