FOREX - Търговия с валута, злато и петрол

Мястото за ежедневни дискусии. Текущи сделки и прогнози. Вижте как се прилагат техниките за анализ на forex пазара в реално време.
bigi
39 получени
79 дадени

Re: FOREX - Търговия с валута, злато и петрол

Post by bigi » 23 Oct 2020, 13:55

Една сделка против правилата (защото днес е петък) и с малък обем:
Дълга AUD/JPY от 74,80. Без стоп и таргет.

Чико
10 получени
14 дадени

Post by Чико » 23 Oct 2020, 14:05

bigi wrote:
23 Oct 2020, 12:32
Чико wrote:
23 Oct 2020, 12:13
bigi wrote:
23 Oct 2020, 11:18
Чико wrote:
23 Oct 2020, 10:40
bigi wrote:
22 Oct 2020, 22:32

Първо да започна с това, че засега твоята къса при канадеца е успешна. Но it;s not over ''till it's over. :grin: Но ще ми е интересно да чуя, защо беше за къса и най- вече за какъв период от време (какъв таймфейм).
Тогава въобще не си задавах въпроса, който си задавам сега: ако този човек е наистина добър и разбира търговията, защо няма да изкара от там няколко милиона, а ще си губи времето да ми преподава на мен срещу няколко хилядарки ??? Това е малко като във споменатия канал в Телеграм- защо му е на някой да го прави платен и да пуска сигнали, да отговаря и да дискутира, губейки си времето, щом ако е толкова добър просто не направи няколко милиона на форекс пазара?
Относно въпроса, който си задаваш за специалистите: и аз самият минах през него. Но е факт че не малко големи имена имат курсове. Тези курсове са просто още един начин да печелиш пари! Друг е въпросът до колко преподаващите са наясно какво въобще преподават.
Относно Герчик. Там ситуацията е по- различна от описаната от теб. Той не се занимава с канала. Има си работници, които го правят. А отговора му на твоят въпрос е следният: Когато си натрупал опит и си успешен в една сфера, обикновенно в някакъв момент идва желанието да споделиш това, което можеш и знаеш. Освен това, когато започнеш да обучаваш някого, ти самият се издигаш на едно по- високо ниво като знания и умения.
Факт е, че той е най- успешният рускоговорящ трейдър, и един от най- успешните в световен мащаб. Това може да го провериш много лесно. Факт е, че обучението на първата му група е било безплатно, както и, че след края на обучението те са търгували с негов капитал. Факт е, че от тогава са изминали доста години и сега се е станал доста меркантилен ( това е и причината да откаже да проведе семинар в България - просто не ни е по джоба и това ще е загуба на време за него). Също така е факт, че неговата система не работи в оригиналният си вид на форекс пазара, защото е създадена за търговия с акции.
Не е лошо, че тези курсове съществуват, лошото е, че пространството е пълно с "гурута" и е много трудно да избереш този, който наистина ще ти помогне. Лично аз съм минал през трима. Първият точно както и при теб. Но ми помогна поне в едно- разбрах какво искам и какво да търся. Вторият и третият ми помогнаха наистина. И тук идва въпроса: ако вторият ми е помогнал, то тогава защо има и трети? Отговора е прост. След вторият продължиха да ме измъчват някой въпроси. Но вижданията му относно търговията не позволяват да даде безпристрастен отговор ( отговорите му бяха пречупени през призмата на собственната му система. А и персоналното обучение при него струва "майко мила"). А третият (колкото и да се опитваше да разграничи своят стил на работа)просто допълни, това което липсваше при вторият. Ох стана много дълго. Никой няма да иска да го чете :grin:

Относно канадеца: няма тук да навлизам в големи подробности, защото прекалено много неопитни четат и това може много да ги заблуди. Ако искаш мога да ти опиша на лични целият анализ. На кратко: търгувам така наречените нива на съпротива и подкрепа, а точно сега цената беше на много силна подкрепа, която си плачеше за пробив. Никога не следя 1 таймфрейм. И рядко имам конкретни цели. Тук бих следил за 3 точки: 1.31000; 1.30800; 1.30300. А сега като гледам, конкретната ми точка на вход е още 1.3145 - 1.3140, а ако настоящата Н1 свещ не затвори под 1.3120 бих закрил

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 23 Oct 2020, 14:23

Чико, ще ти отговоря без цитат, защото нещо се оплетоха цитатите.
Първо, на когото му се струва дълъг поста ти, не би трябвало да влиза във форуми- тук се чете. :smile:
И второ, не мисля, че сегашния H1 бар ще затвори под 1,3120.
Попитах за таймфрейма, защото ми беше интересно средно колко дълго държиш една позиция отворена.
А също и: само валута ли търгуваш?

