MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Как се създава и тества forex система. Expert Advisors и бектестове на системи за автоматична търговия.

MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот hotwheels » 12 Окт 2011, 15:30

Здравейте,

бихте ли ми препоръчали добра книга/сайт/tutorial за МТ4 програмиране за начинаещи.
hotwheels
 
Регистриран на: 24 Сеп 2010, 09:44
Мнения: 21

Re: МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот Manov » 12 Окт 2011, 15:36

http://book.mql4.com/
http://docs.mql4.com/

Напълно достатъчно е :wink:
saxsten написа: Такива алабалагоритми печелят само на бак- теста :twisted:
Аватар
Manov
 
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 11:55
Мнения: 225
Бонус: 2.5 лв.
Благодарности: 1
Местоположение: Sofia

Re: МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот saxsten » 17 Окт 2011, 21:46

Manov написа:http://book.mql4.com/
http://docs.mql4.com/

Напълно достатъчно е :wink:


Пользовательский индикатор (Custom Indicator) - технический индикатор, самостоятельно написанный пользователем в дополнение к индикаторам, уже интегрированным в клиентский терминал. Пользовательские индикаторы, также как и встроенные, не могут автоматически торговать и предназначены только для реализации аналитических функций. Пользовательские индикаторы хранятся в директории каталог_терминала\experts\indicators

Голяма тъпня е
Да не ти дава Господ да си напишеш индикатор и да ползуваш функцията (Custom Indicator)
Бедна е фантазията какви простотити може да ти сервира ,даже и от там ,от където никога не си ги очаквал.
Форекса е оръжие за масово поразяване
Аватар
saxsten
 
Регистриран на: 04 Апр 2010, 22:16
Мнения: 1284
Бонус: 128 лв.
Благодарности: 13

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот boreto » 20 Окт 2011, 09:31

Дай си скайп да ти пратя едни ръководства
boreto
 
Регистриран на: 06 Юли 2010, 02:13
Мнения: 121

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот madvan » 22 Окт 2011, 19:02

boreto написа:Дай си скайп да ти пратя едни ръководства

mad_vankata
на мен може ли :oops:
madvan
 
Регистриран на: 21 Сеп 2011, 20:34
Мнения: 213
Бонус: 5 лв.
Благодарности: 2

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот ingivo » 23 Окт 2011, 08:36

bore и аз съм ти пуснял скайпа :oops:
Анализи, Сигнали и Реклами!!!http://forexsignalsarea.com/
ingivo
 
Регистриран на: 19 Авг 2011, 12:45
Мнения: 203
Бонус: 22.5 лв.
Благодарности: 9

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот baza12 » 03 Ное 2011, 13:26

каква е разликата между спреда ?

Искам да напиша скрипт който показва спреда , но ми се случи следното нещо:

при следният скрипт:

за какво служи MODE_SPREAD;


Код: Избери целия код
int start()                                     
  {

double spred=Ask-Bid;
double drugspred=MODE_SPREAD;

Alert("Спред = ",spred," Спред2 = ",drugspred);

   return; 
  }


или съобщението което се получава е следното :

spred.PNG
spred.PNG (46.72 KiB) Прегледано 4885 пъти


ок ако трябва да използвам скрипт , то това трябва да е :

Код: Избери целия код
int start()                                     
  {

double spred=Ask-Bid;
Alert("Спред = ",spred);

   return; 
  }


закакво служи MODE_SPREAD?
baza12
 
Регистриран на: 23 Фев 2011, 12:56
Мнения: 187
Бонус: 22.5 лв.
Благодарности: 9

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот JDeel » 03 Ное 2011, 15:54

Нормално ти се е случило, функцията "Alert" изкарва ей такива поп-ъп съобщения.
Такова нещо дето да показва спреда не е нещо екзотично и може да се намери готово, например ето тук http://codebase.mql4.com/6437

MODE_SPREAD е предефинирана константа и се използва за функцията "MarketInfo()". MODE_SPREAD е всъщност 13.

