Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Какво е forex? Коя платформа? Кой брокер? Как се изчислява печалба и загуба? Задай въпросите си тук без да се притесняваш.
t3ka
Мнения: 1
Регистриран: 25 май 2014, 16:44

Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от t3ka » 25 май 2014, 17:36

Здравейте, първо искам да кажа, че много се радвам, да съм тук сред вас.Както и заглавието загатва аз съм доста нов в тези среди и тепърва предстои моето пъте
шествие в света на търговията. Надявам се да ме насочвате в правилната посока и да помагате кой с каквото може.Първо искам да споделя с вас причините довели ме до идеята за търгуването на финансовите пазари.Първата и най-основна е това, че не искам да работя за някого до края на живота си за смешни пари и да се чудя как да покривам месечните си разходи.Воден от това реших, че искам да стартирам собствен бизнес, но поне при сегашната обстановка в старана всичко ми се вижда загубена кауза.В смисъл, че ако обикновен човек като мен иска да започне собствен бизнес какъвто и да е било може да вложи определена сума.Разбира се сумата не е достатъчно голяма за да бъда конкурентно способен с всички големи играчи на пазара и вероятността да я загубя е много голяма.Воден от тези основни причини се наложи да търся нещо което не е обвързано с ситуацията в България.Искам да кажа, че не съм от тези който си мислят, че като прочетеш 2 книги или няколко форума и ще станеш милионер.Ясно ми е, че да си трейдър се учиш цял живот.Първоначално се бях насочил към форекс понеже е силно рекламиран и има премного инфо навсякъде, купих си книгите на С. Минев, захванах курса на babypips и вече може да се каже, че започвам да придобивам представа над нещата.Това, че 90% от трейдърите губят парите си е доста потискащ факт.Навсякъде се говори за дисциплина и самоконтрол, но все пак не мился, че всички 90% са недисциплинирани и затова губят пари.Няма да изразявам лично мнение за пазарите защото все още ми е рано за това.В началото си мислех, че търговията е да следвам тренда, да гледам някои и друг индикатор какво ми показва и да следя календара за изнасянето на разни данни.Оказа, се обаче, че е точно така и че всичко е доста по сложно и задълбочено от това.Според мен основния проблем за дребни риби като нас във Форекса е това, че няма данни за обемите от ордери и намесата на разни централни банки променя нещата доста.Затова мисля да се преориентирам към търговия с фючърси.Например на индекси, кафе, нефт, соя.Моля да съвет дали съм поел по правилна пътека и за вашето мнение за trading rooms и заслужава ли си човек да си дава парите за това.Също така искам да помоля за съвет относно онлайн курсовете.Струва ли си да се дават такива огромни суми на разни гурута.В общи линии в момента съм на кръстопът и се чудя как да процедирам за напред.Колкото повече се задълбочавам в материята толкова повече ми се струва, че няма да се справя сам и имам нужда от помощ от професионалисти.Моля тези от вас който са успешни да споделят извървяния от тях път и как са стигнали до тук.Също така каква според вас е дефиницията за успешен трейдър.Това е от мен засега, стана доста дълъг пост 8-)

Потребителски аватар
K_W
Мнения: 4411
Регистриран: 04 авг 2013, 22:07
Местоположение: София
4 получени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от K_W » 25 май 2014, 20:32