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 23 Oct 2020, 14:34

Смятам, че днешният ден е само бонус за всички онези, които искат да отворят къса при EUR/USD.

Чико
10 получени
14 дадени

Post by Чико » 23 Oct 2020, 15:13

И аз няма да цитирам. Така или иначе май само ние пишем днес... Относно Н1 барът може и да си напълно прав, но аз отдавна спрях да предполагам как ще се развият събитията. Сега правя сценарии и работя според тях. Ако нещо не се развива според сценарият приключвам участие. И вече спя спокойно.
Използвам основно 3 ТФ. Д1 като основен за анализ, Н4 и Н1 за ТВХ. По някога обаче на М5 също изплуват много добри ТВХ. Като днешният канадец. На М5 намерих добра точка на вход. Нямам определен период на продължителност на сделките, но рядко оставям отворени за уикенда. Една сделка може да продължи от няколко минути до няколко дни. Както и преди казах- форекса (разбирай валутната търговия) я оставиха по- заден план. Вниманието ми е съсредоточено основна на срочният руски пазар и по- конкретно фючърси на СберБанк и Газпром. Обръщам внимание и на петрола и по-рядко на златото. При тези активи вътрешно дневната волатилност е по- малка от валутните двойки и в същото време дневната волатилност е достатъчна да се търгува интрадей с разумни нива на стопа.
Гледайки ситуацията с канадеца не бих затворил цялата позиция сега. Половината обем бих затворил, а останалата половина- стоп лос на 1.3130. И това понеже е петък. В друг ден от седмицата дори не бих погледнал до вечерта какво се случва (освен ако не се очакват новини за някоя от валутите)

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 23 Oct 2020, 15:36

Чико wrote:
23 Oct 2020, 15:13
И аз няма да цитирам. Така или иначе май само ние пишем днес... Относно Н1 барът може и да си напълно прав, но аз отдавна спрях да предполагам как ще се развият събитията. Сега правя сценарии и работя според тях. Ако нещо не се развива според сценарият приключвам участие. И вече спя спокойно.
Използвам основно 3 ТФ. Д1 като основен за анализ, Н4 и Н1 за ТВХ. По някога обаче на М5 също изплуват много добри ТВХ. Като днешният канадец. На М5 намерих добра точка на вход. Нямам определен период на продължителност на сделките, но рядко оставям отворени за уикенда. Една сделка може да продължи от няколко минути до няколко дни. Както и преди казах- форекса (разбирай валутната търговия) я оставиха по- заден план. Вниманието ми е съсредоточено основна на срочният руски пазар и по- конкретно фючърси на СберБанк и Газпром. Обръщам внимание и на петрола и по-рядко на златото. При тези активи вътрешно дневната волатилност е по- малка от валутните двойки и в същото време дневната волатилност е достатъчна да се търгува интрадей с разумни нива на стопа.
Гледайки ситуацията с канадеца не бих затворил цялата позиция сега. Половината обем бих затворил, а останалата половина- стоп лос на 1.3130. И това понеже е петък. В друг ден от седмицата дори не бих погледнал до вечерта какво се случва (освен ако не се очакват новини за някоя от валутите)
Нищо не вдявам от фючърси. В петрол и злато не искам да участвам- не ми се отдава да ги "познавам". Търгувам валути основно и малко акции на дългосрочно (на фундаментален анализ).
Иначе забелязвам, че ти търгуваш на доста по-дълъг период. Аз рядко задържам една сделка повече от ден. Е, понякога се налага разбира се.
Виждам, че слагаш стоповете много плитко. Вероятно така трябва. Аз не ползвам стопове.

