Най-важните събития през настоящата седмица 1-5 декември


Рекордно ниските стойности на рублата и силният низходящ тренд при петрола бяха най-коментираните събития през изминалата седмица. Налице са всички предпоставки това да продължи и през следващите 5 дни.

Понеделник
Първата важна новина в понеделник ще бъде обявена в 11:30 ч. – PMI индексът в сферата на производството във Великобритания в комбинация с данните за размера на потребителските кредити.
В 17:00 ч. от САЩ ще пристигнат данните за ISM индекса в сферата на производството. Той отразява размера на поръчките и доставките в страната.

Вторник
Вторият ден от работната седмица ще ни предостави повишена волатилност при австралийския долар още в 05:30 ч., когато ще бъде обявено решението на Reserve Bank of Australia относно лихвените нива. Веднага след него ще последва и пресконференция на банката.
За 15:30 ч. е насрочено изявление на председателя на ФЕД Джанет Йелън.

Сряда
В малките часове на нощта трейдърите отново ще насочат поглед към Австралия, тъй като в 02:30 ч. ще бъде обявен размера на БВП на страната за третото тримесечие. Според прогнозите размерът на БВП ще се покачи спрямо предходния отчетен период, което би се отразило изключително позитивно на слабата австралийска валута.
В 08:45 ч. отново ще бъдат обявени данни за БВП, но този път на Швейцария.
Точно в 12:00 ч. ще стане ясен размерът на продажбите на дребно в еврозоната за октомври.
В 15:15 ч. от САЩ ще пристигнат данните за заетостта в частния сектор.
В 17:00 ч. ще настъпи и кулминацията за деня с решението на Bank of Canada относно лихвените нива, което ще бъде последвано от пресконференция на банката.

Четвъртък
Волатилността при канадския долар ще продължи и в първите часове на предпоследния работен ден за седмицата с изявлението на управителя на Bank of Canada – Полоз, в 00:30 ч.
В 02:30 ч. отново е време за новини от Австралия. Този път ще бъде обявен размерът на продажбите на дребно за октомври, както и търговският баланс на островната държава. Данните могат да бъдат доста объркващи и не са особено препоръчителни спекулациите с валутата в минутите след 02:30 ч.
В 14:00 ч. ще бъде обявено решението на Bank of England относно лихвените нива и паричните стимули, инжектирани в икономиката.
Само 45 мин. по-късно ще бъде обявено решението на Европейската централна банка относно лихвените нива. В 14:45 ч. ще започне и изявлението на Марио Драги. Предвид деликатната ситуация, в която се намира еврозоната, това ще бъде и най-очакваната пресконференция от доста време насам. Данните за инфлацията в еврозоната за съжаление отново са разочароващи и според анализаторите Драги ще даде повече яснота относно очакваните стимули – точно една седмица преди коледното парти на ForexForum.bg.

Петък
В 12:00 ч. ще бъдат обявени ревизираните данни за БВП на еврозоната. Повишена волатилност и изненади не се очакват.
В 15:30 ч. от Канада ще пристигнат новините за нивото на безработица и търговския баланс на най-голямата страна в Северна Америка, съответно за ноември и октомври.
15:30 ч. се очертава да бъде изключително интересен час, тъй като тогава ще бъдат изнесени и данните за нивото на безработица, заетостта в неселскостопанския сектор и търговския баланс на САЩ. Очакваният са данните за заетостта в неселскостопанския сектор да бъдат по-слаби в сравнение с тези от октомври, но пък търговският баланс най-вероятно ще се подобри. Можем да обобщим, че в 15:30 ч. валутната двойка USD/CAD ще бъде изключително волатилна и подходяща за тест на новия режим на хеджиране в платформата на Trader.bg.

Антон И.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*