Здравей, добре дошъл. Аз започнах по горе долу същия начин, самоче имах собствен бизнес няколко години, от който в последствие се отказах поради посочените от теб причини.
Аз лично мисля, че ФОРЕКС пазара е най-добрия избор и се правят пари най-лесно. Търгувал съм много различни инструменти, професионално. При акциите имаш данни за обемите, при Level 2 платформите, чрез маркет мейкърите имаш достъп до данни за всички ордъри и волюм Изображение бид са всички заложени ордъри купува аск всички продава, най в дясно е излиза всичко а което реално се случва по цена и количество. Наблюдавайки всичко това, на теория трябва да си по конкурентен, но има много НО-та и реално не е така(не ми се навлиза в подробности). Можеш да използваш такава платформа предимно за дейтрейдинг и при ниско ликвидни инструменти, при всичко друго смисъла се губи, абонамента за платформата си е раход, но това което те точи най-много е комисионната тя е сериозен разход който при форекса отсъства напълно. Всичко за което можеш да получаваш подобни данни(обеми, бид, аскове и т.н.) е с ограничено работно време, различно от 24ч/5дни в седмицата (при форекса), това означава, не само че възможността за търговия и печаби е пъти по-малка но и риска е значително по-висок тъй като инструментите ежедневно отравя с гапове, при които няма гарантиран стоп. При фючърсите има и риск от лок лимит ъп и даун, в такъв случай и лок лимит срещу теб, ти имаш губеща позиция която нямаш възможност да затвориш, дори и да искаш дни наред.
Относно всички платени стаи, курсове, системи и т.н. в нета НЕ се лъжи, парите ти ще отидат на вятъра. В нета е претъпано с информация, а най-важното и ценно се научава само с търговия.
Първите години трябва да се посветиш на обучение, не се нядявай да изкарваш пари с които да се издържаш, целта ти първите месеци трябва да е да не фалираш. Сумите които рискуваш трябва да са минимални.

Потребителски аватар
deampip
Мнения: 183
Регистриран: 10 юни 2013, 18:06

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от deampip » 28 май 2014, 22:23

Има някои основни термини за форекса, които се повтарят постоянно. Или по-точно правила трябваше да кажа. Никой не ги прилага обаче, не знам защо. Аз също ги знаех доста време, но не съм ги прилагал.

Buy low-Sell high и Cut your losses-Let your profits run. Звучи просто и си е просто. Когато пазара е в рейдж, прилагаш "Buy low-Sell high", а когато е в тренд прилагаш "Cut your losses-Let your profits run". Целта е да разбереш, кога пазара рейнджи и когато трендва, както и ако е тренд, да гледаш сигнали за потенциално обръщане на тренда или отслабването на тренда, така че да затваряш позиции. Ако пазара е в рейндж трябва да гледаш дали има фундамент, който може да накара пазара да пробие в дадена посока. Като цяло прайс екшън за влизане и излизане от позиция, като трябва да имаш напредвид пазарното състояние плюс задължително да следиш фундамента. Освен календара трябва да се следи и световната политика. Например доста хора направиха милиони на борсата, когато Русия влезна в Украйна, но това е друга тема как да се възползваш от такива ситуации.

Следващата стъпка е да изградиш стратегия за моней менинджмънта, ей по тази тема трябва да се чете много. Има най-различни стратегии за управлението на капитала ти, вече зависи от самия тип търговия който прилагаш, както и дали ще ти е комфортно да управляваш парите си по даден начин.

3-тата стъпка е да си дициплиниран, че да не отваряш позиции, когато не трябва, както и да не затваряш позиции когато не трябва. Да си дициплиниран да не рискуваш много, както и да не търгуваш емоционално. Също така трябва да контролираш емоции, като страх, алчност и гнева. Медитацията помага доста, ако си твърде емоционален.

Това са нещата по-които трябва да усъвършенстваш. Само не прави грешката да си мислиш че е по-сложно отколкото е, доста хора го правят. Не обръщай внимание само на стратегията си, това е само малка част от картината. Също не обръщай толкова внимание на входовете, къде ще излезеш от сделката е също много важно.

Недей купува тъпи продукти онлайн. Знаеш ли колко време отнема да се направи наистина добър форекс курс? СУПЕР МНОГО! Никой сериозен трейдър няма да отдели толкова време според мен. Хората, които продават форекс обучение не са успешни трейдъри!

Питаш и за дефиницията за успешен трейдър. Това според мен всеки сам си го определя. Според мен всеки, който печели пари постоянно е успешен.