Чико
10 получени
14 дадени

Post by Чико » 23 Oct 2020, 16:32

На валутните двойки просто се налага да държа по- продължително отворени позициите. Просто математически е неизгодно да се тъгува интрадей. Както казах, дневната им волатилност е прекалено малка. А това определя и размера на стопа ми. (Няма да повдигам темата за това дали е необходим стоп или не. Всеки прави това, което му се струва правилно) Тъй като не може да се очаква дневно движение от над 60-70 пункта в повечето двойки, (говоря средно движение, разбира се винаги може да произлезе нещо ненормално) с изключение на британеца, то няма как да сложа по- дълъг стоп. Не е изгодно. Нормалният стоп за мен е в рамките на 15-20 пункта (20-30 на британеца). Например средното седмично движение на канадеца за последните 4 седмици е около 150 пункта. На седмица. И при положение, че вероятността да вземеш цялото движение клони към нулата (освен ако не си Желев ;) имам предвид ако не използваш стратегията на Желев) няма как да си позволя по-дълбоки стопове. Докато изброените от мен фючърси дават по 300 - 400 пункта дневно. Дори от средата хванато движение дава многократно по- добри възможности. А и там участват много по- малко (като брой) интереси - основно инвеститори и спекуланти. При валутите има още банки, големи международни фирми и т.н. И всеки от тях е движен от различни интереси и нужди, което прави движението по- хаотично и трудно за разбиране. А това е което е в основата на моя стил на търговия - разбиране какво се е случвало до момента на пазара, какво се случва в момента и сценарии за възможно развитие на събитията. Ако сценарият ми е грешен - хоп и стоп. За австралиеца ме сърбяха пръстите да ти напиша " излизай сега" още когато видях поста ти, но винаги съм мразел да ме съветват, за това и аз съвети не давам. Ако разбираш руски и имаш желание ще потърся едно клипче в ЮТуб. Много добре е обяснена механиката на пазара. Това ще отговори на въпроса ти какво видях в австралиеца.

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 23 Oct 2020, 16:55

Ще съм ти благодарен за клипчето, никога не отказвам да науча нещо ново.
Макар че засега не си давам австралиеца, да знаеш. :) Днес е петък и не обръщам внимание на каквото и да е движение.
Иначе 300 пипса си е доста примамливо, не отричам. Притеснява ме факта сега тепърва още няколко години да започвам всичко пак отначало. Ще го мислим! Но прати клипчето, моля те!

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 23 Oct 2020, 17:28

bigi wrote:
22 Oct 2020, 22:32
Чудя се за една дълга при USD/CAD. Какво ще кажете?
..
Тъй като виждам оживена дискусия, ще трябва да взема решението сам.
Купувам USD/CAD на 1,3140 с минимален обем, не толкова за печалбата, колкото за спорта.
Лягам си и утре ще видим.
Затварям + 14 пипса.

Чико
10 получени
14 дадени

Post by Чико » 23 Oct 2020, 17:51

bigi wrote:
23 Oct 2020, 16:55
Макар че засега не си давам австралиеца, да знаеш. :) Днес е петък и не обръщам внимание на каквото и да е движение.
Иначе 300 пипса си е доста примамливо, не отричам. Притеснява ме факта сега тепърва още няколко години да започвам всичко пак отначало. Ще го мислим! Но прати клипчето, моля те!
В клипчето е дадена основата. Важи за всички пазари, така, че ще ти е от полза и при валутите.
https://www.youtube.com/watch?v=YgWPU1_wl4I
А заради клипче като това, в което говори истината, без да се притеснява от мнениоето на другите започнах да преглеждам "филмотеката" му. Има доста забавни видеа, в които казва нещата "право куме в очи".
https://www.youtube.com/watch?v=aQccpCzG2DM

flow
15 получени
58 дадени

Re: Джим Роджърс: Следващата криза ще е валутна

Post by flow » 24 Oct 2020, 11:57

S.Zhelev wrote:
20 May 2009, 19:31
Джим Роджърс wrote:Следващата голяма финансова криза ще бъде на валутните пазари. Причината за това са масираните интервенции на правителствата на водещите държави и огромните количества пари, напечатани от централните банки.

