Икономиката на САЩ – краят на един пазарен цикъл или началото на нов

През 2009 г. ФЕД започна да инжектира парични стимули в закъсалата щатска икономика и напечатаните 787 милиарда долара със сигурност повлияха върху движението на основните индекси. След първоначалното объркване инвеститорите бързо се ориентираха в новата ситуация, като резултатът е видим за всички – водещите американски индекси достигнаха нови рекорди преди няколко седмици.

След края на програмата ситуацията е променена и инвеститорите трябва пак да анализират факторите, оказващия влияние на пазара.

Действията на ФЕД отново ще бъдат следени изключително внимателно, предвид очакваното покачване на основния лихвен процент. Редица анализатори предупреждават, че това ще се случи през втората половина на настоящата година.

Според членовете на Федералната комисия за отворения пазар, ниската цена на петрола ще стимулира икономиката на САЩ и те „търпеливо” ще изчакат подходящия момент за вдигане на лихвите.

От една страна, т.нар. шистова революция в момента се задъхва, тъй като разходите за добиване на петрол по този начин са значително високи и цена от 50 долара за барел не е изгодна. От друга страна, ниските цени на черното злато ще окажат благоприятно въздействие върху редица сектори на икономиката.

Според редица анализатори рекордният добив на петрол, който се наблюдава в САЩ през последните няколко години, изигра важна роля за възстановяването на икономиката и е трудно да се прогнозира дали спадът в цената ще има по-скоро положителен или отрицателен ефект.

Слабата инфлация в САЩ е основното, което спира ФЕД да повиши лихвените нива. Предвид останалите положителни сигнали, които икономиката генерира, изглежда, че проблемът с инфлацията ще бъде пренебрегнат за сметка на останалите фактори.

Пазарът на труда се развива с по-бързи темпове от очакваното, като безработицата в момента е рекордно ниска – 5.8%. Всички фактори сочат, че през настоящата година тя няма да се увеличава.

Разбира се, не липсват и критици, които твърдят, че данните за безработицата не са толкова добри, колкото изглеждат. Причината за това е, че Министерството на труда изчислява безработицата посредством представителни телефонни допитвания в общо 60 000 домакинства, като по този начин получените данни не са напълно точни. В Германия например има определен срок в който всеки безработен трябва да се регистрира като такъв. В статията „Невидимите безработни на САЩ“, Deutsche Welle разглежда внимателно ситуацията на пазара на труда в Щатите.

Пазарните цикли традиционно са широко коментирани в пресата отвъд океана. Един от най-популярните доскоро бе президентският. Според статистиката през първите 2 години от мандата на президента трендът на пазарите е по-скоро плосък. През следващите две години обаче биковете повеждат пазарите към силен възходящ тренд. Барак Обама успя да опровергае този цикъл, като пазарът се представи изключително зле през първия му мандат, но пък първите 2 години на вторият му мандат компенсираха спада от преди това.

Друг популярен цикъл е 10-годишният, в който пазарът постига висока доходност в годините, завършващи на 5 и 0. Анализирайки графиката на S&P500, бихме могли донякъде да се съгласим с това твърдение, но като цяло изглежда някак наивно да вярваме, че пазарът ще се покачи, само защото настоящата година завършва на 5.

Ако погледнем историята от друг ъгъл обаче, ще забележим, че след Втората световна война пазарите винаги са падали в първите 6 месеца, след като ФЕД е покачвал основната лихва. Дали това ще се случи и през настоящата година? Почти сигурно да.

Водещите медии все по-често излизат с информация, че вдигането на лихвите ще се случи в месеците юни-август, като не е трудно да прогнозираме, че през втората половина на годината индексите ще поемат надолу, поне до декември.

Настроенията сред инвеститорите обаче за момента са силно положителни. Те имат всички предпоставки да вярват в светлото бъдеще на американската икономика. Според оптимистите щатската икономика може да постигне ръст от 3% през следващите 12 месеца, което неминуемо ще доведе до скок в стойността на акциите дори при евентуално увеличение на лихвените нива.

Както обаче знаем, когато тълпата си повярва прекалено, пазарният цикъл е към своя край. Няма как да игнорираме темата за надуващия се балон в САЩ. Само през 2014 г. корпорациите са издали свои облигации за над 1 трилион долара, което е рекорд до момента. Освен това доходността по американските държавни облигации спада, като в момента доходността по 10-годишните ДЦК е под 2%, въпреки че през март отново ще започнат дебатите за повишаването на тавана на дълга на САЩ на фона на повишаващата се задлъжнялост.

Дори и да се образува нов балон, за момента няма тревожни фактори, които да сигнализират, че той ще се спука в следващите 12 месеца. Със сигурност ни очакват повече от любопитни събития през 2015 г.

Антон И.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*