Като цяло това е нещо, което бих казал на всеки начинаещ, вече ако зададеш малко по-конкретни въпроси ще е по-добре.
Предпочитам фалирала банка пред рейнджов пазар.

reniemilova5
Мнения: 542
Регистриран: 31 окт 2016, 19:11
1 получени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от reniemilova5 » 06 дек 2016, 12:52

За мен най-трудното е дисциплината ,има моменти когато знам че ако отворя позиция ще сбъркам ,но едно ьяволче все ми казвай давай ,давай и след това много съжалявам ама късно.Сигурна съм че ако стана малко по-търпелива резултати ми ще бъдат много по-добрия ,но не се получава .И медитацията не ми помага.

online-money
Мнения: 1542
Регистриран: 31 окт 2013, 15:29

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от online-money » 15 дек 2016, 21:19

reniemilova5 написа:За мен най-трудното е дисциплината ,има моменти когато знам че ако отворя позиция ще сбъркам ,но едно ьяволче все ми казвай давай ,давай и след това много съжалявам ама късно.Сигурна съм че ако стана малко по-търпелива резултати ми ще бъдат много по-добрия ,но не се получава .И медитацията не ми помага.
Когато имаш усещането че ще сгрешиш просто смени посоката си и всичко ще си дойде на мястото :grin:

mitef1
Мнения: 533
Регистриран: 02 яну 2017, 16:23
1 получени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от mitef1 » 02 яну 2017, 18:26

Здравейте, от доста време се интересувам от Форекс и имам една занулена сметка отпреди години , но тогава го играх по-скоро като хазарт. От около 3 месеца съм се захванал да се образовам по темата и да търгувам реално със стратегия която е комбинация от няколко които съм харесал из нета. За последния месец имам доста положителни резултати. Като едновременно търгувах на МТ4 платформите на 2 брокера на демо и на 2те имам съответно 34% и 68% печалба с левъридж 1:200
и на 2те. Смятам да откривам реална сметка , но ме притеснява факта че брокерите които съм проучил до момента с лиценз на КФН имат в договорите си клауза според която при отрицателен баланс на клиента той дължи тази сума и на практика загубите могат да надвишат многократно депозита при непредвидени големи движения в обратна посока на заета от нас позиция. Например ако се случи нещо като движението на швейцарския франк през 2015та в обратна на нас посока. Та въпроса ми е има ли опарени от това движение и с колко са изгорели. И дали има брокер който предлага реална защита от отрицателен баланс? Благодаря Ви предварително!

Потребителски аватар
S.Zhelev
Мнения: 6304
Регистриран: 13 май 2009, 20:34
85 получени
181 дадени
Контакти:

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от S.Zhelev » 03 яну 2017, 14:25

mitef1 написа: Например ако се случи нещо като движението на швейцарския франк през 2015та в обратна на нас посока. Та въпроса ми е има ли опарени от това движение и с колко са изгорели. И дали има брокер който предлага реална защита от отрицателен баланс? Благодаря Ви предварително!
Здравей,

Виж ето тази тема http://forexforum.bg/viewtopic.php?f=17&t=1783

По спомен само Карол и Бенчмарк търсиха отрицателните баланси (или някаква форма на компенсация) от клиентите си.

mitef1
Мнения: 533
Регистриран: 02 яну 2017, 16:23
1 получени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от mitef1 » 03 яну 2017, 22:11

S.Zhelev написа:
mitef1 написа: Например ако се случи нещо като движението на швейцарския франк през 2015та в обратна на нас посока. Та въпроса ми е има ли опарени от това движение и с колко са изгорели. И дали има брокер който предлага реална защита от отрицателен баланс? Благодаря Ви предварително!
Здравей,

Виж ето тази тема http://forexforum.bg/viewtopic.php?f=17&t=1783

По спомен само Карол и Бенчмарк търсиха отрицателните баланси (или някаква форма на компенсация) от клиентите си.
Благодаря за бързия отговор и полезния линк. И жив късмет , че се зачетох в условията на договора с Бенчмарк, които си бях избрал за партньор за търговия, иначе не бих се замислил че може да се запишат и търсят отрицателни баланси по-сметка а те нещата явно може да станат кошмарни ако не се внимава. Значи те и Делта отпадат, тъй като само еднократно са защитили клиентите си но повторно не се знае. Сега въпроса е Трейдър или Варчев. Но засега намирам много малко информация за Варчев. Някой може ли да даде мнение за тях? Благодаря още веднъж!

reniemilova5
Мнения: 542
Регистриран: 31 окт 2016, 19:11
1 получени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от reniemilova5 » 04 фев 2017, 13:53

online-money написа:
reniemilova5 написа:За мен най-трудното е дисциплината ,има моменти когато знам че ако отворя позиция ще сбъркам ,но едно ьяволче все ми казвай давай ,давай и след това много съжалявам ама късно.Сигурна съм че ако стана малко по-търпелива резултати ми ще бъдат много по-добрия ,но не се получава .И медитацията не ми помага.
Когато имаш усещането че ще сгрешиш просто смени посоката си и всичко ще си дойде на мястото :grin:


Ехееее 8-) ако ставаше така досега да съм си купила цяла държава!