„В момента на практика нямам никакви средства за защита и подозирам, че това ще се превърне в следващия голям проблем – на валутните пазари ще има огромна криза. Правя опити да реша как да действам в подобен случай“

„Сега не съм къс в долари – не и в настоящия момент, макар той вероятно да е върхът за зелените пари. Може би вече сме достигнали върха“

„Ако изляза прав, то ще станем свидетели на много проблеми на валутните пазари през следващите едно-две десетилетия“

„Правителствата правят всичко по силите си, за да разрушат валутите си и хората трябва да разберат това“
Не разбрах какво иска да каже господинът. Всъщност не разбрах иска ли изобщо да каже нещо. Но вместо "да се опитва да реши какво да прави", нека направи очевидното - да инвестира в злато.
Забавляват ме подобни хора с евтиния си PR.
Май иска да каже че предстой силен тренд някъде. Не знам при валутните кросове как може да се срине всичко, като то винаги е за сметка на друго нещо. Винаги има силна и слаба валута.
If you don't know where you are, find a starting point.

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 25 Oct 2020, 13:25

Чико wrote:
23 Oct 2020, 17:51
bigi wrote:
23 Oct 2020, 16:55
В клипчето е дадена основата. Важи за всички пазари, така, че ще ти е от полза и при валутите.
https://www.youtube.com/watch?v=YgWPU1_wl4I
А заради клипче като това, в което говори истината, без да се притеснява от мнениоето на другите започнах да преглеждам "филмотеката" му. Има доста забавни видеа, в които казва нещата "право куме в очи".
https://www.youtube.com/watch?v=aQccpCzG2DM
Дам. Интересна теория има този трейдър. Отрича всички индикатори, признава само обема. Може би има някаква доза истина. Не знам, не ползвам обема на този етап. То във Форекса обемът е много размито понятие. Малко брокери могат да ти дадат достоверна информация за обема.

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 26 Oct 2020, 07:40

bigi wrote:
23 Oct 2020, 14:34
Смятам, че днешният ден е само бонус за всички онези, които искат да отворят къса при EUR/USD.
So far- so good.
До тук се оказах прав. Да видим ще продължи ли да пада след отварянето на Лондон.

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 28 Oct 2020, 13:30

bigi wrote:
23 Oct 2020, 13:55
Позицията ми е все още отворена (не че някой го интересува 8-) ), правя добавка тук от 73,86 със същия обем.

bigi
39 получени
79 дадени

Post by bigi » 03 Nov 2020, 18:30

bigi wrote:
28 Oct 2020, 13:30
bigi wrote:
23 Oct 2020, 13:55
Позицията ми е все още отворена (не че някой го интересува 8-) ), правя добавка тук от 73,86 със същия обем.
Поради огромния медиен и зрителски интерес в страната и извън нея, ще заявя, че затварям позициите си тук:

Едната + 109 пипса, другата + 15 пипса.

И така, това е вече 6-7 поредна печеливша позиция, която обявявам тук в реално време, но понеже няма много заинтересувани се чудя, дали да продължавам да си пиша сам.

Stanimir Velev
4 получени
6 дадени

Post by Stanimir Velev » 17 Nov 2020, 20:51

Какво ще го правите този долар, на 1.19 мислите ли за скъсяване?

ptj

Post by ptj » 26 Nov 2020, 03:42

Не- Имам дълга цел с цел 1.2640.

4un4o
68 получени
163 дадени

Post by 4un4o » 01 Dec 2020, 08:07

Според мен долара ще започне да мачка съвсем скоро.
Теория на вълните-резюме. Трейдър.бг- страница 2773; тренд стр.2783; мартингейл схема.xls стр. 2792 и 2897

4un4o
68 получени
163 дадени

Post by 4un4o » 01 Dec 2020, 10:09

къс фибер от 1.19692 стоп 1.1979... 10 пипса. таргет 100+ пипса.
П.П стопа ударен, втори опит къси 1,19841 стоп 1,1994. 10 пипса.
Теория на вълните-резюме. Трейдър.бг- страница 2773; тренд стр.2783; мартингейл схема.xls стр. 2792 и 2897

4un4o
68 получени
163 дадени

Post by 4un4o » 01 Dec 2020, 12:32

4un4o wrote:
01 Dec 2020, 10:09
къс фибер от 1.19692 стоп 1.1979... 10 пипа. таргет 100+ пипса.
П.П стопа ударен, втори опит къси 1,19841 стоп 1,1994. 10 пипа.
затворена на 1,1969 на +15 да избия стопа. като качи пак скъсявам с 10 пипа стоп по мартингейл таблицата ми.
.

Post Reply

Return to “FOREX - ТЪРГОВИЯ С ВАЛУТА”