Прогнозите на банките за цената на златото през 2015 г.

Почти ежедневно се публикуват най-различни прогнози за цената на златото от различни анализатори. Някои от тях са доста точни, но повечето не могат да се похвалят със сериозен успех.
Миналата година публикувах статия, в която бях събрал прогнозите на водещите банки за цената на жълтия метал в края на годината. В действителност повечето прогнози се оказаха точни, въпреки на пръв поглед непредвидимите събития, които оказаха влияние на пазара през изминалите 12 месеца. Сега е време отново да погледнем какво прогнозират някои от водещите банки за цената на златото в края на 2015 г.

Citigroup – Силният долар и евтиният петрол ще наранят златото.
Една от най-големите банки в света подчертава, че силният американски долар и падащите цени на петрола ще окажат негативно влияние върху цената на метала през настоящата година. Въпреки това от банката считат, че дъното съвсем скоро ще бъде достигнато, а след това цената ще се покачи. Очакват още, че търсенето на злато в Индия и Китай ще се увеличава с бързи темпове, в резултат на което цената ще се достигне 1220 долара за тройунция в последните месеци на 2015 г.

Commerzbank – Покачването на основния лихвен процент от страна на ФЕД ще сигнализира, че дъното вече е достигнато.
Анализаторите на втората най-голяма германска банка очакват златото да започне настоящата година със спад, достигайки 1120 долара за тройунция. През втората половина на 2015 г. обаче трендът най-вероятно ще се обърне и цената на метала ще достигне 1200 долара.
Банката обръща сериозно внимание на очакваното покачване на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ, което най-вероятно ще се случи през втората половина на 2015 г. Това ще окаже изключително положително влияние върху цената на метала.

Goldman Sachs – Цената на златото спада до 1050 долара за тройунция.
Анализаторите на банката са настроени изключително мечо спрямо цената на жълтия метал.
На 9 декември в интервю за Bloomberg Джефри Къри, който ръководи екипа от анализатори на банката, заяви, че в края на 2015 г. цената на златото ще достигне 1050 долара. Той защитава тезата, че докато икономиката на САЩ се развива с бурни темпове, стойността на ценния метал ще спада.

Standard Chartered – Златото ще се покачва.
Английската банка, която има над 87 000 служителя, коригира своята прогноза за цената на златото през настоящата година. Първоначално анализаторите имаха мечи нагласи, но вече прогнозират цената от 1245 долара в края на годината. Първоначалните им прогнози бяха за 1160 долара.
Абсолютната доминация на щатския долар в комбинация с останалите фундаментални фактори на пръв поглед дават увереност на мечките, но през втората половина на годината това ще се промени.
Банката също така прогнозира 1330 долара за тройунция злато в края на 2016 г.

Natixis – Цената на златото през 2015 г. ще се колебае.
Анализаторите на младата френска банка имат мечи нагласи относно цената на жълтия метал през настоящата година. Цената, която очакват, е 1140 долара за тройунция. Тяхната гледна точка е, че след покачването на лихвените нива, което според тях ще се случи през юни, инвеститорите ще предпочетат да купуват финансови активи със сигурна доходност.

CIBC – През 2015 г. цената на златото ще бъде 1200 долара.
Анализаторите на канадската банка очакват сериозна волатилност в цената на метала, като не изключват варианта в определен момент от годината да станем свидетели на достигането на границата от 1000 долара. Въпреки това понижаването на цените ще бъде моментно, като в края на годината цената ще се възстанови на нивото 1200 долара.

JP Morgan – 1220 долара за тройунция.
От банката очакват покачване на основния лихвен процент, слаба инфлация и силен щатски долар. Тяхната прогноза е за 1220 долара, също както и на Commerzbank.

Световната банка – цената на златото ще спада в дългосрочен план.
Според прогнозата на световната банка от октомври 2014 г., цената на златото ще спада в дългосрочен план. За 2015 г. очакваната цена за тройунция е 1240 долара.

ANZ – 1280 долара за тройунция в края на годината.
Австралийско-новозеландската банка очаква цената на метала да се покачи през настоящата година главно заради повишеното търсене на злато от Азия.
Прогнозата за края на 2016 г. е 1420 долара.

Нека видим обобщените резултати.
Най-песимистично са настроени от Goldman Sachs с прогноза от 1050 долара.
Най-оптимистично са настроени от AZN – 1280 долара.

Ако премахнем най-ниската и най-високата прогноза и осредним останалите, ще достигнем до средна цена от 1206 долара за тройунция.

Банка

Прогноза

Citigroup

1200 $

Commerzbank

1200 $

Natixis

1140 $

CIBC

1200 $

JP Morgan

1220 $

Световната банка

1240 $

Standard Chartered

1245 $

Средно 1206,43 $

Дали прогнозите ще се окажат точни, предстои да разберем.

Антон И.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*