Познаха ли банките за цената на златото ?

Преди 11 месеца публикувах статия отразяваща прогнозите на водещите банки за очакваната цена на златото в края на настоящата година. Сега три седмици преди края на 2014 г. е време да проверим кои банки познаха и кои сгрешиха в прогнозите си.

Прави впечатление, че по-голямата част от тях прогнозираха спад в цената на жълтия метал, съветвайки ни да не инвестираме в него и се оказаха прави.

В първия работен ден за годината, златото започна да се търгува на цена от 1224.80 долара за тройунция. Цената на затваряне в последния ден за 2013 г. бе 1206 долара, което означаваше, че се беше появил 20 доларов гап.
Първото тримесечие на 2014 г. ще се запомни от трейдърите със силния възходящ тренд на ценния метал, който достигна най-високата си точка на 16 март – 1392 долара.
След това мечките поведоха тренда, като изпратиха цената до 4.5 годишно дъно. Това се случи на 7 ноември при цена от 1130 долара.

Интересно е, че в момента златото се търгува на абсолютно същите нива, както в началото на годината. До голяма степен причината за това е решението на Moody’s да понижи кредитния рейтинг на Япония, чиято икономика изпадна в рецесия. Това доведе до повишено търсене на злато, цената на което се изстреля над нивото от 1200 долара за тройунция на 1 декември.

Фундаменталните новини от последните седмици са доста разнопосочни. Освен, че референдумът в Швейцария за преминаване към златен стандарт не успя, цените на петрола продължават да вървят устремено на юг, а е всеизвестно, че цените на жълтия метал и черното злато се намират в пряка корелация. Тук няма как да пропуснем факта, че на 3-ти декември златото и петрола завършиха деня с корелация в размер на 0.4, което е рекордно висока стойност от юли 2013 г. Обикновено тя е в размер на 0.1, което попринцип е доказателство за еднаквата посока на движение между двата финансови инструмента.
В допълнение, спекулациите за повишаване на реалните лихвените проценти от страна на ФЕД, също вдъхват известна увереност в мечките.

От друга страна, има и добри новини за метала. Ниските му цени засилват търсенето от Азия и най-вече в Шанхай, където според информация на Bloomberg, търсенето се е покачило до рекордни стойности. Индия, която е най-големият потребител на злато, отново ще може да внася неограничено количество от златния метал. Правителството на страната взе това решение, тъй като икономиката забавя растежа си.

Но нека се върнем към прогнозите на банките. Ето какви бяха те:

Bank of America: Спад с 11% до $1,150 за тройунция. От финансовата институция предпреждават, че според тях е възможно дори по голям спад.

J.P. Morgan: Повишение до $1,263 за тройунция. Ниска инфлация и хеджиране на средствата от страна на инвеститорите ще са предпоставка за тази цена според банката. $1,275 е прогнозата за 2015 година.

Goldman Sachs: Значителен спад с най-малко 15% през настоящата година.

Barclays Bank: Злато ще бъде средно $1350 през първото тримесечие на 2014 г., а след това ще спадне до 1270 $ за тройунция до края на годината.

UBS: $1200 за тройунция. Това е средна прогноза, защото очакват пазарът да варира широко, под натиска на подобряващата се макросреда.

Credit Suisse: Огромен спад предричат от Креди сюис ако цената продължи да намалява с това темпо. $900 в края на 2014 г.

Societe General: И те са с негативна прогноза през 2014 – $1050 за тройунция в последното тримесечие на годината.

Morgan Stanley: Препоръчват да не се инвестира в злато в този момент, защото цената според тях ще спадне през настоящата година.

ANZ(третата по големина банка в Австралия): $1,450.

Не бива да забравяме, че все пак има още месец до края на настоящата година, а специфичните движения за края на декември тепърва предстоят, така че са възможни големи промени в цената на метала.

Bank of America се представят доста добре с прогнозата си 1150 долара. В началото на настоящата седмица, цената бе точно 1150 долара.

J.P.Morgan прогнозирана цена от 1263 долара, което също е доста добра прогноза.

Goldman Sachs предвидиха спад с 15%, което е около 1100 долара. За момента това ниво е далеч.

Barclays Bank очакваха покачване през първото тримесечие на годината до 1350 долара и след това спад до 1270 долара в края на годината.
Е не можем да не ги похвалим. Както вече споменахме в статията, златото се покачи от 1200 до 1387 долара в месеците януари – март. След това започна и низходящият тренд и в момента се търгува на нива 1200 долара за тройунция. Ако златото се покачи още малко, прогнозата на английската банка ще бъде отлична.

UBS дадоха прогноза 1200 долара за тройунция. Няма какво повече да добавим тук.

Credit Suisse – швейцарската банка не се справи добре с прогнозата си от 900 долара.

Societe General очакваха 1050 долара, което за момента е точна прогноза.

Morgan Stanley дадоха препоръка да не се инвестира в злато, тъй като очакваха цената да спада. Тази препоръка се оказва правилна към момента, тъй като ако бяхте купили злато в началото на година, сега нямаше да имате никаква доходност.

Последната банка на която успях да намеря прогноза бе ANZ, които очакваха 1450 долара. Това ниво на цената е много далеч от сегашното.

Можем да обобщим, че банките като цяло много точно прогнозираха цената на златото, като сред тях се отличава Barclays с отличната си прогноза.

Антон И.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*