Потребителски аватар
ndimitrov73
Мнения: 721
Регистриран: 17 яну 2016, 23:05
71 получени
33 дадени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от ndimitrov73 » 05 фев 2017, 22:29

deampip написа: Недей купува тъпи продукти онлайн. Знаеш ли колко време отнема да се направи наистина добър форекс курс? СУПЕР МНОГО! Никой сериозен трейдър няма да отдели толкова време според мен. Хората, които продават форекс обучение не са успешни трейдъри!

Питаш и за дефиницията за успешен трейдър. Това според мен всеки сам си го определя. Според мен всеки, който печели пари постоянно е успешен.
Тука не мога да се съглася. Но зависи каква стратегия изповядваш. Ако използваш ПА стратегията която основно се прави анализ на дневна графика. На 24 часа ти отнема не повече от 1 час. Големите трейдъри не стоят с часове пред мониторите те търгуват на голем времеви рамки. Сигналите са малко, но много по надежни. Така, че време бол. Аз съм се обръщал с майл дог-н Николай Колев и на Nial Fuller които са ми отговаряли и които имат и блогове и ги ъпдайтват постоянно.
Аз не съм използвал техните курсовете , но според мен, ако искаш да се занимаваш професионално е хубаво да се регистрираш при някой по-успял. Сумата за регистрация е еднократна и е до живот. По-добре е да се дадът за пари(това е вид инвестиция) за това отколкото да ги дадеш за глупави грешки които допускаш в практиката. Това е личното ми мнение.
Познавам две човешки качества които нямат граница. Това са глупостта и алчността.

нели
Мнения: 33
Регистриран: 01 ное 2016, 10:11

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от нели » 07 фев 2017, 16:02

Здравейте, начинаеща съм и преди два дни прочетох статия, в която пише, че за да търгуваш успешно няма нужда от много индикатори, а по- скоро да можеш да разчиташ графиката и по- точно свещите. Намерих ето тази статия http://bulbrokers.com/bg/training/forex ... ck-analiz/
Ще съм много благодарна ако може някой да ми прати и други подробни материали. Аз разбира се не спирам да търся, но ако имате и наблюдения с конкретни формации ще са ми много полезни

Потребителски аватар
K_W
Мнения: 4411
Регистриран: 04 авг 2013, 22:07
Местоположение: София
4 получени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от K_W » 07 фев 2017, 16:43

нели написа:Здравейте, начинаеща съм и преди два дни прочетох статия, в която пише, че за да търгуваш успешно няма нужда от много индикатори, а по- скоро да можеш да разчиташ графиката и по- точно свещите. Намерих ето тази статия http://bulbrokers.com/bg/training/forex ... ck-analiz/
Ще съм много благодарна ако може някой да ми прати и други подробни материали. Аз разбира се не спирам да търся, но ако имате и наблюдения с конкретни формации ще са ми много полезни

Те не са кой знае колко, научи най-основните. Важното е да ги използваш в комбинация с нива на подкрепа и съпротива и най-вече какво ти казват(надмощие/сила на продавачите или купувачите). Ако ги следваш сляпо, няма да си доволна от резултата(така е и с останалите методи за анализ и прогнозиране).

нели
Мнения: 33
Регистриран: 01 ное 2016, 10:11

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от нели » 07 фев 2017, 19:01

Ами да хич не съм доволна от резултатите, късмета на начинаещия свърши и затова реших да пробвам сериозно и първо да науча свещите и да си потърся стратегия, която ми е удобна и печеливша и тогава към реална сметка. Къде гледате (ако не е тайна) подкрепи и съпротиви

Потребителски аватар
тъпото копеле
Мнения: 1196
Регистриран: 10 фев 2011, 09:55
1 получени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от тъпото копеле » 07 фев 2017, 19:03

нели написа: Къде гледате (ако не е тайна) подкрепи и съпротиви
По графиките. :grin:

goldrun
Мнения: 102
Регистриран: 09 фев 2014, 14:46
1 получени
4 дадени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от goldrun » 07 фев 2017, 19:11

Нели на правилното място си. Започни да четеш форума от секцията бейби пипс. Там си пише за свещите и техните формации и доста други важни и полезни неща. В тубата има доста клипове с обяснения. Интересен е Прайс екшън подхода. Тук има колеги, които биха помогнали стига преди това сама малко да понапреднеш. Поздрави и успех в начинанието с което си се захванала!

