Валутният трейдър, който открадна 200 милиона от своите клиенти

Според информация на разследващите органи във Великобритания, валутният трейдър Джо Луис е изчезнал, вземайки със себе си почти 200 милиона долара. Парите са на негови клиенти, а с тях той е търгувал на финансовите пазари.
Ако се докаже, че действията са умишлени, това ще бъде една от най-големите кражби в историята на Обединеното кралство, съобщава Business Insider.

Джо Луис е 59-годишен трейдър, който в момента се издирва от полицията. Според слуховете той е управлявал стотици милиони, голяма част от които на известни личности.

Преди 2 седмици трейдърът е изпратил имейл до своите клиенти, признавайки, че фирмата му JL Trading е спряла работа през 2009 година поради прекалено големи загуби. Въпреки това той е продължил да търси нови инвеститори, заблуждавайки старите такива, че всичко е наред. Сега, 5 години по-късно, Джо Луис признава, че компанията му е била една голяма лъжа и след 2009 година е търгувал само на загуба.

Оправдава се с желанието си да възвърне натрупаните загуби от 2009 година, като е продължил да търси, при това доста успешно, нови инвеститори, но за съжаление е загубил голяма част и от техните пари.

В последната част от писмото си той се казва, че „искрено съжалява за случилото се”, подчертавайки, че клиентите му не могат да очакват „бъдещи плащания”.

Имейлът незабавно предизвика паника сред инвеститорите, а британската полиция вече е започна разследване по случая, който може да се окаже една от най-големите финансови пирамиди в Обединеното кралство до момента.

Джо Луис е търгувал от жилищен комплекс в Истанбул в непосредствена близост до Босфора. Преди 2 седмици обаче напуска Турция, а следите му след това се губят. Според собствения му син Луис най-вероятно се укрива в Близкия Изток.

Трейдърът основава своята компания JL Trading преди 10 години, и по време на пика й е имал персонал от над 30 души. Инвеститорите са били очаровани от обещанията за добра месечна доходност, както и от бонусите, които получавали. Най-често те се изразявали в екзотични екскурзии.

След 2011 година минималната сума, с която нов инвеститор можел да бъде приет в „клуба”, била 25 000 долара, но според данните някои от клиентите му са депозирали до 1.2 милиона паунда.

Апартаментът от който е търгувал

Анализирайки предходните имейли, клиентите на Джо Луис съобщават за странното му поведение в последните няколко месеца. Когато са искали да изтеглят част от парите си, той започвал да измисля най-различни извинения защо моментът не е подходящ. Странното в цялата ситуация е, че нито един от тях не е подал сигнал до разследващите органи.

Марк Бавин, човекът, отговарящ за организацията на екскурзиите за клиентите на компанията, заявява, че според него това е една огромна пирамида. Всичко е било измама, за която той обаче не е знаел. Дали в действителност служителите, работели за Джо Луис, са знаели за незаконната схема, предстои да бъде изяснено.

Обявяването на случая предизвика много противоречиви коментари във Великобритания, като дори се появиха съмнения, че парите може да не са загубени, а просто откраднати. Много са въпросите за това как Джо Луис е успял 5 години да работи чрез фалирала фирма и по какъв начин е възможно да изчезнат 200 милиона долара просто така.

Най-куриозното в случая е, че според информация от 21 декември на вестник Telegraph, трейдърът се е представял пред своите клиенти като милиардер и собственик на лондонския футболен клуб Тотнъм.

Историята на Джо Луис донякъде прилична на тази на Цветан Василев, който подобно на него успя да изнесе 200 милиона лева от България и да напусне успешно страната. Но ако за нашата държава тази постъпка е нещо напълно очаквано, то във Великобритания кражбата на 200 милиона се превърна в една от водещите новини в последните 2 дни.

Къде е Джо Луис и къде са 200-те милиона долара тепърва предстои да се разбере.

Антон И.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*