Ето и как се използва "MarketInfo()": http://docs.mql4.com/common/marketinfo
Има 2 параметъра - symbol и type. "MarketInfo()" е функция, която дава определена информация за някоя валутна двойка. Първия й параметър е избраната валутна двойка, а с втория задаваме това което търсим за него.

Тези два варианта на записване на функцията дават един и същи резултат:
MarketInfo("EURUSD", MODE_SPREAD);
MarketInfo("EURUSD", 13);

Това е списък с всички възможни варианти за втория параметър: http://docs.mql4.com/constants/marketinfo

Ask и Bid пък са предефинирани променливи, които дават Ask и Bid стойността за този инструмент който е избран за графиката. Те са равни съответно на MarketInfo(Symbol(), MODE_ASK); и MarketInfo(Symbol(), MODE_BID);
Аватар
JDeel
 
Регистриран на: 16 Дек 2010, 17:24
Мнения: 518
Бонус: 26 лв.
Благодарности: 5

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот StoneHeart » 03 Ное 2011, 18:49

На който му се чете , ей тук :http://www.forexmt4.com/
има доста информация , и примери.
... на първата страница , някъде около средата са връзките.
Аватар
StoneHeart
 
Регистриран на: 05 Авг 2009, 11:00
Мнения: 1124
Бонус: 225 лв.
Благодарности: 51
Местоположение: В.Търново

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот ef4e » 03 Ное 2011, 22:33

И аз да попитам нещо..но няма да ми се смеете !Как да изпиша промяната в MyPoint=0.0001; при положение че искам примерно да променя експерт предназначен за валутна двойка , да го тествам на дакс .там формата трябва да бъде примерно 0000.1 ли ?
Аватар
ef4e
 
Регистриран на: 03 Авг 2011, 22:51
Мнения: 386
Бонус: 37.5 лв.
Благодарности: 15

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот JDeel » 04 Ное 2011, 08:12

Твоето MyPoint задава размера на 1 пипс. Зависи от брокера, пък и от избрания инструмент... 1 пипс може да е 0,01 или 0,0001 или 0,00001... Като видиш как са изписани цените, то колкото на брой са знаците зад точката - толкова знаци зад точката трябва да имаш и при MyPoint. Нули разбира се, само последното е единичка.
Ако имаш предвид този индекс http://www.forexpros.com/indices/germany-30, значи 0,01
Аватар
JDeel
 
Регистриран на: 16 Дек 2010, 17:24
Мнения: 518
Бонус: 26 лв.
Благодарности: 5

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот ef4e » 04 Ное 2011, 11:01

JDeel написа:Ако имаш предвид този индекс http://www.forexpros.com/indices/germany-30, значи 0,01

Благодаря , значи съм на прав път ! :smile:
Аватар
ef4e
 
Регистриран на: 03 Авг 2011, 22:51
Мнения: 386
Бонус: 37.5 лв.
Благодарности: 15

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот baza12 » 17 Ное 2011, 21:27

когато пишем някоя програма, тогава задаваме стойности
ако разгледаме следният пример:

Low[2]-най-ниската точка на преди 3 бара.

мога ли да измеря по съсщият начин и

ma[2]

ako

double ma=iMA(NULL,0,13,8,MODE_SMMA,PRICE_MEDIAN,1);
baza12
 
Регистриран на: 23 Фев 2011, 12:56
Мнения: 187
Бонус: 22.5 лв.
Благодарности: 9

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот Марио Димитров » 17 Ное 2011, 21:39

baza12 написа:когато пишем някоя програма, тогава задаваме стойности
ако разгледаме следният пример:

Low[2]-най-ниската точка на преди 3 бара.