Потребителски аватар
K_W
Мнения: 4411
Регистриран: 04 авг 2013, 22:07
Местоположение: София
4 получени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от K_W » 07 фев 2017, 20:08

тъпото копеле написа:
нели написа: Къде гледате (ако не е тайна) подкрепи и съпротиви
По графиките. :grin:
В този дух, Нели по-добре наблегни на теорията и практикувай сама по графиките. Не се изкушавай и подвеждай по чужди анализи и прогнози. Дори и най-добрите грешат, което е в реда на нещата. Ако се пробваш да търгуваш чужди анализи без да си заимствала и управлението на риска и парите им и не ги следваш месеци наред пак няма да си доволна. :wink:

Потребителски аватар
Малкия Кондор
Мнения: 1252
Регистриран: 14 окт 2016, 15:52
64 получени
8 дадени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от Малкия Кондор » 07 фев 2017, 20:18

K_W написа:
тъпото копеле написа:
нели написа: Къде гледате (ако не е тайна) подкрепи и съпротиви
По графиките. :grin:
В този дух, Нели по-добре наблегни на теорията и практикувай сама по графиките. Не се изкушавай и подвеждай по чужди анализи и прогнози. Дори и най-добрите грешат, което е в реда на нещата. Ако се пробваш да търгуваш чужди анализи без да си заимствала и управлението на риска и парите им и не ги следваш месеци наред пак няма да си доволна. :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Гого Лозанов (Папион) , ум'реш да даваш акъл на новобранци :lol: :lol: :lol:
Дай трейд на разбиращите , де !
Ей , шубето е голем страх , ей !
Виде ли ми трейда в паунда в другата тема , а ???
Настръхна ли ????
Ше ви ск'ина шортъляка , бе :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Trader90
Мнения: 1268
Регистриран: 10 сеп 2014, 22:13
19 получени
7 дадени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от Trader90 » 07 фев 2017, 20:19

За babypips съм с малко резерви. Като начало може да се прочете 100% форекс. Според мен е добре написана и е на български. Разбира се не е нужно всичко. Като да се наблегне на ПА, средни и някой осцилатор като МАСД, RSI, Stochastic. Другите неща са второстепенни.

reniemilova5
Мнения: 542
Регистриран: 31 окт 2016, 19:11
1 получени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от reniemilova5 » 07 фев 2017, 20:37

нели написа:Ами да хич не съм доволна от резултатите, късмета на начинаещия свърши и затова реших да пробвам сериозно и първо да науча свещите и да си потърся стратегия, която ми е удобна и печеливша и тогава към реална сметка. Къде гледате (ако не е тайна) подкрепи и съпротиви
С кой брокер аи на демо версията.Първо разучи хубаво платформата и се поинересувай в нета ,дали трейдърите са доволни от аналузите на самата платформа.Там ще намериш и нивата на подкрепа и съпротива ,за индийатор аз също съм доволна от Stotastic.

reniemilova5
Мнения: 542
Регистриран: 31 окт 2016, 19:11
1 получени

Re: Малко помощ и напътствия за поредния новобранец

Мнение от reniemilova5 » 07 фев 2017, 20:40

тъпото копеле написа:
нели написа: Къде гледате (ако не е тайна) подкрепи и съпротиви
По графиките. :grin:

Малко грубо от твоя страна.Никой не се родил научен и за да може да стане добър в това което се занимава ,той трябва да задава всеки един въпрос който му дойде на ум.
"С питане може да стугнеш до Рим и да видиш Папата"

Отговори

Върни се в “ВЪПРОСИ НА НАЧИНАЕЩИ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост