Нива на Фибоначи

Италианският математик Леонардо Писано с прякор Фибоначи създава една от най-невероятните числови редици представляващи геометрична прогресия. Идеята е, че всяко следващо число се образува като се съберат предходните 2. Началото е 0, последвано от 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 и т.н. Съществуват няколко интересни особености на посочената редица, като например, че всяко число в редицата разделено на предходното дава приблизителен резултат 1.618.
Числото 1.618 е определено като златно сечение или златна среда, защото която и да е отсечка може да се раздели така че съотношението на по-малката част към по-голямата да бъде равно на съотношението между по-голямата и цялата линия.

Редицата на Фибоначи може да се наблюдава в природата изразена чрез последователността в подредбата на листата на дърветата, клоните, годишните кръгове в сечението на дърветата, формата на цветята, кошерите направени от пчелите, разстоянието между планетите и на още много други места.
Най-интересното е че числата на Фибоначи могат да се приложат и в прогнозирането на финансовите пазари, като в този случай, те са изразени в проценти.

Когато се добавят нивата на Фибоначи към графиката, те ще определят зони на подкрепа и съпротива, които цената би срещнала. Съществуват различни приложения на нивата на Фибоначи, като най-популярното е използването им за определяне на дълбочината на корекцията.

Фибоначи корекцията посочва нивата, на които цената би срещнала подкрепа или съпротива, когато пазарът се намира в корекция. Тя представлява линия, върху която са изобразени най-важните нива според числовата редица на италианския математик.

Корекцията на Фибоначи се чертае върху възходящ или низходящ тренд, като винаги линията се построява от ляво надясно При възходящ тренд, за начало се избира най-ниската точка на тренда, а за край съответно най-високата точка на тренда.

Ако трендът е низходящ, за начало се избира най-високата точка на върха, от където започва низходящото движение, а за край, най-ниската точка на тренда.

На графиката се забелязва, че след възходящо движение цената преминава в период на корекция. Ако бъде начертана корекцията на Фибоначи, ще се забележат зоните, в които цената среща подкрепа.Фибоначи нивото 50% оказва силна подкрепа на цената, която се отблъсква и приключва корекцията.

На графиката се забелязва, че след низходящ тренд, цената преминава в период на корекция, който приклюва на Фибоначи нивото 76.4%. В тази зона, цената среща съпротива, която не успява да преодолее.

Освен “корекция на Фибоначи” платфромите за търговия предлагат и други индикатори на базара на числата на Фибоначи – Фибоначи ветрило, Фибоначи дъга, Фибоначи времеви зони или Фибоначи разширение. Всички те следват принципа на числовата редица, посочвайки зони на подкрепа и съпротива.

Нивата на фибоначи не могат да прогнозират дълбочината на корекцията или края на даден тренд, но могат да бъдат много полезни при комбинирането им с други методи от техническия анализ, сред които е Вълновата теория на Елиът.

Коментари

2 thoughts on “Нива на Фибоначи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*