мога ли да измеря по съсщият начин и

ma[2]

ako

double ma=iMA(NULL,0,13,8,MODE_SMMA,PRICE_MEDIAN,1);

double ma=iMA(NULL,0,13,8,MODE_SMMA,PRICE_MEDIAN,1);
това е декларация на мувинг-а дали ще я сложиш в буфер(ma[2])?
декларирал си мувинг с определени параметри за първи бар
за полесно сравни това което искаш-без буфери,направо с баровете-които са
double ma=iMA(NULL,0,13,8,MODE_SMMA,PRICE_MEDIAN,ето това);
ясно е,че показваш нещо друго-буфери,и смесваш с брой барове.
Когато пишеш-редактора по подразбиране ти помага.
Например:
Изписваш:
iMA(.......
и на мястотона точките ти се показва какво трябва да декларираш.
http://book.mql4.com/ru/
или другия вариант-стъпваш на хелпа-маркираш и Ф1.
Минавайки на МТ5-стъпвах на хелпа.
Но все пак-трябва да попрочетеш-другото е въпрос на време.
На картинката-как изглежда предложението.
Прикачени файлове
1.GIF
1.GIF (1.73 KiB) Прегледано 4664 пъти
Търгувайте това, което виждате на графиките
Марио Димитров
 
Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:08
Мнения: 1941
Бонус: 318 лв.
Благодарности: 58

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот baza12 » 17 Ное 2011, 21:57

Марио Димитров написа:когато пишем някоя програма, тогава
double ma=iMA(NULL,0,13,8,MODE_SMMA,PRICE_MEDIAN,ето това);


Благодаря :grin:
baza12
 
Регистриран на: 23 Фев 2011, 12:56
Мнения: 187
Бонус: 22.5 лв.
Благодарности: 9

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот Марио Димитров » 17 Ное 2011, 22:00

baza12 написа:
Марио Димитров написа:когато пишем някоя програма, тогава
double ma=iMA(NULL,0,13,8,MODE_SMMA,PRICE_MEDIAN,ето това);

Благодаря :grin:

Нп-само казвай-но и чети-това ми казва постоянно vgc.
Ами чета :)
Търгувайте това, което виждате на графиките
Марио Димитров
 
Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:08
Мнения: 1941
Бонус: 318 лв.
Благодарности: 58

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот JDeel » 17 Ное 2011, 22:47

Марио, какви буфери, това е MQL4. А в MQL4 не се изисква нищо повече от това да набереш iMA(тралала). Тука няма CopyBuffer, ma[x] и разни ми ти такива работи. Иначе да, последния елемент от тази функция е за отместването (shift)
Аватар
JDeel
 
Регистриран на: 16 Дек 2010, 17:24
Мнения: 518
Бонус: 26 лв.
Благодарности: 5

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот Марио Димитров » 17 Ное 2011, 23:05

JDeel написа:Марио, какви буфери, това е MQL4. А в MQL4 не се изисква нищо повече от това да набереш iMA(тралала). Тука няма CopyBuffer, ma[x] и разни ми ти такива работи. Иначе да, последния елемент от тази функция е за отместването (shift)

JDeel,
Погледни поста на база12-имам чуството,че ме поучаваш-не се сърдя :smile:
само му показвам-кое какво е.
Аз май знам за какво говоря-ти?
Търгувайте това, което виждате на графиките
Марио Димитров
 
Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:08
Мнения: 1941
Бонус: 318 лв.
Благодарности: 58

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот JDeel » 18 Ное 2011, 01:29

Добре, понеже аз не те разбрах, би ли ми изяснил малко по-подробно за буферите за които говориш? Също така не успях да схвана какво точно означава да смесваш с брой барове :smile:
Аватар
JDeel
 
Регистриран на: 16 Дек 2010, 17:24
Мнения: 518
Бонус: 26 лв.
Благодарности: 5

Re: MQL - МТ4 програмиране за начинаещи

Мнениеот Марио Димитров » 20 Ное 2011, 00:43

JDeel,
Колко нови неща си измислил през тази седмица?
Стига си питал-започни да четеш,не това за което пиша-за това което не искаш да "прочетеш".
Не ме питай пак какво искам да кажа-досещай се.
Поздрави-с езиците де,на които можеш да програмираш и на които аз не мога-време за усвояване-средна интелигентност.
Търгувайте това, което виждате на графиките
Марио Димитров
 
Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:08
Мнения: 1941
Бонус: 318 лв.
Благодарности: 58

Следваща



Назад към FOREX СИГНАЛИ, СИСТЕМИ И СТРАТЕГИИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Yahoo [Bot] и 2 госта

cron